West Side Story

3,5

Το επιδραστικότερο κινηματογραφικό μιούζικαλ εκσυγχρονίζεται με επίκαιρο κοινωνικό προσανατολισμό, πιστό στη φαντασμαγορική συνταγή του πρωτοτύπου

West Side Story

Αναμετρώμενος πρώτη φορά με το είδος του μιούζικαλ, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ βάζει τον πήχη στο ψηλότερο σημείο. Το 1961 η κινηματογραφική μεταφορά της επιτυχίας του Μπρόντγουεϊ «West Side Story» από τους Ρόμπερτ Γουάιζ και Τζέρομ Ρόμπινς (χορογράφος της θεατρικής παράστασης) έμελλε να αλλάξει την ιστορία του είδους με τον δυναμικό ρεαλισμό και τα ευφάνταστα, μοντέρνα χορευτικά νούμερά της. Η εντυπωσιακή εμπορική καριέρα της συνοδεύτηκε από δέκα Όσκαρ, το δε σάουντρακ παρέμεινε στην κορυφή των τσαρτς για 54 ολόκληρες εβδομάδες! Τι περισσότερο θα μπορούσε λοιπόν να προσθέσει στον ζωντανό αυτό σινε-θρύλο ο διασημότερος Αμερικανός σκηνοθέτης;

West Side Story - εικόνα 1

Η πλοκή των ταινιών, βασισμένη σε βιβλίο του Άρθουρ Λόρεντς, είναι μια σύγχρονη διασκευή του σαιξπηρικού «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», με τους Μοντέγους και τους Καπουλέτους να μετακομίζουν στο δυτικό Μανχάταν της δεκαετίας του ’50. Εκεί, δύο νεανικές συμμορίες διεκδικούν τον έλεγχο μιας υποβαθμισμένης περιοχής, αποφασισμένες να μονομαχήσουν μέχρι τελικής πτώσεως για να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους. Στη μέση της αιματηρής σύγκρουσης θα βρεθεί ο Τόνι, πρώην ηγέτης των λευκών Τζετς, που προσπαθεί να αφήσει πίσω του το βίαιο παρελθόν, και η Μαρία, αδελφή του αρχηγού των Πορτορικανών Σαρκς, οι οποίοι ερωτεύονται παράφορα.

West Side Story - εικόνα 2

Ο Σπίλμπεργκ παραλαμβάνει την καινούργια σεναριακή διασκευή από τον Τόνι Κούσνερ, συγγραφέα του θρυλικού θεατρικού «Άγγελοι στην Αμερική» και δύο φορές οσκαρικά υποψήφιο για τα (δικά του) «Μόναχο» και «Λίνκολν». Πατώντας σε μια δοκιμασμένη στο χρόνο τραγική ερωτική ιστορία, εκείνος κρατά την πλοκή πάνω στον ίδιο αφηγηματικό άξονα και δυναμώνει τις κοινωνικές αιχμές της νεανικής αντιπαράθεσης. Αυτή αφορά εδώ μια Αμερική που αλλάζει πρόσωπο (οι φτωχικές πολυκατοικίες δίνουν τη θέση τους σε μοντέρνα κτίρια πολλαπλών χρήσεων, όπως το Λίνκολν Σέντερ) και νιώθει διχασμένη ανάμεσα σε δύο γλώσσες, δύο φυλετικές νοοτροπίες και δύο εαυτούς, οι οποίοι πρέπει, αφού συγκρουστούν μετωπικά, να περάσουν βίαια στο περιθώριο της μοντέρνας εποχής.

Πάνω στον τραχύ αυτό ιστορικοκοινωνικό καμβά, ο Σπίλμπεργκ κεντάει μια κινηματογραφική φαντασμαγορία, η οποία διαφοροποιείται διακριτικά και σεβάσμια από την πρωτότυπη συνταγή, τις συναρπαστικές καινοτομίες της οποίας δεν μπορεί έτσι κι αλλιώς να αγνοήσει κανένα σύγχρονο μιούζικαλ που σέβεται τον εαυτό του. Οι στιλιζαρισμένοι χαρακτήρες παίρνουν ζωή από το νεϋορκέζικο ντεκόρ, τα θεαματικά χορευτικά αφήνουν άπλετο χώρο στο συναίσθημα, το χιούμορ νοστιμίζει τα σαιξπηρικά μοτίβα, ενώ οι αθάνατες μελωδίες του Λέοναρντ Μπερνστάιν (σε στίχους Στίβεν Σοντχάιμ) απογειώνουν τα πάθη, τις ελπίδες και τις αγωνίες μιας ολόκληρης εποχής. Με παλιομοδίτικη κομψότητα και σκηνοθετική ευρηματικότητα, αυτό το «West Side Story» μας υπενθυμίζει ότι πρόκειται (και) για τη δική μας.

ΗΠΑ. 2021. Διάρκεια: 156΄. Διανομή: FEELGOOD.

Περισσότερες πληροφορίες

West Side Story

3,5
  • Μιούζικαλ
  • 2021
  • Διάρκεια: 156 '
  • Στίβεν Σπίλμπεργκ

Στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’50, ένα μέλος της λευκής νεανικής συμμορίας των Τζετς ερωτεύεται την αδελφή του Πορτορικανού αρχηγού της αντίπαλης συμμορίας των Σαρκς.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.