Digger

3

Απόηχοι τραγωδίας, γουέστερν ατμόσφαιρα και μια πολλαπλή αντιπαράθεση παλιού - καινούριου με φόντο τον σκληρό ρεαλισμό της ελληνικής επαρχίας. Αργυρός Αλέξανδρος, βραβεία κοινού και νεότητας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, 14 υποψηφιότητες στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Digger

Αποσπώντας τον Αργυρό Αλέξανδρο, τα βραβεία κοινού και νεότητας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αλλά και 14 υποψηφιότητες στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Τζώρτζη Γρηγοράκη είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Λιτό στη βασική ιδέα του, φέρνει σε αντιπαράθεση δύο γενιές και δύο διαφορετικές νοοτροπίες. Την παλιότερη αντιπροσωπεύει ο Νικήτας, ο οποίος ζει αποτραβηγμένος σε μια ορεινή αγροικία της βορείου Ελλάδος. Το πανέμορφο δάσος που την περιβάλλει, όμως, απειλείται από την επιθετική επέκταση μιας κοντινής βιομηχανικής μονάδας, η παρουσία της οποίας διχάζει έντονα τους κατοίκους του διπλανού χωριού. Νέα ήθη, τα οποία δεν φέρνει στα βουνά μόνο η τεχνολογική πρόοδος, αλλά και ο γιος του Νικήτα, που επιστρέφει στο πατρικό διεκδικώντας το μερίδιο του κτήματος που κληρονόμησε από τη μητέρα του.

Ο Γρηγοράκης χειρίζεται στιβαρά τη δραματική σύγκρουση πατέρα - γιου, γεννημένη από ένα τραυματικό παρελθόν, αλλά και δύο διαφορετικές φιλοσοφίες ζωής. Η μία δεμένη με τη φύση, τους ρυθμούς και τους νόμους της, η άλλη με την αστική ζωή, την ταχύτητα και την τεχνολογία. Ταυτόχρονα, η διαρκής παρουσία των μηχανημάτων και η (νεο)γουέστερν εικονογραφία επιτείνουν την αντίθεση αυτών των δύο κόσμων, οι οποίοι συγκρούονται με φόντο μια επαρχιακή Ελλάδα βουλιαγμένη στη σύγχυση και την αμηχανία. Η σοφία του Γρηγοράκη και των σεναριογράφων Μαρίας Βόττη και Βαγγέλη Μουρίκη είναι πως την αναβιώνουν χωρίς καμιά γραφικότητα, κρατώντας γκρίζους τόνους στην περιγραφή των χαρακτήρων και ίσες αποστάσεις από τους κουρασμένους μαχητές αυτού του σπαρακτικού εμφυλίου πολέμου. Τους οποίους οικτίρουν, μα και συμπονούν βαθιά, κλείνοντάς τους με λυτρωτικό χιούμορ το μάτι στον υπέρ πάντων αγώνα τους.
Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία. 2020. Διάρκεια: 101΄. Διανομή: MICROKOSMOS.

Περισσότερες πληροφορίες

Digger

3
  • Δραματική
  • 2020
  • Διάρκεια: 101 '
  • Τζώρτζης Γρηγοράκης

Ο Νικήτας ζει αποτραβηγμένος σε ένα ορεινό δάσος, το οποίο απειλείται από την επιθετική επέκταση μιας βιομηχανικής μονάδας. Οι τόνοι θα ανέβουν ακόμα περισσότερο με την ξαφνική άφιξη του γιου του, ο οποίος διεκδικεί το μερίδιο του κτήματος που κληρονόμησε από τη μητέρα του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου Beyond Borders κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για αναστολή της λειτουργίας του

Η διοργάνωση κάνει στην επιστολή της λόγω για απουσία χορηγών, θεσμικών και ιδιωτικών υποστηρικτών, τονίζοντας ότι το ζήτημα είναι βαθιά πολιτικό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2026

Ένα διήμερο προβολών για τις προεκλογικές εκστρατείες έρχεται στην Ταινιοθήκη

Τέσσερα ντοκιμαντέρ (μεταξύ των οποίων το φετινό Όσκαρ) γύρω από την μετεξέλιξη των προεκλογικών εκστρατειών έρχονται για δύο μέρες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε το ΠΣΚ στις αίθουσες

Όλες οι νέες ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 16 Απριλίου.

Η Μούμια στη μεγάλη οθόνη: Το franchise που δεν μένει ποτέ ίδιο

Με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας "Η Μούμια από τον Λι Κρόνιν", ανατρέχουμε σε όλες τις κινηματογραφικές μούμιες που διαρκώς αλλάζουν όνομα, μορφή και σκοπό.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (16-22/04)

Όλες οι κορυφαίες ταινίες που δεν θέλετε να χάσετε στη μεγάλη οθόνη αυτή την εβδομάδα.

Στο Άστορ προβολές και συζητήσεις για την "κατοίκηση μιας πόλης"

Ο Κινηματογράφος Άστορ μετατρέπεται σε πεδίο δημόσιου στοχασμού γύρω από την αστική κατοίκηση στην Αθήνα μέσα από τέσσερις βραδιές προβολών τον Απρίλιο.

Δέκα χρόνια Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου: Οι πρώτοι τίτλοι και οι φετινοί καλεσμένοι

Ανακοινώθηκαν οι πρώτες ταινίες του 10ου Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας - FeCHA μαζί με τους λαμπερούς καλεσμένους που θα πλαισιώσουν τις προβολές.