Οι αδελφοί Κοέν είναι οι Πρόεδροι της Κριτικής Επιτροπής των φετινών Κανών

Τα κινηματογραφικά ιδιοφυή αδέλφια από τη Μινεσότα γίνονται το πρώτο ντουέτο που προεδρεύει στο σημαντικότερο φεστιβάλ του πλανήτη.

Οι αδελφοί Κοέν είναι οι Πρόεδροι της Κριτικής Επιτροπής των φετινών Κανών

Το δέκατο ταξίδι των Αδελφών Κοέν στις Κάνες δεν θα γίνει με αφορμή την πρεμιέρα κάποιας ταινίας τους, αλλά για να προεδρεύσουν στην Κριτική Επιτροπή του αγαπημένου τους φεστιβάλ. Μάλιστα, τα ιδιοφυή αδέλφια γίνεται το πρώτο ντουέτο που κάθεται στην μέχρι πρότινος μονή καρέκλα του Προέδρου. Το πανευτυχές δημιουργικό δίδυμο έκανε δηλώσεις από το χώρο γυρισμάτων της νέας τους ταινίας «Hail Caesar!»: «Ανυπομονούμε να επιστρέψουμε στις Κάνες. Είμαστε χαρούμενοι που θα έχουμε και πάλι τη δυνατότητα να δούμε ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο. Το Φεστιβάλ των Κανών ήταν από την αρχή της καριέρας μας σημαντικό για εμάς. Το να είμαστε Πρόεδροι της Κριτικής Επιτροπής είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς, αφού μέχρι σήμερα δεν είχαμε προεδρεύσει σε καμία διοργάνωση. Θα πούμε περισσότερα στο άμεσο μέλλον».

Οι αδελφοί Κοέν βρέθηκαν για πρώτη φορά στην Κρουαζέτ με το «Raising Arizona» το 1987, για να κερδίσουν το Χρυσό Φοίνικα με το αξεπέραστο «Barton Fink» το 1991. Τα βραβεία Σκηνοθεσίας για το σκηνοθετικό ντουέτο είναι συνολικά τρία («Barton Fink» (1991), «Fargo» (1996), «Ο Άνθρωπος που δεν Ήταν Εκεί» (2001)), ενώ απέσπασαν και το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής για το «Inside Llewyn Davis» (2013).

Η φετινή επιλογή του δημιουργικού διδύμου για τη προεδρία της Κριτικής Επιτροπής κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, αφού το 2015 συμπληρώνονται 120 χρόνια από την ανακάλυψη του κινηματογράφου από τα αδέλφια Λιμιέρ. Για αυτό το λόγο, στο 68ο Φεστιβάλ των Κανών θα έχουν την τιμητική τους τα σημαντικότερα «αδέλφια του σινεμά», όπως οι Ταβιάνι, οι Νταρντέν και φυσικά οι Κοέν. Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος το «α» θα βρίσκεται από τις 13 ως τις 24 Μαΐου στην Κρουαζέτ για να σας μεταφέρει καθημερινά το κλίμα από το μεγαλύτερο κινηματογραφικό event του κόσμου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Avant-Drag!

Ένα τολμηρό ριζοσπαστικό ντοκιμαντέρ-μανιφέστο, που αποθεώνει την εγχώρια drag σκηνή όσο απογυμνώνει την πολλαπλή φοβικότητα της ελληνικής κοινωνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/05/2024

Το Λυσάρι της Ζωής

Διασκεδαστικά ορμητικό, σινεφιλικά ρομαντικό, αλλά και άνισο αφηγηματικά feelgood δράμα που παρασύρεται από την πληθωρικότητα του κόσμου του.

Φανταστικοί Φίλοι

Όλα τα χολιγουντιανά κλισέ επιστρατεύονται σε ένα επιτηδευμένα δακρύβρεχτο παραμύθι, το οποίο χειρίζεται εκβιαστικά τις έννοιες της απώλειας.

Κενά Αέρος

Διάφορες ελάχιστα αστείες και σεναριακά ανοργάνωτες ιδέες προσπαθούν ματαίως να συνθέσουν μια κωμική προσέγγιση της απρόβλεπτης ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Γουίνι το Αρκουδάκι: Αίμα και Μέλι II

Μία από τις πλέον κακοφτιαγμένες ταινίες τρόμου των τελευταίων χρόνων επανέρχεται σαφώς πιο καλλωπισμένη, αλλά εξίσου, αν όχι περισσότερο, ασυνάρτητη.

Μέντιουμ

Ιμπρεσιονιστική, σεναριακά μινιμαλιστική και δραματουργικά ισχνή ιστορία ενηλικίωσης, η οποία ποντάρει στη γλυκόπικρη ατμόσφαιρά της.