Μαγνητικά Πεδία

3

Ο Τζιμ Τζάρμους συνταξιδεύει με τον Σταύρο Τσιώλη σε ένα χειροποίητο, low budget road movie με προορισμό όλα τα ανέκφραστα συναισθήματα.

magnitika_pedia_kritiki1

Όσοι έχουν δει τη μικρού (βραβείο Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου) ή τη μεγάλου μήκους εκδοχή (βραβεία Νεότητας και Διεθνούς Ένωσης Κριτικών στη Θεσσαλονίκη) του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ "Χειροπαλαιστής" του Γιώργου Γούση θα δυσκολευτούν να αναγνωρίσουν ένα δημιουργό ο οποίος έρχεται από τα κόμικς. Κι όμως, είναι ο ίδιος Γιώργος Γούσης που μας εξέπληξε με τα graphic novels "Ερωτόκριτος", "Φεστιβάλ" και "Ληστές" και τώρα αποκαλύπτει το σκηνοθετικό του ταλέντο και στη μυθοπλασία με ένα λιτό, χειροποίητο, όσο και αφοπλιστικά συγκινητικό road movie.

Το χάρτινο σύμπαν του Γούση δεν έχει να κάνει με υπερήρωες, επιστημονική φαντασία και δυσδιάστατους χαρακτήρες. Η διεισδυτική ματιά του σε περιθωριοποιημένους αντιήρωες και μια ελληνική επαρχία γεμάτη ισχυρές παραδόσεις και λαογραφικούς θησαυρούς αναγνωρίζεται και σε μια απλή, μινιμαλιστικής πλοκής, αλλά κάθε άλλο παρά κοινότοπη ιστορία, η οποία ξεκινάει πάνω στο φέρι μποτ προς Κεφαλονιά. Εκεί ανεβαίνει η Έλενα στην προσπάθειά της να δραπετεύσει –χωρίς προορισμό– από την Αθήνα και τις υποχρεώσεις της. Ο Αντώνης, πάλι, έχει πάρει το πλοίο επειδή έχει δώσει μια υπόσχεση στη θεία του. Όταν, όμως, το αυτοκίνητό του χαλάει κατά την αποβίβαση, θα μπει στον Ζορζ, το καταταλαιπωρημένο σαραβαλάκι της Έλενας, αρχικά για να φτάσει σε ένα ξενοδοχείο και κατόπιν για να ξεκινήσει μαζί της ένα ταξίδι με σκοπό να θάψει στο σωστό μέρος ένα μεταλλικό κουτί που έχει μαζί του.

magnitika_pedia_kritiki2

Ένα αυτοκίνητο, ένα τοπίο και δύο φαινομενικά αταίριαστοι χαρακτήρες απογυμνώνουν το κινηματογραφικό δράμα από κάθε περιττή αποσκευή και ταξιδεύουν ανάλαφρα στους κακοτράχαλους, μα γεμάτους εκπλήξεις χωματόδρομους που έχουν διαβεί ο Τζιμ Τζάρμους και ο Σταύρος Τσιώλης. Στην πορεία θα συναντήσουν γραφικούς χαρακτήρες και γραφειοκρατικά εμπόδια, γκρεμισμένα περάσματα και ελαττωματικά χειρόφρενα, περιστατικά που αντί να τους αποκαρδιώσουν θα τους φέρουν πιο κοντά, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα το εσωτερικό βάρος που κουβαλάει ο καθένας τους. Φορτίο ενός αστικού, κομφορμιστικού παρελθόντος που σταδιακά εξαϋλώνεται στη μέση της χειμερινής νησιώτικης φύσης, στη γωνιά μιας ταβέρνας και στο δωμάτιο ενός επαρχιακού ξενοδοχείου, καθώς η κάμερα του Γούση (μια miniDV) παρατηρεί με αθώο και καθαρό βλέμμα τις αμήχανες σιωπές, τα γεμάτα απορία βλέμματα και τους αυτοσχεδιαστικά αστείους διαλόγους τους (οι έξοχοι πρωταγωνιστές Έλενα Τοπαλίδου και Αντώνης Τσιοτσιόπουλος συνυπογράφουν το σενάριο με το σκηνοθέτη).

Τι τους έφερε κοντά; Τι θα μείνει από τη σύντομη συνάντησή τους; Οι απαντήσεις βρίσκονται "στον αέρα", δηλαδή στην αόρατη πλευρά όλων όσων λέγονται και γίνονται μπροστά στα μάτια μας, με τους ήρωες και τα πλάνα της ταινίας (αισθητικής μιας βιντεοκασέτας γεμάτης νοσταλγικές αναμνήσεις) να αλληλοεπιδρούν σαν μαγνητικά πεδία φορτισμένα με κινηματογραφική αλήθεια και συναισθηματική ενέργεια.

Ελλάδα. 2021. Διάρκεια: 78΄. Διανομή: CINOBO.

Περισσότερες πληροφορίες

Μαγνητικά Πεδία

3
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 78 '
  • Γιώργος Γούσης

Η Έλενα και ο Αντώνης συναντιούνται στο φέρι για την Κεφαλονιά και ξεκινούν μια απρόοπτη περιπλάνηση στο νησί για να θάψουν ένα μεταλλικό κουτί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.