Πού θα πιούμε δέκα σπάνιες ποικιλίες κρασιού στην Αθήνα;

Επισκεπτόμαστε πέντε wine bar-restaurants για να φρεσκάρουμε και να αναβαθμίσουμε τις οινικές μας εμπειρίες, δοκιμάζοντας σπάνιες ποικιλίες και ετικέτες μαζί με τα κατάλληλα συνοδευτικά τους.

Warehouse

Στο "Manouka" για Πετρουλιανό και Βλάχικο 

manouka
Ο head sommelier του "Manouka" Βασίλης Παπαδόπουλος σερβίρει με τη μέθοδο Coravin εκατό ετικέτες από ελληνικές ποικιλίες

Στην Ερμού, το "Manouka wine restaurant" επαναπροσδιορίζει τη λίστα κρασιών συνθέτοντας μια "εγκυκλοπαίδεια" για τις γηγενείς ποικιλίες. Ο head sommelier Βασίλης Παπαδόπουλος καταγράφει εκατό διαφορετικές ετικέτες και μας δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε σπάνιες ποικιλίες ή να εμβαθύνουμε καλύτερα στις γνωστές. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Πετρουλιανός, μια λευκή ποικιλία με καταγωγή από τη Λακωνία, πλούσια σε νότες  γκρέιπφρουτ, περγαμόντου και χαμομηλιού. Η ποικιλία είχε εξαφανιστεί και αναβίωσε με τη συμβολή της οικογένειας Βατίστα. Εδώ, η μοναδική μονοποικιλιακή φιάλη βρίσκει το γευστικό της ταίρι σε μια πεντανόστιμη σπιτική ψαρόσουπα πεσκανδρίτσας διά χειρός Ελένης Αλειφέρη. Γι’ αυτούς που προτιμούν τις ερυθρές ποικιλίες κατάλληλη επιλογή είναι το Βλάχικο, που ευωδιάζει φρούτα του δάσους, με γλυκά μπαχαρικά και πράσινα φύλλα, και απογειώνει τα σμυρναίικα σουτζουκάκια του καταλόγου. 

Στον "Gigifioggo" για Σκλάβα και Μούχταρο 

gigifioggos
Το νέο homemade burger στο "Gigifioggos" ταιριάζει απόλυτα με τα μπαχαρικά του Μούχταρου

Το ανεπιτήδευτο, φιλικό και ατμοσφαιρικό wine bar του Περιστερίου έχει αποκτήσει από τον πρώτο μόλις καιρό της λειτουργίας του πιστό κοινό. Το θεατρικό σκηνικό, το ενημερωμένο προσωπικό, το πολύ ενδιαφέρον μενού, οι εναλλακτικές μουσικές επιλογές και, φυσικά, η περιεκτική όσο και ψαγμένη λίστα κρασιών με την υπογραφή του Βασίλη Παπαδόπουλου είναι αφορμές για συνεχείς επισκέψεις. Στην κάβα του συλλέγονται κρασιά από δεκαέξι διαφορετικές χώρες, μυώντας μας στις ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες. Ανάμεσά τους υπάρχουν πολλές ασυνήθιστες επιλογές, όπως η Σκλάβα, μια ποικιλία της Πελοποννήσου που είχε χαθεί και την επανέφερε ύστερα από μελέτη ο παραγωγός Ηλίας Ζαχαριάς. Στη μοναδική ετικέτα της ποικιλίας, τα αρώματα λεμονιού και τσαγιού κάνουν το τέλειο πάντρεμα με το λαβράκι. Ομοίως, το ερυθρό Μούχταρο, που καλλιεργείται μόνο από το Κτήμα Μουσών στη Θήβα και είναι πλούσιο σε νότες βύσσινων, κερασιών, μέντας και βανίλιας, κάνει αίσθηση με το σπιτικό Gigi burger. 

Στο "Oinoscent" για Chenin Blanc και ξηρή Μαυροδάφνη 

oinoscent
Στο "Oinoscent" η κουζίνα κάνει γευστικά ντουέτα με τις ιδιαίτερες ποικιλίες

Το success story του wine bistro, που άνοιξε το δρόμο για τη νέα εποχή τού πίνειν κρασί το 2008, συνεχίζεται στη Βουλής. Το δυνατό team των Δάνη Αγαπητού και Άρη Σκλαβενίτη πλαισιώνεται από βραβευμένους sommeliers και πρόσφατα τον ταλαντούχο νέο σεφ Γιάννη Τσικουδάκη, οι οποίοι διαχειρίζονται με μαεστρία τον εντυπωσιακό αριθμό των 1.000 ετικετών από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα. Στη λίστα ξεχωρίζουν πολλά διαμαντάκια, όπως το παλαιωμένο Ασύρτικο του Χατζηδάκη (2012), και λιγότερο οικείες ποικιλίες, όπως το λευκό Chenin Blanc του Domaine Haut Vouvray και η ξηρή εκδοχή της Μαυροδάφνης. Το Haut Vouvray έχει πολύ ωραία ορυκτότητα και οι νότες λεμονιού και γκρέιπφρουτ δένουν με το σπιρτόζικο λαβράκι, ενώ την ξηρή μαυροδάφνη θα την απολαύσετε με πιάτα με χοιρινό ή μοσχάρι.  

