Σινεμά (Κριτική)

Φόνισσα

Η αριστουργηματική νουβέλα του Παπαδιαμάντη διασκευάζεται σαν ένας καφκικός, έμφυλα και κοινωνικά προσδιορισμένος υπαρξιακός εφιάλτης. Υποβλητική ατμόσφαιρα, συγκροτημένη σκηνοθεσία και μια πληθωρική ερμηνεία από την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

3

Ναπολέων

"Συννεφιασμένη" ιστορική βιογραφία με επικές εξάρσεις, αλλά χωρίς σαφήνεια προθέσεων. Χαμένοι σ’ ένα χαοτικό υλικό, οι Ρίντλεϊ Σκοτ και Γιόακιν Φίνιξ αφήνουν αξεδιάλυτο το αίνιγμα "Μέγας Ναπολέων".

2

Κόκκινος Ουρανός

Αργυρή Άρκτος στο Φεστιβάλ Βερολίνου για μια φαινομενικά ανάλαφρη, αλλά διεισδυτική καλοκαιρινή κωμωδία με σκοτεινές ανταύγειες στα χνάρια του Ερίκ Ρομέρ.

3

Ευχή

Περισσότερο ένα ταξίδι νοσταλγίας στο χρυσό παρελθόν της Disney παρά μια αληθινά πρωτότυπη ταινία κινουμένων σχεδίων.

2,5

Με τα Μάτια της Νταλβά

Βραβείο κριτικών του Φεστιβάλ Καννών για ένα στιβαρό δράμα ενηλικίωσης και αναζήτησης ταυτότητας, το οποίο χειρίζεται με ευαισθησία επίκαιρα ψυχολογικά και κοινωνικά ζητήματα.

3

Πράσινα Σύνορα

Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στη Βενετία και τρεις υποψηφιότητες στα Ευρωπαϊκά Βραβεία για μια μελοδραματική πολιτική καταγγελία φορτωμένη ασφυκτικά με πρόδηλα ουμανιστικά μηνύματα.

2

Ο Πυρετός του Πετρόφ

Ένα σατιρικό μυθιστόρημα διασκευάζεται με ανεξέλεγκτη ευρηματικότητα ως χειμαρρώδης όσο και επιδερμική σουρεαλιστική αλληγορία για τη χώρα του Πούτιν.

2,5

Ο Δρόμος της Εξιλέωσης

Κοινότοπο περιπετειώδες θρίλερ, το οποίο από τους χαρακτήρες έως την πλοκή και το όλο σετάρισμά του δεν πρωτοτυπεί στο παραμικρό.

1,5

Το Τέρας

Βραβείο σεναρίου στις Κάννες για ένα αριστοτεχνικά δομημένο δράμα το οποίο, ακτινογραφώντας την προεφηβική πραγματικότητα, εξερευνά με ευαισθησία και ευρηματικότητα τους ψυχολογικούς δαιδάλους της ενηλικίωσης.

3,5

The Hunger Games: Η Μπαλάντα των Αηδονιών και των Φιδιών

Πρίκουελ το οποίο ευθυγραμμίζεται χωρίς κόπο στην μπλοκμπάστερ συνταγή μιας επιτυχημένης young adult σινε-saga, επαναλαμβάνοντας τις αλληγορικές, μετα-αποκαλυπτικές ιδέες της.

2

May December

Η μπεργκμανική "Περσόνα" ρίχνει τη σκιά της σε ένα γοητευτικό παιχνίδι σκηνοθεσιών και ερμηνειών πάνω στην αναζήτηση της αλήθειας σε έναν κόσμο καταιγιστικής υπερπληροφόρησης.

3

Τέσσερις Κόρες

Μια κινηματογραφικά απλή, αλλά σεναριακά ευρηματική "ανασύσταση" –από ηθοποιούς και τους πραγματικούς πρωταγωνιστές– μιας αληθινής ιστορίας προσηλυτισμού, θηλυκής ενηλικίωσης και αναζήτησης ταυτότητας.

3

Όλη η Ομορφιά και η Αιματοχυσία

Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία και οσκαρική υποψηφιότητα για ένα πρωτότυπο, θαρραλέο, ευρηματικό και επίκαιρα πολιτικό ντοκιμαντέρ από τη δημιουργό του "Citizenfour".

3,5

Ο Πατέρας του Στρατιώτη

Δραματική περιπέτεια, η οποία περιγράφει ωμά, αν και σεναριακά εύπεπτα, τα πολλαπλά διλήμματα των καθημερινών ανθρώπων οι οποίοι, στη ροή της ιστορίας, αναγκάζονται να αναμετρηθούν με τη μοίρα τους.

2,5

Εξέλιξη

Ο Χούρσογλου, στις δικές του "Άγριες Φράουλες", πατάει και με τα δυο του πόδια στην κοινωνική και κινηματογραφική ελληνική πραγματικότητα. Υπερβολικά χειροποίητο, μα τρυφερό, λιτό και… ριψοκίνδυνο.

3

Ουρανός

Λυρική, βαθιά ποιητική όσο και αντιηρωική ματιά στο "αλβανικό έπος". Συγκινητική και κινηματογραφικά μοντέρνα, σόκαρε το συλλογικό εθνικό αφήγημα στις αρχές της δεκαετίας του ’60.

3,5

The Marvels

Σε απεγνωσμένη ανάγκη για ανανέωση, το στούντιο της Marvel σερβίρει την ίδια ξεπερασμένη υπερηρωική συνταγή.

1,5

Στη Φωτιά

Βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάννες για μια απολαυστική συνάντηση της γαστριμαργικής κουλτούρας και της κινηματογραφικής τέχνης σε έναν κινούμενο ζωγραφικό πίνακα πλήρη χρωμάτων, γεύσεων και χαμηλότονων συναισθημάτων.

3,5

Η Αδελφότητα της Καπνιστής Σάουνας

Ένα πρωτότυπο, μύχιο και εντέλει ιαματικό ντοκιμαντέρ πάνω στην έννοια της οικειότητας και τη φροντίδα μεταξύ γυναικών.

3,5