Οδηγός Cinema

Gunda

3,5

Ντοκιμαντέρ παρατήρησης που σοκάρει με την ωμότητα με την οποία αναδεικνύει την αντιοικολογική ανθρώπινη συμπεριφορά και συγκινεί με το πώς μετατρέπει μια χούφτα ζώα σε αληθινούς κινηματογραφικούς ήρωες. Εντυπωσιακά απλό και αποτελεσματικό, ανταμείβει κάθε υπομονετικό θεατή.

gunda_kritiki

Το ντοκιμαντέρ της παρατήρησης είναι ένα κινηματογραφικό είδος το οποίο γεννήθηκε στην Αμερική της δεκαετίας του ’70, επηρεασμένο από τις indie ιδέες των 60s όσο και την ανάπτυξη της κοινωνικής ανθρωπολογίας. Εθνογραφικής κατεύθυνσης αρχικά, απελευθέρωσε πολλούς σκηνοθέτες στον τρόπο με τον οποίο τοποθετούσαν την κάμερά τους, άρα και το βλέμμα τους, απέναντι στην πραγματικότητα, δίνοντάς της τον πρώτο λόγο. Ήταν αυτή πλέον που επέλεγε το θέμα, αντί για έναν μελετημένο και προαποφασισμένο κινηματογραφιστή, ο οποίος την αποτύπωνε για να υποστηρίξει μια δεδομένη άποψη.


Με μεγάλη φεστιβαλική καριέρα, ο τρεις φορές υποψήφιος στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βίκτορ Κοσακόφσκι έχει υπογράψει μια σειρά από ντοκιμαντέρ, πολλά απ’ αυτά πάνω στη σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον του ("Vivan las Antípodas", "Aquarela"). Σ’ αυτήν τη λογική, το "Gunda" ακολουθεί την καθημερινότητα ενός γουρουνιού, το οποίο στο πρώτο πλάνο της ταινίας φέρνει στον κόσμο καμιά δεκαριά νεογέννητα. Μεγαλώνοντάς τα, περιφέρεται μαζί τους σε μια φάρμα με κότες και αγελάδες, όλες απορροφημένες στη δική τους ρουτίνα. Η κάμερα δεν συλλαμβάνει ποτέ την ανθρώπινη παρουσία γύρω τους, ακόμα κι όταν αυτή επεμβαίνει βίαια στα τελευταία λεπτά με μηχανολογική ψυχρότητα. Με την αποχώρησή της, το μήνυμα που αφήνει πίσω είναι συνταρακτικά ξεκάθαρο. Χρειαζόταν όμως μιάμιση ώρα φυσιολατρικής… απάθειας για να φτάσουμε ως εδώ;


Εκμεταλλευόμενος το πέρασμα του χρόνου, ο Κοσακόφσκι μετατρέπει την ακραία φαινομενολογική ματιά του σε όχημα μεταφοράς μας σε μια καινούργια, ποιητική και απελευθερωτική πραγματικότητα. Αυτή που υπάρχει σε απόσταση αναπνοής, μα και τόσο μακριά από την αστική καθημερινότητα. Ο κύκλος της ζωής εκεί έξω, ο αληθινός κύκλος της ζωής, αρχίζει να σχηματίζεται στην οθόνη αργά, πολύ αργά, σαν μια αποκαλυπτική αλήθεια. Μια ντοκιμαντερίστικη, ασπρόμαυρη αλήθεια η οποία σοκάρει με την ωμότητα με την οποία αναδεικνύει την αντιοικολογική ανθρώπινη συμπεριφορά και συγκινεί με το πώς μετατρέπει μια χούφτα ζώα σε αληθινούς κινηματογραφικούς ήρωες. Εντυπωσιακά απλό και αποτελεσματικό, το "Gunda" ανταμείβει τελικά κάθε υπομονετικό θεατή. 

Α/Μ. Νορβηγία, ΗΠΑ, Μ. Βρετανία. 2020. Διάρκεια: 93΄. Διανομή: AMA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Gunda

3,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2020
  • Διάρκεια: 93 '
  • Βίκτορ Κοσακόφσκι

Η καθημερινότητα ενός γουρουνιού και των νεογέννητων μικρών του σε μια φάρμα με κότες και αγελάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"SWANS: Where Does A Body End?": Ένα κινηματογραφικό πορτραίτο της εκρηκτικής ποστ-πανκ μπάντας

Το Jameson Music Screenings επιστρέφει στον κινηµατογράφο Άστορ με το μουσικό ντοκιμαντέρ του Μάρκο Πόρσια.

16/05/2022

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 19/5

Οσκαρικοί πρωταγωνιστές και μία ελληνική ταινία-έκπληξη προσεχώς στους κινηματογράφους.

9 σειρές ντοκιμαντέρ αληθινών εγκλημάτων που θα σε συγκλονίσουν

Serial killers, αιμοβόρες συμμορίες και καρτέλ ναρκωτικών έρχονται στο Ertflix, σε μια νέα κατηγορία αφιερωμένη σε αληθινά μυστήρια που δεν εξιχνιάστηκαν ποτέ.

Ο Γιάν Γκοζλάν "ανοίγει" το επεισοδιακό "Μαύρο Κουτί" του

Μιλήσαμε με το σκηνοθέτη του γαλλικού αεροπορικού θρίλερ με πρωταγωνιστή τον Πιέρ Νινέ.

Επιχείρηση Κιμάς

Μια αληθινή κατασκοπική ιστορία διανθίζεται με ρομάντζο, σασπένς και ηρωισμό, πακεταρισμένη σαν ανώδυνη σινε-διασκέδαση που στην ούγια γράφει "βρετανική παραγωγή".

Κατ' Οίκον Περιορισμός

Καφκική και σαρκαστική πολιτική καταγγελία που περιγράφει ανάγλυφα την "εσωτερική", βαθιά διαφθορά της ρώσικης κοινωνίας.

Το Κορίτσι με το Βραχιόλι

Ριμέικ του αργεντίνικου δικαστικού δράματος "Η Κατηγορούμενη" (2018), το οποίο συνδέει αποτελεσματικά, αν και χωρίς εκπλήξεις, ψυχολογικά ερωτήματα και αγωνιώδη πλοκή.