Avant-Drag!

3,5

Ένα τολμηρό ριζοσπαστικό ντοκιμαντέρ-μανιφέστο, που αποθεώνει την εγχώρια drag σκηνή όσο απογυμνώνει την πολλαπλή φοβικότητα της ελληνικής κοινωνίας.

Avant Drag! Ντοκιμαντέρ του Φιλ Ιερόπουλου, SerGay Parakatyanov in Monastiraki

"Η ελευθερία του φύλου και η σεξουαλική απελευθέρωση δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να είναι απλώς μια πιο δίκαιη κατανομή της βίας ή μια πιο "ποπ” αποδοχή της καταπίεσης. Η ελευθερία είναι ένα τούνελ που σκάβουμε με τα χέρια μας", γράφει ο τρανς φιλόσοφος Πολ Μπ. Πρεθιάδο στην αφοπλιστική ομιλία του "Είμαι το τέρας που σας μιλά" (εκδ. Αντίποδες). Ο εκ των κορυφαίων σύγχρονων διανοητών σε θέματα φύλου, απηύθυνε αυτά τα λόγια σε εχθρικά διακείμενους ψυχαναλυτές οι οποίοι τον αντιμετώπιζαν ως ψυχικά άρρωστο άτομο.

Avant Drag! Ντοκιμαντέρ του Φιλ Ιερόπουλου, Aurora and the Renaming Project
Aurora and the Renaming Project

Το ίδιο θαρραλέο και ριζοσπαστικό πνεύμα διαπνέει το αντισυμβατικό ντοκιμαντέρ του Φιλ Ιερόπουλου, γνωστού από τις δουλειές του ως ΦΥΤΑ με τον Φοίβο Δούσο ("Orfeas 2021"), με τη διαφορά πως εδώ απέναντί του βρίσκεται ολόκληρη η ελληνική πραγματικότητα. Φυσικά δεν είναι μόνος του, η κάμερά του καταγράφει δέκα drag performers, καθώς αποδομούν, καθένας αντίστοιχα με την περσόνα του, ένα διαφορετικό συστατικό της μοντέρνας ελληνικότητας, η οποία καταπιέζει βίαια ό,τι δεν συμμορφώνεται μαζί της. Έτσι, στο "στόχαστρο" της αφήγησης μπαίνουν και αποκαθηλώνονται θεματικές που εκτείνονται από την έννοια της Ελληνίδας μάνας, την αυτοδιάθεση του σώματος και το χριστιανισμό μέχρι την ταυτότητα φύλου και εθνικότητας.

Avant Drag! Ντοκιμαντέρ του Φιλ Ιερόπουλου, Kangela's Babies

Το "Avant-Drag!" τιμά τίτλο και πρωταγωνιστές, υιοθετώντας μια αναπολογητικά εξεγερσιακή στάση απέναντι σε όλα, ενώ αρθρώνει μια συγκροτημένη διαθεματική κριτική, αποφεύγοντας τον ακαδημαϊσμό και επενδύοντας αντιθέτως στο εμπρηστικό χιούμορ, τον σαρδόνιο σαρκασμό, την ευρυμαθή προβοκάτσια και την αποθέωση των performers του. Η πληθωρικότητα της ντόπιας drag σκηνής αναδεικνύεται την ώρα που κάθε περσόνα διεκδικεί με αυτοπεποίθηση τη θέση της στον δημόσιο χώρο. Έναν τόπο όχι απλώς αφιλόξενο για εκείνες, αλλά αποδεδειγμένα επικίνδυνο και ενίοτε δολοφονικό (Zackie Oh, Άννα Ιβάνκοβα). Εάν υπολογίσουμε και την πολυτιμότητα της φροντίδας ως επουλωτικού μηχανισμού της κοινότητας και την ανάγκη αυτοκριτικής, όπως επισημαίνονται στις τελευταίες ενότητες, το "Avant-Drag!" παίρνει διαστάσεις ενός σινε-μανιφέστου πρωτόγνωρου για το ελληνικό σινεμά.

Ελλάδα. 2023. Διάρκεια: 92΄. Διανομή: ΤΡΙΑΝΟΝ.

Περισσότερες πληροφορίες

Avant-Drag!

3,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2024
  • Διάρκεια: 92 '
  • Φιλ Ιερόπουλος

Δέκα drag performers αποδομούν τα ηθικά και ιδεολογικά στεγανά της Ελλάδας, καθώς διεκδικούν δίχως περιστροφές την ορατότητά τους στον δημόσιο χώρο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (13-19/6)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
14/06/2024

Ο Μπαμπάκ Τζαλαλί, το "Φρίμοντ" και ο ταπεινός Τζέρεμι Άλεν Γουάιτ

Συναντήσαμε το σκηνοθέτη του νοσταλγικού ασπρόμαυρου φιλμ όπου ο σταρ του "Bear" κάνει μια απροσδόκητη εμφάνιση.

Όλα όσα ανυπομονούμε να δούμε στο 14ο Athens Open Air Film Festival

Σας παρουσιάζουμε τις ταινίες που έχουμε ήδη σημειώσει στο πρόγραμμα της αγαπημένης θερινής διοργάνωσης.

"Ξαφνικά Φέτος το Καλοκαίρι" επτά μέρες κλασικού σινεμά στη Ριβιέρα

Η διοργάνωση που αγαπά τον παλιό καλό κινηματογράφο επιστρέφει για 13η χρονιά.

Ζαχαρία Μαυροειδή, πώς έφτιαξες την ελληνική κομεντί του καλοκαιριού;

Με το "Καλοκαίρι της Κάρμεν" ο ταλαντούχος σκηνοθέτης παραδίδει μια σπιρτόζικη και διασκεδαστική ρομαντική κωμωδία, με επίκεντρο τις ερωτικές περιπέτειες ενός τριαντάρη.

Το Καλοκαίρι της Κάρμεν

Αλμοδοβαρική κομεντί, η οποία ξεκινάει σε ξέφρενο queer τόνο, ισορροπεί ως μια παιχνιδιάρικη σάτιρα αστικής επιβίωσης και καταλήγει σαν μια τρυφερή ιστορία φιλίας με απολαυστικές σινεφίλ αναφορές.

Τα Μυαλά που Κουβαλάς 2

Διασκεδαστικό και ταυτόχρονα σκεπτόμενο σίκουελ της κορυφαίας animation δημιουργίας της Pixar. Αστείο και ψυχαναλυτικό, ευρηματικό και ευαίσθητο, επαναλαμβάνει κεφάτα μια δοκιμασμένη συνταγή.