Ο Πράσινος Ιππότης

3,5

Μια τολμηρά σινεφίλ ιδέα με ονειρική ατμόσφαιρα, γεμάτη υπαρξιακά ερωτήματα και έντονο ψυχαναλυτικό περιεχόμενο.

Ο Πράσινος Ιππότης 'Ο Πράσινος Ιππότης'

Ένα χρόνο μετά τη νικηφόρα μονομαχία του με τον Πράσινο Ιππότη, ο νεαρός Γκάουεν, ανιψιός του βασιλιά, πρέπει να τηρήσει την υπόσχεσή του και να ξεκινήσει ένα ταξίδι γεμάτο επικίνδυνες δοκιμασίες για να τον αντιμετωπίσει ξανά. Ένας από τους μύθους των Ιπποτών της Στρογγυλής Τραπέζης ζωντανεύει σαν εναλλακτική μεσαιωνική περιπέτεια φαντασίας. Μια τολμηρά σινεφίλ ιδέα με ονειρική ατμόσφαιρα, γεμάτη υπαρξιακά ερωτήματα και έντονα ψυχαναλυτικό περιεχόμενο.

Ο Πράσινος Ιππότης - εικόνα 1

A man’s gotta do what a man’s gotta do. Μοντέρ, διευθυντής φωτογραφίας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, ο 40χρονος Ντέιβιντ Λόουερι αφηγείται ιστορίες αντρών που πρέπει να κάνουν το σωστό. Από τους παρανόμους Φόρεστ Τάκερ («Ο Κύριος & το Όπλο») και Μπομπ Μαλντούν («Μείνε Δίπλα μου») μέχρι το… φάντασμα του Σι («A Ghost Story»), οι κινηματογραφικοί ήρωές του αγωνίζονται να κρατήσουν το λόγο τους μέσα σε έναν κόσμο με διαφορετικές αξίες, πρόθυμοι στο τέλος της διαδρομής να πληρώσουν το ανάλογο τίμημα.

Ό,τι ακριβώς καλείται να κάνει και ο νεαρός Γκάουεν, ανιψιός ενός πανίσχυρου βασιλιά, ο οποίος ονειρεύεται να γίνει κι αυτός μια μέρα ένδοξος ιππότης της αυλής. Έτσι, όταν την ημέρα των Χριστουγέννων ο τρομακτικός και πανίσχυρος Πράσινος Ιππότης εισβάλλει απρόσκλητος στη βασιλική γιορτή και προκαλεί τους παρισταμένους, μόνον ο απερίσκεπτος Γκάουεν δέχεται να τον αντιμετωπίσει. Η απρόσμενη νίκη του, όμως, έρχεται μαζί με μια πικρή υπόσχεση. Ένα χρόνο μετά πρέπει να ξανασυναντήσει στο βορρά τον Πράσινο Ιππότη, ο οποίος αποχωρεί… ξαναβάζοντας το κομμένο κεφάλι του στη θέση του, και να δεχτεί αδιαμαρτύρητα το ίδιο χτύπημα από εκείνον. Η δόξα της ιπποσύνης έχει λοιπόν το δικό της, υψηλό κόστος, και λίγο πριν τα επόμενα Χριστούγεννα, ο Γκάουεν ξεκινά με βαριά καρδιά ένα ταξίδι επικίνδυνων δοκιμασιών για να συναντήσει το πεπρωμένο του.

Ο Πράσινος Ιππότης - εικόνα 2

Βασισμένη στο ποίημα του 14ου αιώνα «Sir Gawain and the Green Knight» και μια από τις γνωστότερες ιστορίες της μυθολογίας των Ιπποτών της Στρογγυλής Τραπέζης, η μεσαιωνική φαντασία του Λόουερι είναι περισσότερο μυστικιστική περιπλάνηση μύησης παρά θεαματική περιπέτεια εποχής. Στημένη αρχικά σαν θεατρική παράσταση (η σεκάνς της χριστουγεννιάτικής συγκέντρωσης και της μονομαχίας), μετατρέπεται πρώτα σε ρεαλιστικό οδοιπορικό στην άγρια, αφιλόξενη βρετανική εξοχή και σταδιακά σε ζωντανό εφιάλτη ενηλικίωσης, γεμάτο ψυχαναλυτικές αναφορές.

