Animal

3

Χρυσός Αλέξανδρος στη Θεσσαλονίκη και βραβείο ερμηνείας στο Λοκάρνο για ένα σωματικής έντασης, μινιμαλιστικής πλοκής και μελαγχολικού ρεαλισμού δράμα πάνω στη σύγχρονη υπαρξιακή αποξένωση.

Animal

Οι ταινίες της Σοφίας Εξάρχου ατενίζουν με μια θλιμμένη όσο και διαπεραστική ματιά μια κρυμμένη ελληνική πραγματικότητα. Αυτήν την οποία καλύπτουν θορυβωδώς οι απαιτήσεις των καιρών για οικονομική ανάπτυξη, κοινωνικό εκσυγχρονισμό και θετική σκέψη. Μέσα στις άδειες εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Σταδίου, όμως, το "Park" (2016) παρατηρούσε από απόσταση το πόσο αθόρυβα και πόσο πικρά η μετα-ολυμπιακή καθημερινότητα διέψευδε τα όνειρα μιας γενιάς.


Στην πολυβραβευμένη δεύτερη ταινία της (Χρυσός Αλέξανδρος στη Θεσσαλονίκη και βραβείο στο Λοκάρνο για τη "βιωματική" ερμηνεία της Δήμητρας Βλαγκοπούλου) όσα θα αποδειχθούν αντικατοπτρισμοί έχουν μετακομίσει στο all-inclusive ξενοδοχείο Mirage όπου η Κάλια δουλεύει ως επικεφαλής μιας ομάδας ανιματέρ. Η παρέα προετοιμάζεται, η τουριστική σεζόν ξεκινάει, η πίεση καθημερινά μεγαλώνει κι εκείνη, καθώς προσπαθεί να ισορροπήσει την προσωπική της μοναξιά με την επαγγελματική της ευσυνειδησία, θα γίνει φίλη με τη νεαρή, πρωτόβγαλτη συνάδελφό της Εύα.


Η Εξάρχου αντιπαραβάλλει τις δυο ηρωίδες της, αλλά κατ’ ουσίαν την Κάλια με τον (προηγούμενο) εαυτό της. Τον αισιόδοξο και ονειροπόλο με τον κυνικό και πραγματιστή. Τι μεσολάβησε στη διαδρομή; Τι την περιμένει όταν σβήσουν τα φώτα και τελειώσει η χορογραφία του "Yes sir, I can boogie"; Ό,τι περίμενε και την Ελλάδα όταν σχόλασε η φιέστα των Ολυμπιακών Αγώνων πιθανότατα, με την αποστασιοποιημένη σκηνοθετική ματιά, τις μακριές σιωπές και τα μουντά χρώματα της φωτογραφίας να προοικονομούν με αποτελεσματική λιτότητα την εξέλιξη. Μόνο που η Εξάρχου δεν θα αφήσει την ηρωίδα της να παραδοθεί αμαχητί. Πίσω από τη φαινομενολογική προσέγγισή της υπάρχει πόνος, ελπίδα και αληθινή συμπόνοια, καλά προφυλαγμένα σ’ ένα σωματικής έντασης, μινιμαλιστικής πλοκής και μελαγχολικού ρεαλισμού δράμα πάνω στη σύγχρονη υπαρξιακή αποξένωση.   

Ελλάδα, Αυστρία, Βουλγαρία. 2024. Διάρκεια: 116΄. Διανομή: WEIRD WAVE

Περισσότερες πληροφορίες

Animal

3
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 116 '
  • Σοφία Εξάρχου

Η Κάλια είναι επικεφαλής μιας ομάδας ανιματέρ που δουλεύουν σε ένα all-inclusive ξενοδοχείο. Η τουριστική σεζόν έχει μόλις ξεκινήσει, η πίεση καθημερινά μεγαλώνει κι εκείνη, καθώς προσπαθεί να ισορροπήσει την προσωπική της μοναξιά με την επαγγελματική της ευσυνειδησία, θα γίνει φίλη με τη νεαρή, πρωτόβγαλτη συνάδελφό της Εύα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ελληνικές ταινίες που παίζουν στο 5ο Positively Different Short Film Festival

Αυτές είναι οι μικρού μήκους που ανυπομονούμε να δούμε σύντομα στη διοργάνωση που αποθεώνει τη διαφορετικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/02/2024

Χάνει το Όσκαρ η Έμα Στόουν; Τα βραβεία SAG "μίλησαν"

Μειώνονται οι οσκαρικές ελπίδες για την πρωταγωνίστρια του "Poor Things" μετά την απονομή των βραβείων του Σωματείου Αμερικανών Ηθοποιών.

Το "Οπενχάιμερ" δεν είχε αντίπαλο στα βραβεία SAG

Η ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν πλέον οδεύει ολοταχώς προς έναν οσκαρικό θρίαμβο.

Μπερλινάλε 2024: Ιστορική και πολιτική Χρυσή Άρκτος στο "Dahomey"

Το ντοκιμαντέρ της Ματί Ντιόπ απέσπασε το κορυφαίο βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Δείτε αναλυτικά όλους τους νικητές. Το αθηνόραμα πάει Μπερλινάλε, powered by Uber.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 29/2

Η επιστροφή στο συναρπαστικό κόσμο του πλανήτη Αράκις προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

4 must see του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Παρουσιάζουμε σε αποκλειστικότητα ένα κουαρτέτο ταινιών που δεν πρέπει να χάσετε στην προσεχή διοργάνωση.

"Μυστήριο 156 Ιστορίες για την Ελευσίνα": Εργαστήριο κινηματογράφου για εφήβους

Τα παιδιά απαντούν τι ονειρεύονται να γίνουν όταν μεγαλώσουν και πώς βλέπουν οι ίδιοι το μέλλον τους στην Ελευσίνα.