Κολέκτιβ

3,5

Ένα αφηγηματικά συναρπαστικό και πολιτικά διεισδυτικό χρονικό, κουρδισμένο στο τέμπο αγωνιώδους θρίλερ.

Κολέκτιβ

Το σύγχρονο ρουμάνικο σινεμά κοιτάζει κατάματα τη μετακομμουνιστική πραγματικότητα που το γέννησε, προσπαθώντας να αναλύσει μια περίπλοκη, εξαιρετικά αντιφατική κοινωνική δυναμική. Από τα «4 Μήνες, 3 Εβδομάδες και 2 Μέρες» και «Αστυνομία, Ταυτότητα» ως το «Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό», όποια κινηματογραφική προσέγγιση κι αν επιλέξει, το συμπέρασμα είναι σχεδόν πάντα το ίδιο. Άναρχη δομή, στρεβλή θεσμική ιεραρχία, ανεξέλεγκτη διαπλοκή και μια διάχυτη μισαλλοδοξία ορίζουν μια εφιαλτικά παράλογη καθημερινότητα, την οποία μπορεί να αντικρίσει κανείς από την πικρά αστεία ή από τη βαθιά τραγική πλευρά της.

Ο Γερμανορουμάνος ντοκιμαντερίστας Αλεξάντερ Νανάου («Toto and his Sisters») έρχεται να επιρρώσει όλα τα παραπάνω με τη δική του σινε-μαρτυρία, περιγραφή ενός σκανδάλου πολιτικής διαφθοράς μεγατόνων και παράλληλα ύμνο στην αληθινά μαχόμενη δημοσιογραφία. Η υπόθεση αφορά στην πυρκαγιά που ξέσπασε το 2015 κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας στο κλαμπ «Colectiv» στο Βουκουρέστι και άφησε πίσω της 27 νεκρούς και 180 τραυματίες. Σύντομα, οι περισσότεροι από τους τελευταίους αρχίζουν να πεθαίνουν στα νοσοκομεία από τραύματα που δεν θα έπρεπε να είναι θανατηφόρα. Μια γιατρός σπάει τη σιωπή και ένας αθλητικός δημοσιογράφος αποκαλύπτει μια τεράστια ιατρική απάτη που θα ρίξει την ίδια την κυβέρνηση.

Κολέκτιβ - εικόνα 1

Το αφηγηματικά συναρπαστικό και πολιτικά διεισδυτικό χρονικό του Νανάου, κουρδισμένο στο τέμπο αγωνιώδους θρίλερ, υιοθετεί το ρόλο ενός ουδέτερου παρατηρητή (δίχως σχόλια off ή συνεντεύξεις), χωρίς όμως να απομακρύνεται εκατοστό από το θέμα του. Ξεφλουδίζοντάς το σαν το κρεμμύδι, αποκαλύπτει ολοένα εσωτερικότερους φλοιούς της αλήθειας, η οποία τελικά ξεγυμνώνεται χωρίς αισιόδοξες θριαμβολογίες – θεόπικρη και καφκική μέχρι το κόκαλο. Δύο οσκαρικές υποψηφιότητες (ντοκιμαντέρ και διεθνούς ταινίας), Ευρωπαϊκό Βραβείο ντοκιμαντέρ και πλήθος φεστιβαλικών και ακαδημαϊκών διακρίσεων.

Ρουμανία, Γερμανία. 2019. Διάρκεια: 109΄. Διανομή: CINOBO.

Περισσότερες πληροφορίες

Κολέκτιβ

Colectiv
3,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2019
  • Διάρκεια: 109 '
  • Αλεξάντερ Νανάου

Το 2015, μια πυρκαγιά στο κλαμπ «Colectiv» στο Βουκουρέστι αφήνει πίσω της 27 νεκρούς και 180 τραυματίες. Σύντομα, οι περισσότεροι από τους τελευταίους αρχίζουν να πεθαίνουν στα νοσοκομεία από τραύματα που δεν θα έπρεπε να είναι θανατηφόρα. Μια γιατρός σπάει τη σιωπή και ένας αθλητικός δημοσιογράφος αποκαλύπτει μια τεράστια ιατρική απάτη που θα ρίξει την ίδια την κυβέρνηση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.