Gunda

3,5

Ντοκιμαντέρ παρατήρησης που σοκάρει με την ωμότητα με την οποία αναδεικνύει την αντιοικολογική ανθρώπινη συμπεριφορά και συγκινεί με το πώς μετατρέπει μια χούφτα ζώα σε αληθινούς κινηματογραφικούς ήρωες. Εντυπωσιακά απλό και αποτελεσματικό, ανταμείβει κάθε υπομονετικό θεατή.

gunda_kritiki

Το ντοκιμαντέρ της παρατήρησης είναι ένα κινηματογραφικό είδος το οποίο γεννήθηκε στην Αμερική της δεκαετίας του ’70, επηρεασμένο από τις indie ιδέες των 60s όσο και την ανάπτυξη της κοινωνικής ανθρωπολογίας. Εθνογραφικής κατεύθυνσης αρχικά, απελευθέρωσε πολλούς σκηνοθέτες στον τρόπο με τον οποίο τοποθετούσαν την κάμερά τους, άρα και το βλέμμα τους, απέναντι στην πραγματικότητα, δίνοντάς της τον πρώτο λόγο. Ήταν αυτή πλέον που επέλεγε το θέμα, αντί για έναν μελετημένο και προαποφασισμένο κινηματογραφιστή, ο οποίος την αποτύπωνε για να υποστηρίξει μια δεδομένη άποψη.


Με μεγάλη φεστιβαλική καριέρα, ο τρεις φορές υποψήφιος στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βίκτορ Κοσακόφσκι έχει υπογράψει μια σειρά από ντοκιμαντέρ, πολλά απ’ αυτά πάνω στη σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον του ("Vivan las Antípodas", "Aquarela"). Σ’ αυτήν τη λογική, το "Gunda" ακολουθεί την καθημερινότητα ενός γουρουνιού, το οποίο στο πρώτο πλάνο της ταινίας φέρνει στον κόσμο καμιά δεκαριά νεογέννητα. Μεγαλώνοντάς τα, περιφέρεται μαζί τους σε μια φάρμα με κότες και αγελάδες, όλες απορροφημένες στη δική τους ρουτίνα. Η κάμερα δεν συλλαμβάνει ποτέ την ανθρώπινη παρουσία γύρω τους, ακόμα κι όταν αυτή επεμβαίνει βίαια στα τελευταία λεπτά με μηχανολογική ψυχρότητα. Με την αποχώρησή της, το μήνυμα που αφήνει πίσω είναι συνταρακτικά ξεκάθαρο. Χρειαζόταν όμως μιάμιση ώρα φυσιολατρικής… απάθειας για να φτάσουμε ως εδώ;


Εκμεταλλευόμενος το πέρασμα του χρόνου, ο Κοσακόφσκι μετατρέπει την ακραία φαινομενολογική ματιά του σε όχημα μεταφοράς μας σε μια καινούργια, ποιητική και απελευθερωτική πραγματικότητα. Αυτή που υπάρχει σε απόσταση αναπνοής, μα και τόσο μακριά από την αστική καθημερινότητα. Ο κύκλος της ζωής εκεί έξω, ο αληθινός κύκλος της ζωής, αρχίζει να σχηματίζεται στην οθόνη αργά, πολύ αργά, σαν μια αποκαλυπτική αλήθεια. Μια ντοκιμαντερίστικη, ασπρόμαυρη αλήθεια η οποία σοκάρει με την ωμότητα με την οποία αναδεικνύει την αντιοικολογική ανθρώπινη συμπεριφορά και συγκινεί με το πώς μετατρέπει μια χούφτα ζώα σε αληθινούς κινηματογραφικούς ήρωες. Εντυπωσιακά απλό και αποτελεσματικό, το "Gunda" ανταμείβει τελικά κάθε υπομονετικό θεατή. 

Α/Μ. Νορβηγία, ΗΠΑ, Μ. Βρετανία. 2020. Διάρκεια: 93΄. Διανομή: AMA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Gunda

3,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2020
  • Διάρκεια: 93 '
  • Βίκτορ Κοσακόφσκι

Η καθημερινότητα ενός γουρουνιού και των νεογέννητων μικρών του σε μια φάρμα με κότες και αγελάδες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εκδήλωση αφιερωμένη στα φιλμ του Άλφρεντ Χίτσκοκ

Στην εκδήλωση θα προβληθούν σκηνές από ταινίες του Χίτσκοκ και πάνω σε αυτές θα γίνει συζήτηση για τον σκηνοθέτη και το έργο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
31/01/2023

Μια αποκλειστική ματιά στην υποψήφια για Όσκαρ "Αυτοκρατορία του Φωτός" (βίντεο)

Το "α" εξασφάλισε για τους αναγνώστες του ένα featurette της νέας ταινίας του Σαμ Μέντες ("Skyfall", "1917") που διεκδικεί Όσκαρ διεύθυνσης φωτογραφίας.

Αφιερώματα στους σκηνοθέτες Σταύρο Ψυλλάκη και Νικολάους Γκεϊρχάλτερ από το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το έργο δύο κορυφαίων δημιουργών έχει την τιμητική του στην προσεχή μεγάλη γιορτή των ταινιών τεκμηρίωσης.

Αναζητούνται θεατές: Πώς θα γεμίσουν ξανά τα σινεμά; Η Carousel Films απαντά

Ο υπεύθυνος της εταιρίας Βασίλης Κωνσταντόπουλος, απαντά στις ερωτήσεις του "α" στο πλαίσιο του ρεπορτάζ όπου αναζητούνται χειροπιαστές λύσεις για το μέλλον του κινηματογράφου.

Updated | Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 2/2

Επιστροφή στο γαλατικό χωριό, ένα ανατρεπτικό θρίλερ από τον Μ. Νάιτ Σιάμαλαν και ένα υποψήφιο για Όσκαρ φιλμ προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Αναζητούνται θεατές: Πώς θα γεμίσουν ξανά τα σινεμά; Η One from the Heart απαντά

Οι υπεύθυνοι της εταιρίας Λευτέρης Αδαμίδης και Σοφία Αγγελίδου, απαντούν στις ερωτήσεις του "α" στο πλαίσιο του ρεπορτάζ όπου αναζητούνται χειροπιαστές λύσεις για το μέλλον του κινηματογράφου.

Ψηφίστε την καλύτερη ταινία του 2022 και κερδίστε 131 σινεφίλ δώρα!

Αναδείξτε τα κορυφαία φιλμ της χρονιάς και διεκδικήστε συλλεκτικά κινηματογραφικά δώρα.