"Line Athens": Μια κυψέλη συνέργειας και βιωσιμότητας στα Πετράλωνα

Τρεις ταλαντούχοι φίλοι βρίσκονται πίσω από το καινούργιο all-day spot, που δεν θα γίνει απλά το νέο talk of the town, αλλά και η αφετηρία της συνεργασίας μικρών παραγωγών για την ευρηματική αξιοποίηση τοπικών υλών και τη διεύρυνση της πίνειν και τρώγειν εμπειρίας.

line

Πριν από λίγες μέρες άνοιξε τις πόρτες του το "Line Athens" στον ατμοσφαιρικό χώρο της γκαλερί Ζουμπουλάκη (Αγαθοδαίμονος 37, Κάτω Πετράλωνα): το νέο εγχείρημα των Βασίλη Κυρίτση και Νίκου Μπάκουλη, ή αλλιώς των εμπνευστών του τέταρτου στη σειρά από τα 50 καλύτερα bars του κόσμου, του "The Clumsies", και του Δημήτρη Νταφόπουλου, ενός εκ των δημιουργών των βραβευμένων αναψυκτικών Three Cents.

Τα ωραία στοιχεία του εσωτερικού της γκαλερί έχουν ενισχυθεί με καλαίσθητες πινελιές βιομηχανικού στιλ: Η μπάρα ντυμένη κυρίως με μέταλλο και ξύλο είναι κυρίαρχη και δένει με το χαμηλότερο μπαρ, όπου θα σερβίρεται ο ποιοτικός καφές της Wise Up. H 9 Design έχει διαχειριστεί πολύ καλά τα πρωτογενή υλικά, τα οποία έχει ενσωματώσει σε κάθε γωνιά, από τις κεντρικές σάλες μέχρι τον ημιυπαίθριο χώρο και τον κήπο. Μάλιστα από τον ημιύπαιθριο χώρο μπορείς να ρίξεις κλεφτές ματιές στο παρασκευαστήριο, εκεί όπου η ομάδα "ζυμώνει" τα βασικά στοιχεία του "Line Athens", τα κρασιά, την μπίρα και το ψωμί, και πλάθει την κεντρική φιλοσοφία του μαγαζιού με εναλλακτικά "υλικά" όπως η βιωσιμότητα, η ανακύκλωση, η ζύμωση, τα υποπροϊόντα, η κοινωνία των μικροπαραγωγών και η επικοινωνία μεταξύ του μπαρ και της κουζίνας.

Τα κρασιά δεν φτιάχνονται από σταφύλι, αλλά από φρούτα διαλεγμένα από μικρούς παραγωγούς, όπως για παράδειγμα το ρόδι, που έρχεται από την Τιθορέα, και διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα κλάσικ και τα fancy. Για την παραγωγή τους πολύ σημαντική είναι η συμβουλευτική σχέση του Θάνου Γεωργιλά από το οινοποιείο Τ-Οίνος.

line2

Στη λίστα από τον Φεβρουάριο θα βρούμε και συμβατικά κρασιά από σταφύλι από το οργανικό οινοποιείο του Καριμάλη στην Ικαρία. Η μπίρα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με τη μικροζυθοποιία Alea. Για αρχή θα δοκιμάσουμε τρεις διαφορετικές in house μπίρες, μία lager και δύο πληθωρικές IPA, μια west και μια east, που έρχονται στο ποτήρι μας μέσα από ένα μη συνηθισμένο draught, ένα φουτουριστικό άγαλμα της Αφροδίτης διαμορφωμένο από τον tattoo artist Sake. Τα κρασιά και οι μπίρες θα ανανεώνονται περίπου κάθε μήνα.

Την ενότητα ψωμί έχει αναλάβει η ανερχόμενη αρτοπαρασκευάστρια Φαίδρα Μαυροειδή Σβάνα. Η Φαίδρα αξιοποιεί υποπροϊόντα της κουζίνας και της μπάρας και φτιάχνει συνταγές ψωμιών out of the box, για να διανθίσουν όχι μόνο το πρωινό και το brunch, αλλά και το bar food.

