Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς

3,5

Aιματοβαμμένη, κατάμαυρη γκανγκστερική κωμωδία, η οποία ενσωματώνει απολαυστικά το σινεμά των αδερφών Κοέν στο πικρό, πολιτικό και τολμηρό κινηματογραφικό σύμπαν του Γιάννη Οικονομίδη («Σπιρτόκουτο», «Μαχαιροβγάλτης»).

Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς

Η εικόνα ενός κύκλου επανέρχεται διαρκώς στις ταινίες των αδερφών Κοέν, ταυτιζόμενη με την έννοια του κενού και κατ’ επέκταση της άδειας από κάθε νόημα πράξης ή επιθυμίας των χαρακτήρων τους, οι οποίοι τις περισσότερες φορές φορτώνουν ένα στρογγυλό αντικείμενο (ένα χούλα χουπ, ένα νόμισμα ή ένα CD, μια μπάλα του μπόουλινγκ…) με αδικαιολόγητη σημασία, στήνοντας γύρω του ένα γαϊτανάκι παρεξηγήσεων που θα τους καταστρέψει.

Αυτό το μοτίβο δανείζεται και ο Γιάννης Οικονομίδης στην "Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς", όπου μέσα στην τρύπα του τίτλου πέφτουν όλα τα ασυγκράτητα πάθη, τα οργανωμένα σχέδια και τα μεγαλόσχημα όνειρα της ελληνικής επαρχίας. Λίγο έξω από τη Λαμία, λοιπόν, όλα αυτά στριμώχνονται γύρω από την Όλγα και τον Μάνο. Σύζυγος του εργοστασιάρχη αλουμινίου Ηρακλή Σκυλογιάννη αυτή, πρώην λαϊκός τραγουδιστής και νυν ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου εκείνος, είναι ένα παράνομο ζευγάρι του οποίου η σχέση δεν αργεί να γίνει βούκινο στο μικρόκοσμό τους. Η Όλγα όμως είναι αποφασισμένη για το επόμενο βήμα κι έτσι εγκαταλείπει τον άντρα της, παίρνοντας μαζί της κι ένα εκατομμύριο ευρώ. Ο Μάνος, χωρίς να ξέρει για τα λεφτά, την κρύβει σε ένα απομονωμένο εξοχικό, αλλά ο Σκυλογιάννης έχει αποφασίσει να πάρει αιματηρή εκδίκηση.

Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς - εικόνα 1

Έρημα καλοκαιρινά τοπία, επαρχιακή ραστώνη και μια χούφτα ιδρωμένα (και χαμένα) κορμιά που προσπαθούν να κουμαντάρουν κάθε λογής νταλκάδες με φόντο το "Krokodilos Live Stage". Ο Οικονομίδης τους ζωντανεύει με αφοπλιστική ειλικρίνεια, συνδυάζοντας στο ίδιο πλάνο, ακόμη και στην ίδια ατάκα, το συγκινητικό με το γελοίο και το ξεκαρδιστικό με το τραγικό. Έτσι τα πιο σκληρά αρσενικά τσακώνονται για τα ταπεράκια με τις μανάδες τους κι επαγγελματίες δολοφόνοι συγκινούνται όταν ακούν Χούλιο Ιγκλέσιας, μπλεγμένοι από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο σε ένα κουβάρι ανεξέλεγκτων παρορμήσεων και αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων. Ο καθένας τους νομίζει πως βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από το "θύμα" του, ενώ στην πραγματικότητα στέκεται δύο μέτρα πίσω από εκείνον που του στήνει παγίδα.

Η προσπάθεια της Όλγας και του Μάνου να ξεφύγουν από όλα αυτά είναι βγαλμένη από παλιάς κοπής νουάρ (βασισμένο σε βιβλίο του Τζιμ Τόμσον), φιλτραρισμένο από το βιτριολικό, offbeat χιούμορ των Κοέν. Καθαρό σινεμά με δυναμική αφήγηση, περίτεχνη πλοκή και στιβαρά πλάνα (οι σιωπές και τα βλέμματα λένε τη δική τους ιστορία), το οποίο πατά και με τα δύο πόδια στην ελληνική πραγματικότητα. Εκεί όπου από τα συναισθήματα και τις ιδέες μέχρι την καθημερινή συμπεριφορά και τη χρήση της γλώσσας (σε κανέναν άλλον Έλληνα σκηνοθέτη αυτή δεν παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο), όλα συμμετέχουν σε ένα ατελείωτα κωμικοτραγικό πανηγύρι φτηνής ματαιοδοξίας.

Ελλάδα. 2020. Διάρκεια: 140΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς

3,5
  • Κωμωδία
  • 2020
  • Διάρκεια: 140 '
  • Γιάννης Οικονομίδης

Η Όλγα, σύζυγος ενός εργοστασιάρχη στη Λαμία, αποφασίζει να τον εγκαταλείψει για χάρη ενός πρώην λαϊκού τραγουδιστή και νυν ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου, παίρνοντας μαζί της κι ένα εκατομμύριο ευρώ. Η εκδίκηση του άντρα της θα αναστατώσει τον τοπικό υπόκοσμο με απρόοπτα αποτελέσματα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.