Οι δοκιμασίες του Γκάουεν, οι οποίες από μια στιγμή και μετά δεν ξέρουμε αν εξελίσσονται αληθινά ή μέσα στο μυαλό του (θυμηθείτε το κυκλικό πλάνο όταν είναι δεμένος στο δέντρο), τον φέρνουν αντιμέτωπο με τις έννοιες του ανδρισμού, της ερωτικής επιθυμίας, της ηθικής υποχρέωσης και της κοινωνικής καταξίωσης. Συγχέοντας μέσα σε μια απειλητικά ονειρική ατμόσφαιρα πραγματικότητα και φαντασία, ο Λόουερι τις δένει κόμπο, σε ένα ποιητικό κείμενο ανεξάντλητων συνεκδοχών κι αλληγοριών (θρησκεία και παγανισμός, μαγεία και ορθολογισμός, ανάγκη, επιθυμία και φαντασίωση, οι πολλαπλές αναφορές στο πράσινο χρώμα), προτείνοντας μια κινηματογραφική προσέγγιση –τολμηρή, ανατρεπτική και αντιεμπορικά σινεφίλ– των ηρωικών θρύλων της βορειοευρωπαϊκής παράδοσης, εντελώς διαφορετική από κάθε χολιγουντιανή υπερπαραγωγή, ακόμα κι από το αριστουργηματικό «Εξκάλιμπερ» του Τζον Μπούρμαν.

Ιρλανδία, ΗΠΑ, Μ. Βρετανία. 2021. Διάρκεια: 130΄. Διανομή: TANWEER.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Πράσινος Ιππότης

The Green Knight
3,5
  • Περιπέτεια
  • 2021
  • Διάρκεια: 130 '
  • Ντέιβιντ Λόουερι

Ένα χρόνο μετά τη νικηφόρα μονομαχία του με τον Πράσινο Ιππότη, ο νεαρός Γκάουεν, ανιψιός του βασιλιά, πρέπει να τηρήσει την υπόσχεσή του και να ξεκινήσει ένα ταξίδι γεμάτο επικίνδυνες δοκιμασίες για να τον αντιμετωπίσει ξανά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Όλες οι φορές που η Λωρίδα της Γάζας βρέθηκε στη μεγάλη οθόνη

Ταινίες και ντοκιμαντέρ που αποτυπώνουν τις συνέπειες της μακροχρόνιας διαμάχη Ισραήλ - Παλαιστίνης, με αφορμή τις κυκλοφορίες των 'Γάζα: Η Λωρίδα της Εξόντωσης' και 'ΝΑΖΑ'.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΝΑ ΔΡΟΣΟΥ
09/10/2026

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε το ΠΣΚ στις αίθουσες

Όλες οι νέες ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 8 Οκτωβρίου.

67ο ΦΚΘ: Ένα άχαστο αφιέρωμα στον Βαλκανικό Τρόμο

Από το folk horror και το υπερφυσικό μέχρι το body horror και το σπλάτερ, το 67ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φέρνει σπάνιες ταινίες τρόμου από τα Βαλκάνια στη μεγάλη οθόνη.

Ο Μπι Γκαν αναζητά μια κινηματογραφική "Αναγέννηση"

Ο βραβευμένος στις Κάννες Κινέζος σκηνοθέτης μιλάει για την εικαστικά πανέμορφη και αφηγηματικά τολμηρή τελευταία ταινία του, υπερασπιζόμενος "τα όμορφα στοιχεία που γίνονται όλο και πιο σπάνια στο σύγχρονο σινεμά".

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (8-14/10)

Όλες οι κορυφαίες επιλογές που δεν θέλετε να χάσετε στη μεγάλη οθόνη αυτή την εβδομάδα.

Μία πρώτη γεύση από το 'The Exorcist: Martyrs', το νέο κεφάλαιο του 'Εξορκιστή'

H ταινία του Μάικ Φλάναγκαν από το κινηματογραφικό σύμπαν του "Εξορκιστή", επικεντρώνεται σε δολοφονίες που αναπαριστούν τα φρικτά μαρτύρια των αγίων. Όμως ο ύποπτος μπορεί να είναι κάτι μη ανθρώπινο.

Άλλη Μαμά

Ένα πραγματικό κοινωνικό πρόβλημα δίνει την αφορμή για ένα κακογραμμένο, αυθαίρετο και ελάχιστα τρομακτικό θρίλερ φαντασίας, πιστό στην τρομο-συνταγή του παραγωγού Τζέιμς Γουάν ("Saw", "Παγιδευμένη Ψυχή", "Το Κάλεσμα").