Μιλώντας για το μπαρ, τον ρόλο του head στις παρασκευές έχει αναλάβει ο έμπειρος mixologist Γιάννης Βαβαδάκης. Οι δώδεκα signature συνταγές ποτών είναι μια αριστοτεχνική μείξη σπιτικών κρασιών, homemade συστατικών, υπολειμμάτων της κουζίνας και κλασικών κοκτέιλ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Sustainable Mary, ένα πειραγμένο Bloody Mary, όπου ο ντοματοχυμός φτιάχνεται από υλικά που περισσεύουν από την κουζίνα, και το Negroni στο οποίο πρωταγωνιστεί ένα homemade βερμούτ, το Symposium. Όλα φτιάχνονται από την ομάδα: τα λικέρ, τα βερμούτ, το πορτ και όλες οι πρώτες ύλες που ανακυκλώνονται και αποτελούν τη γέφυρα κουζίνας και μπαρ.

Ειδικά τα πιάτα, τα οποία είναι σχεδιασμένα για μοίρασμα, επιμελείται ο βραβευμένος σεφ Παύλος Κυριάκης. Οι συνταγές του είναι comfort, δημιουργικές και δίνουν έμφαση στις πρώτες ύλες. Σύντομα, τις Κυριακές θα τρέχουν και θεματικά brunch. Προβλέπουμε ότι το "Line Athens" θα δώσει νέα πνοή στα Κάτω Πετράλωνα και, όπως μας είπε και ο Βασίλης Κυρίτσης, ένα έναυσμα για τη δημιουργία δικτύων ανάμεσα στην εστίαση και τους παραγωγούς, γιατί μόνο με τέτοιες συνέργειες μπορούμε να πάμε παρακάτω και να πετύχουμε κάτι καινούργιο.

Περισσότερες πληροφορίες

Line Athens

Αγαθοδαίμονος 37, Kάτω Πετράλωνα
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Για ποτό στην Κυψέλη παρέα με έναν Κόκορα

Παλιές μνήμες και σύγχρονος παλμός συναντιούνται σε μια διεύθυνση της Κυψέλης που εξακολουθεί, δεκαετίες αργότερα, να ξενυχτά.

14/10/2026

To Felicita είναι πια ένα μπαρ στο οποίο θα φας (πολύ) καλά

Το απεριτίβο μπαρ του Ρουφ ανεβάζει τον γευστικό του πήχη, με νέο σεφ τον ταλαντούχο Γιώργο Βατάλη.

5 café της Αθήνας για να κάνεις την τηλεργασία (πολύ) πιο ενδιαφέρουσα

Από το Παγκράτι μέχρι το Περιστέρι, αυτά τα 5 καφέ με χαλαρή ατμόσφαιρα, καλό WiFi, πολλές πρίζες και νόστιμα σνακ κάνουν την τηλεργασία όσο πιο απολαυστική... μπορεί να γίνει.

Στη Στοά Αρσακείου πλέον πίνουμε και κρασί - και μάλιστα δίχως κανένα οινικό τουπέ

Η ιστορική Στοά Αρσακείου αποκτά οινικές ανησυχίες και φέρνει το Drunky Goat Stoa στο ανανεωμένο αίθριό του με μια απολαυστικά αντι-snob προσέγγιση στο κρασί.

Όλα τα ελληνικά μπαρ που έχουν βρεθεί στη 'Βίβλο' των The 50 Best Bars

Αυτά τα 7 ελληνικά μπαρ είναι υπέροχα και γι' αυτό βρήκαν και 'εισιτήριο' για τα Όσκαρ του ευ πίνειν σύμπαντος.

Το It’s a Βίλατζ γίνεται 10 και το γιορτάζει με μια εβδομάδα γεμάτη special DJ sets

Δέκα χρόνια, αμέτρητα ποτά, μουσικές και ξενύχτια. Το αγαπημένο στέκι της πλατείας Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη σβήνει κεράκια με επτά ημέρες πάρτι και ξεχωριστά DJ sets.

Μια μπίρα με τον James Bond; Ο Ντάνιελ Κρεγκ ανοίγει παμπ στο Λονδίνο

Άδεια να σερβίρει: Ο Daniel Craig αφήνει στην άκρη τα μαρτίνι, πιάνει τις μπίρες και ετοιμάζεται να ανοίξει τη δική του παμπ στο Λονδίνο, σε ένα ιστορικό κτίριο του 1748.