Animal

3

Χρυσός Αλέξανδρος στη Θεσσαλονίκη και βραβείο ερμηνείας στο Λοκάρνο για ένα σωματικής έντασης, μινιμαλιστικής πλοκής και μελαγχολικού ρεαλισμού δράμα πάνω στη σύγχρονη υπαρξιακή αποξένωση.

Animal

Οι ταινίες της Σοφίας Εξάρχου ατενίζουν με μια θλιμμένη όσο και διαπεραστική ματιά μια κρυμμένη ελληνική πραγματικότητα. Αυτήν την οποία καλύπτουν θορυβωδώς οι απαιτήσεις των καιρών για οικονομική ανάπτυξη, κοινωνικό εκσυγχρονισμό και θετική σκέψη. Μέσα στις άδειες εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Σταδίου, όμως, το "Park" (2016) παρατηρούσε από απόσταση το πόσο αθόρυβα και πόσο πικρά η μετα-ολυμπιακή καθημερινότητα διέψευδε τα όνειρα μιας γενιάς.


Στην πολυβραβευμένη δεύτερη ταινία της (Χρυσός Αλέξανδρος στη Θεσσαλονίκη και βραβείο στο Λοκάρνο για τη "βιωματική" ερμηνεία της Δήμητρας Βλαγκοπούλου) όσα θα αποδειχθούν αντικατοπτρισμοί έχουν μετακομίσει στο all-inclusive ξενοδοχείο Mirage όπου η Κάλια δουλεύει ως επικεφαλής μιας ομάδας ανιματέρ. Η παρέα προετοιμάζεται, η τουριστική σεζόν ξεκινάει, η πίεση καθημερινά μεγαλώνει κι εκείνη, καθώς προσπαθεί να ισορροπήσει την προσωπική της μοναξιά με την επαγγελματική της ευσυνειδησία, θα γίνει φίλη με τη νεαρή, πρωτόβγαλτη συνάδελφό της Εύα.


Η Εξάρχου αντιπαραβάλλει τις δυο ηρωίδες της, αλλά κατ’ ουσίαν την Κάλια με τον (προηγούμενο) εαυτό της. Τον αισιόδοξο και ονειροπόλο με τον κυνικό και πραγματιστή. Τι μεσολάβησε στη διαδρομή; Τι την περιμένει όταν σβήσουν τα φώτα και τελειώσει η χορογραφία του "Yes sir, I can boogie"; Ό,τι περίμενε και την Ελλάδα όταν σχόλασε η φιέστα των Ολυμπιακών Αγώνων πιθανότατα, με την αποστασιοποιημένη σκηνοθετική ματιά, τις μακριές σιωπές και τα μουντά χρώματα της φωτογραφίας να προοικονομούν με αποτελεσματική λιτότητα την εξέλιξη. Μόνο που η Εξάρχου δεν θα αφήσει την ηρωίδα της να παραδοθεί αμαχητί. Πίσω από τη φαινομενολογική προσέγγισή της υπάρχει πόνος, ελπίδα και αληθινή συμπόνοια, καλά προφυλαγμένα σ’ ένα σωματικής έντασης, μινιμαλιστικής πλοκής και μελαγχολικού ρεαλισμού δράμα πάνω στη σύγχρονη υπαρξιακή αποξένωση.   

Ελλάδα, Αυστρία, Βουλγαρία. 2024. Διάρκεια: 116΄. Διανομή: WEIRD WAVE

Περισσότερες πληροφορίες

Animal

3
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 116 '
  • Σοφία Εξάρχου

Η Κάλια είναι επικεφαλής μιας ομάδας ανιματέρ που δουλεύουν σε ένα all-inclusive ξενοδοχείο. Η τουριστική σεζόν έχει μόλις ξεκινήσει, η πίεση καθημερινά μεγαλώνει κι εκείνη, καθώς προσπαθεί να ισορροπήσει την προσωπική της μοναξιά με την επαγγελματική της ευσυνειδησία, θα γίνει φίλη με τη νεαρή, πρωτόβγαλτη συνάδελφό της Εύα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".