Gunda

3,5

Ντοκιμαντέρ παρατήρησης που σοκάρει με την ωμότητα με την οποία αναδεικνύει την αντιοικολογική ανθρώπινη συμπεριφορά και συγκινεί με το πώς μετατρέπει μια χούφτα ζώα σε αληθινούς κινηματογραφικούς ήρωες. Εντυπωσιακά απλό και αποτελεσματικό, ανταμείβει κάθε υπομονετικό θεατή.

gunda_kritiki

Το ντοκιμαντέρ της παρατήρησης είναι ένα κινηματογραφικό είδος το οποίο γεννήθηκε στην Αμερική της δεκαετίας του ’70, επηρεασμένο από τις indie ιδέες των 60s όσο και την ανάπτυξη της κοινωνικής ανθρωπολογίας. Εθνογραφικής κατεύθυνσης αρχικά, απελευθέρωσε πολλούς σκηνοθέτες στον τρόπο με τον οποίο τοποθετούσαν την κάμερά τους, άρα και το βλέμμα τους, απέναντι στην πραγματικότητα, δίνοντάς της τον πρώτο λόγο. Ήταν αυτή πλέον που επέλεγε το θέμα, αντί για έναν μελετημένο και προαποφασισμένο κινηματογραφιστή, ο οποίος την αποτύπωνε για να υποστηρίξει μια δεδομένη άποψη.


Με μεγάλη φεστιβαλική καριέρα, ο τρεις φορές υποψήφιος στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βίκτορ Κοσακόφσκι έχει υπογράψει μια σειρά από ντοκιμαντέρ, πολλά απ’ αυτά πάνω στη σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον του ("Vivan las Antípodas", "Aquarela"). Σ’ αυτήν τη λογική, το "Gunda" ακολουθεί την καθημερινότητα ενός γουρουνιού, το οποίο στο πρώτο πλάνο της ταινίας φέρνει στον κόσμο καμιά δεκαριά νεογέννητα. Μεγαλώνοντάς τα, περιφέρεται μαζί τους σε μια φάρμα με κότες και αγελάδες, όλες απορροφημένες στη δική τους ρουτίνα. Η κάμερα δεν συλλαμβάνει ποτέ την ανθρώπινη παρουσία γύρω τους, ακόμα κι όταν αυτή επεμβαίνει βίαια στα τελευταία λεπτά με μηχανολογική ψυχρότητα. Με την αποχώρησή της, το μήνυμα που αφήνει πίσω είναι συνταρακτικά ξεκάθαρο. Χρειαζόταν όμως μιάμιση ώρα φυσιολατρικής… απάθειας για να φτάσουμε ως εδώ;


Εκμεταλλευόμενος το πέρασμα του χρόνου, ο Κοσακόφσκι μετατρέπει την ακραία φαινομενολογική ματιά του σε όχημα μεταφοράς μας σε μια καινούργια, ποιητική και απελευθερωτική πραγματικότητα. Αυτή που υπάρχει σε απόσταση αναπνοής, μα και τόσο μακριά από την αστική καθημερινότητα. Ο κύκλος της ζωής εκεί έξω, ο αληθινός κύκλος της ζωής, αρχίζει να σχηματίζεται στην οθόνη αργά, πολύ αργά, σαν μια αποκαλυπτική αλήθεια. Μια ντοκιμαντερίστικη, ασπρόμαυρη αλήθεια η οποία σοκάρει με την ωμότητα με την οποία αναδεικνύει την αντιοικολογική ανθρώπινη συμπεριφορά και συγκινεί με το πώς μετατρέπει μια χούφτα ζώα σε αληθινούς κινηματογραφικούς ήρωες. Εντυπωσιακά απλό και αποτελεσματικό, το "Gunda" ανταμείβει τελικά κάθε υπομονετικό θεατή. 

Α/Μ. Νορβηγία, ΗΠΑ, Μ. Βρετανία. 2020. Διάρκεια: 93΄. Διανομή: AMA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Gunda

3,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2020
  • Διάρκεια: 93 '
  • Βίκτορ Κοσακόφσκι

Η καθημερινότητα ενός γουρουνιού και των νεογέννητων μικρών του σε μια φάρμα με κότες και αγελάδες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (18-24/4)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.