Οι καλύτερες ταινίες του 2021 από το Χρήστο Μήτση

Ο κριτικός του «α» επιλέγει τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές στιγμές της χρονιάς.

Το «First Cow» η καλύτερη ταινία της χρονιάς για την Ένωση Κριτικών της Νέας Υόρκης

Ο κριτικός του "α" επιλέγει τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές στιγμές της χρονιάς.

10. Μικρή Μαμά της Σελίν Σιαμά
Η Σελίν Σιαμά ("Το Πορτρέτο Μιας Γυναίκας που Φλέγεται") σκαρφίζεται ένα γλυκόπικρο οικογενειακό δράμα, στο οποίο η οκτάχρονη Νέλι, η οποία μόλις έχασε την αγαπημένη γιαγιά της και βοηθά τους γονείς της να τακτοποιήσουν τα πράγματά της. Εξερευνά το σπίτι όπου μεγάλωσε η μαμά της, Μαριόν, και το δάσος όπου έπαιζε και είχε χτίσει ένα δεντρόσπιτο, για το οποίο έχει ακούσει πάρα πολλά. Ξαφνικά η μητέρα της φεύγει και η Νέλι αναζητά παρηγοριά στο δάσος. Εκεί, θα συναντήσει ένα κορίτσι της ηλικίας της που χτίζει ένα δεντρόσπιτο. Το όνομά της είναι Μαριόν, όπως και της μαμάς της.

9. Μάρτιν Ίντεν του Πιέτρο Μαρτσέλο
Οι ιδέες του Τζακ Λόντον αποκτούν παλμό και ορμή μέσα από τις αναχρονιστικά αντισυμβατικές εικόνες ενός βραβευμένου στο Φεστιβάλ Βενετίας κοινωνικού δράματος. Βαθιά τραγικός ο διαχρονικός ήρωάς του και θαρραλέα η αποδόμηση του ακαδημαϊκού πρώτου υλικού.

8. Dune του Ντενί Βιλνέβ
Πρώτο μέρος της διασκευής ενός επικού, συναρπαστικού και πολυδιάστατου μπεστ σέλερ επιστημονικής φαντασίας. Αντάξιος του συγγραφέα Φρανκ Χέρμπερτ, ο Ντενί Βιλνέβ παραδίδει μαθήματα θεαματικού, ενήλικου sci-fi.

"Dune"

7. Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό του Ράντου Ζούντε
Χρυσή Άρκτος στο Βερολίνο για μια κατάμαυρη, σαρωτική σάτιρα των αξιών, δομών και ιδεοληψιών της ρουμανικής πολιτικοκοινωνικής πραγματικότητας. Ανατρεπτική γραφή, πικρό χιούμορ και φαρσική διάθεση αποδόμησης κάθε ιδεολογικού ή αφηγηματικού ταμπού.

6. Titane της Ζουλιά Ντικουρνό
Με άγνοια κινδύνου, η Ζουλιά Ντικουρνό ("Raw") σκηνοθετεί μια πανκ συμφωνία φωτιάς και μετάλλου που θα έκανε περήφανο τον Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ. Το τολμηρότατο ερωτικό θρίλερ της σπρώχνει τις ιδέες της ταυτότητας και της σεξουαλικής απελευθέρωσης στα όριά τους και κερδίζει τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Κανών.

5. Ο Πατέρας του Φλοριάν Ζελέρ
Όσκαρ ερμηνείας για έναν συγκλονιστικό Άντονι Χόπκινς και διασκευασμένου σεναρίου για τη λεπτοδουλεμένη, ευφυή και άκρως κινηματογραφική διασκευή ενός πολυβραβευμένου θεατρικού πάνω στην ταυτότητα, τη μνήμη, την εξουσία και το αδυσώπητο πέρασμα του χρόνου.

o_pateras_anthony_hopkins
"Ο Πατέρας"

4. Παράλληλες Μητέρες του Πέδρο Αλμοδόβαρ
Σε απόλυτη σκηνοθετική και σεναριακή ωριμότητα, ο Πέδρο Αλμοδόβαρ υπογράφει έναν συγκινητικό ύμνο στη μητρότητα, εξερευνώντας τις πολλαπλές έννοιες της οικογένειας όσο και τη σχέση προσωπικής ανεξαρτησίας και ιστορικής μνήμης. Βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βενετίας για την αφοπλιστική Πενέλοπε Κρουζ.

3. Η Χώρα των Νομάδων της Κλόι Ζάο
Η κληρονομιά της Άγριας Δύσης συναντά τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα σε ένα λυρικό, μελαγχολικό road movie γεμάτο κινηματογραφική ανθρωπιά. Χρυσό Λιοντάρι στο φεστιβάλ Βενετίας, δυο Χρυσές Σφαίρες, τέσσερα BAFTA και τρία Όσκαρ (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, α΄ γυναικείου ρόλου για την Φράνσις ΜακΝτόρμαντ).

"Η Χώρα των Νομάδων"

2. Η Εξουσία του Σκύλου της Τζέιν Κάμπιον
Ποιητικά μελαγχολικό (αντι)γουέστερν χαρακτήρων οι οποίοι προσπαθούν να αντισταθούν στα καταπιεσμένα συναισθήματά τους. Μια αποδόμηση της μυθικής Άγριας Δύσης σε υπαρξιακό παρά ιστορικοπολιτικό επίπεδο, από μια βραβευμένη στη Βενετία σκηνοθέτιδα διαβρωτικής φινέτσας και γοητείας.

1. First Cow της Κέλι Ρέιχαρντ
Σινεμά λιτής δραματουργίας, σκληρού λυρισμού και ευαίσθητων ημιτονίων που αναβιώνει την Άγρια Δύση με απομυθοποιητική, βαθιά πολιτική διάθεση. Χωρίς ίχνος αφηγηματικού εντυπωσιασμού, ψιθυρίζει κατανυκτικά τις φιλοσοφικές και κινηματογραφικές ιδέες του.

First Cow

Και ακόμη

Το Βιβλίο της Εικόνας του Ζαν – Λικ Γκοντάρ, Μετά την Αγάπη του
Αλίμ Καν, Ιστορίες της Τύχης και της Φαντασίας του Ριουσούκε Χαμαγκούτσι,
Κολέκτιβ του Αλεξάντερ Νανάου, Ο Πράσινος Ιππότης του Ντέιβιντ Λόουερι,
Gunda του Βίκτορ Κοσακόφσκι, West Side Story του Στίβεν Σπίλμπεργκ, Αλλού,
Παντού
των Ιζαμπέλ Ινγκόλντ & Βιβιάν Περελμουτέ, Soul των Πιτ Ντόκτερ & Κεμπ
Πάουερς, Μήλα του Χρήστου Νίκου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.