Εμπορικό "εναντίον" καλλιτεχνικού σινεμά στα 16α βραβεία Ίρις

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου μοίρασε για ακόμα μία χρονιά τις δάφνες της, αποθεώνοντας το ταλέντο των εγχώριων δημιουργών, αλλά και φωτίζοντας παράλληλα τις αντιφάσεις της ντόπιας παραγωγής

Βραβεία Ίρις 2025

Κάτι το αντιφατικό συμβαίνει με το ελληνικό σινεμά τα τελευταία έξι χρόνια. Από το χειμώνα του 2019 και την εκκωφαντική επιτυχία της "Ευτυχίας" (Άγγελος Φραντζής) μοιάζει σαν το κοινό να έχει στραφεί με ανανεωμένη όρεξη προς τις εγχώριες παραγωγές. Προφανώς δεν εννοούμε πως ξαφνικά στα ταμεία κόβονται εισιτήρια αντίστοιχα του "Οπενχάιμερ", όμως υπάρχει τουλάχιστον μία εμπορική αλλά και μία "καθαρόαιμη" arthouse ελληνική ταινία ετησίως που δείχνει να αφορά σημαντική μερίδα των θεατών. Αυτή η τάση αποτυπώνεται σε κάθε απονομή των βραβείων Ίρις, καθώς τα μέλη της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου μοιράζουν τις δάφνες τους στους πιο συζητημένους τίτλους της χρονιάς, κάτι που έγινε και την περασμένη εβδομάδα (11/6) στην κεντρική αίθουσα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Εκεί τα αποτελέσματα των ψήφων της Ακαδημίας οδήγησαν σε μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση.

Βραβεία Ίρις αγαλματίδιο 1

Μεγάλος νικητής ήταν το "Αρκάντια" (Γιώργος Ζώης), το οποίο εκτός από την κατηγορία καλύτερης ταινίας κέρδισε επίσης σε εκείνες της σκηνοθεσίας και του σεναρίου (Ζώης μαζί με τον Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη). Το φιλμ ήταν το σινεφίλ σουξέ για φέτος, έχοντας ξεπεράσει τα 10.000 εισιτήρια. Ωστόσο, ο ελληνικός τίτλος που σάρωσε τους προηγούμενους μήνες φλερτάροντας με τους ένα εκατομμύριο θεατές, το "Υπάρχω" (Γιώργος Τσεμπερόπουλος), απέσπασε μόλις δύο αγαλματίδια (β’ γυναικείου ρόλου, ενδυματολογία). Η σαφής αισθητική προτίμηση της Ακαδημίας δεν θα πρέπει να εκπλήσσει, αφού τείνει να επαναλαμβάνεται.

Arcadia 3
© Foss Production, Homemade Films, Red Carpet
"Αρκάντια"

Από το 2020, όταν κυριάρχησε η "Ευτυχία", επικρατούν αυστηρά οι arthouse τίτλοι: "Digger" του Τζώρτζη Γρηγοράκη το 2021 (έναντι "Μπαλάντας της Τρύπιας Καρδιάς", της μεγαλύτερης εμπορικής επιτυχίας στη φιλμογραφία του Γιάννη Οικονομίδη), "Μαγνητικά Πεδία" του Γιώργου Γούση το 2022 (έναντι του "Σμύρνη μου Αγαπημένη" του Γρηγόρη Καραντινάκη), "Πίσω από τις Θημωνιές" της Ασημίνας Προέδρου το 2023 και "Animal" της Σοφίας Εξάρχου το ανατρεπτικό 2024 (έναντι "Φόνισσας" της Εύας Νάθενα).

Υπάρχω 3
©Marilena Anastasiadou
"Υπάρχω"

Δεν υπαινισσόμαστε πως η Ακαδημία σνομπάρει τις εμπορικές ταινίες, άλλωστε σε όλες τις προαναφερθείσες περιπτώσεις οι Ίριδες απονεμήθηκαν δικαιότατα. Θίγουμε, ωστόσο, την παγίωση μιας σημαντικής για τα δεδομένα συνθήκης: της δυναμικής συνύπαρξης, δηλαδή, διαφορετικών κινηματογραφικών λογικών, οι οποίες δίνουν την αίσθηση πως το ελληνικό σινεμά βρίσκεται σε μια πληθωρική και γόνιμη φάση, που αφήνει ένα διακριτό ιστορικό στίγμα.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κατέφθασαν οι πρώτες εικόνες των κινηματογραφικών Beatles

Η εντυπωσιακή μεταμόρφωση των τεσσάρων ηθοποιών μας κάνει να ανυπομονούμε για τις τέσσερις ταινίες του Σαμ Μέντες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/01/2026

Μερικές ταινίες που πρέπει να δεις πριν το "Ανεμοδαρμένα Ύψη", σύμφωνα με την Έμεραλντ Φένελ

Η σκηνοθέτιδα που αναβιώνει το κλασσικό μυθιστόρημα στη μεγάλη οθόνη μοιράστηκε τις "ταινίες-έμπνευση" που πρέπει να δούμε πριν την πρεμιέρα του "Ανεμοδαρμένα Ύψη" στις 12/02.

Εύα Στεφανή, πώς ήταν να μπαίνεις στην "Καρδιά του Ταύρου";

Μιλήσαμε με την καταξιωμένη Ελληνίδα σκηνοθέτρια για το τελευταίο της πρότζεκτ, τη σχέση της με τον εμβληματικό χορογράφο Δημήτρη Παπαϊωάννου και την άνθηση του ελληνικού ντοκιμαντέρ.

"Οι Ζωές των Άλλων": Το αριστούργημα του γερμανικού κινηματογράφου επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη

Είκοσι χρόνια μετά την κυκλοφορία της, η πολυβραβευμένη ταινία επανέρχεται για 7 μοναδικές προβολές, αποκλειστικά στον κινηματογράφο Δαναός.

Σε άλλα νέα, ο Tyler, the Creator θέλει να παίξει σε ταινία του Γιώργου Λάνθιμου

Μετά τον ρόλο του στο "Marty Supreme", ο διάσημος ράπερ δεν θα ησυχάσει αν δεν παίξει στο μοναδικό σύμπαν του Γιώργου Λάνθιμου.

Τελικά, αξίζει το hype το "Sirat";

Το υπνωτιστικό θρίλερ του Όλιβερ Λάσε έρχεται στις ελληνικές αίθουσες μετά από μια ηχηρή παρουσία κατά την περίοδο των βραβείων και είναι σίγουρο πως θα σας σοκάρει.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 29 Ιανουαρίου.