Στο "Salve" για Zinfandel και Grenache 

Salve
Στο νέο "Salve" στρώνουν τραπέζι με ευρωπαϊκές γεύσεις και κρασιά με καταγωγή από την Αμερική

Το νέο dining wine bar στη Βούλα έχει την υπογραφή του Κωνσταντίνου Νιωτάκη, του δημιουργού της εμβληματικής κάβας των νοτίων προαστίων Cava Vegera. Στον κομψό και καλόγουστο χώρο τα κρασιά έχουν το πρώτο λόγο, καθώς περίπου 650 ετικέτες φυλάσσονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Η λίστα μάς συστήνει πολλά κρασιά από την Αμερική, που μπορούμε να βρούμε μόνο εκεί, όπως το World’s End Napa Valley με την ποικιλία Zinfandel. Ένα κρασί με υπέροχη πιπεράτη αίσθηση, αρώματα που φλερτάρουν με τα φρούτα και τα μπαχαρικά και καπνό που ζητάει ταίριασμα με bbq και τα εξαιρετικά spare ribs. Ξεχωρίζει επίσης το Yangarra από την Αυστραλία και η γοητευτική ποικιλία Grenache που μπορεί να σταθεί πλάι σε δυνατές γεύσεις, όπως στα μπιφτέκια με blue cheese. 

Στο "Warehouse" για στεριανό Ασύρτικο και Château Margaux 2014 

Warehouse
Στο "Warehouse" το κρασί αναδεικνύεται με πολλές αποκλειστικές συνεργασίες και ψαγμένα pairings  

Το "Warehouse" των Εξαρχείων και η έμπειρη ομάδα του έφεραν νέο κόσμο στα wine bars και δημιούργησαν ένα κεφάλαιο παρεΐστικης και χαλαρής προσέγγισης, που έλειπε. Οι προτάσεις και οι λίστες του είναι πάντα αναβαθμισμένες με δυσεύρετα κρασιά που προκαλούν το ενδιαφέρον των οινόφιλων. Στα συν η διαβασμένη ομάδα και οι sommeliers που δίνουν ιδέες όπως η δοκιμή του Château Margaux 2014 με μοσχαρίσιο φιλέτο εννιά μηνών και μανιτάρι σοταρισμένο με βούτυρο. Η φινέτσα, οι μεταξένιες τανίνες και η οξύτητα του κρασιού αυτού (που δίνεται από το κτήμα μόνο για by the glass) αγκαλιάζουν την απλότητα του κρέατος, η πολύ απλή επεξεργασία του οποίου (μόνο σοτάρισμα στο τηγάνι), σε συνδυασμό με τη γήινη γαρνιτούρα, αφήνει το κρασί να ξεδιπλωθεί. Αντίστοιχα, προτείνουν το Magda Καριπίδης, ένα στεριανό Ασύρτικο με νότες εσπεριδοειδών, ίχνη κιμωλίας, στιβαρή οξύτητα και λιπαρότητα στην επίγευση, συνδυασμένο πολύ ταιριαστά με καρπάτσιο από μαγιάτικο, με πίκλα μανταρίνι και γκουακαμόλε αρακά. 

Salve Dining Bar: Πλαστήρα & Ποσειδώνος 15, Βούλα - 2130991744
Pancho:  Ακτή Θεμιστοκλέους 4, Πειραιάς - 2104515849

Περισσότερες πληροφορίες

Oinoscent

Βουλής 45-47, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Warehouse

Μαυρομιχάλη και Βαλτετσίου 21, Εξάρχεια
  • Εστιατόρια

Gigifioggo

Κώστα Βάρναλη 16, Περιστέρι
  • Εστιατόρια

Manouka

Ερμού 46, (ξεν. «Utopia» 7ος όροφος), κέντρο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Γνωρίστε περισσότερες από χίλιες μπίρες στο "World of Beer Festival"

Ένα τριήμερο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με άφθονη μπίρα από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, μουσικές, συναυλίες, games, free beer tastings και stand up comedy show.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/04/2024

'Paradiso': Sustainability σε ένα από τα καλύτερα μπαρ του κόσμου

Το εμβληματικό σποτ της Βαρκελώνης βλέπει σε μια πιο βιώσιμη μπάρα μέσω (και) του Paradiso Sustainability Summit.

Ο DJ Ravin για ένα τελευταίο ανοιξιάτικο session στο "Athenee"

Ο διάσημος DJ από το Παρίσι αναμένεται να μάς ταξιδέψει ξανά με τις μουσικές του επιλογές στα κορυφαία μπαρ για τα οποία η πόλη φημίζεται.

Οι KAS:ST ξανά στην Αθήνα με ένα εντυπωσιακό audio-visual πρότζεκτ

Το SEDS Lifestyle παρουσιάζει ένα εκρηκτικό lineup στο "Universe Warehouse".

5.475 ημέρες 'Baba Au Rum': Ένα μπαρ για τον κόσμο

Δημιουργικότητα και fun, ρούμια και κοκτέιλ, προσωπικότητα και έξω καρδιά. Ένα από τα πιο επιδραστικά μπαρ της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα της παγκόσμιας μπάρας, κλείνει μία δεκαπενταετία ζωής.

Στις αθηναϊκές παμπ πριν και μετά την St. Patrick's Day

Το αντίστοιχο του ιταλικού εστιατορίου σε μπαρ, είναι η παμπ. Ευτυχώς, υπάρχουν και στην πόλη αρκετά από εκείνα ακριβώς τα μέρη με τη χαλαρή ατμόσφαιρα, τις ένοχα απολαυστικές λιχουδιές και τη μονίμως ρέουσα μπύρα.

Μετά το 'Line', έρχεται το 'Walk In Athens'

Η ομάδα του πρωτοποριακού αθηναϊκού μπαρ παρουσιάζει προσεχώς ένα ακόμη πολύ ιδιαίτερο ολοήμερο κόνσεπτ.