Το Λυσάρι της Ζωής

2

Διασκεδαστικά ορμητικό, σινεφιλικά ρομαντικό, αλλά και άνισο αφηγηματικά feelgood δράμα που παρασύρεται από την πληθωρικότητα του κόσμου του.

Το Λυσάρι της Ζωής

Πόσες και πόσες φορές στην ιστορία του κινηματογράφου, η ιδέα ενός σκηνοθέτη που μοιάζει με τρέλα στο χαρτί καταλήγει σε ένα ρηξικέλευθο αριστούργημα; Πολλές είναι η σύντομη απάντηση, αφού δεν σπανίζουν οι περιπτώσεις φιλμ που στέκονται στο σταυροδρόμι του υπερφιλόδοξου έπους και της παταγώδους αποτυχίας προτού "αναμετρηθούν" με το κοινό τους. Η συζήτηση άνοιξε εκ νέου με αφορμή το "Megalopolis", το κοστοβόρο magnum opus του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Υπό αυτήν την έννοια, η νέα ταινία του Μισέλ Γκοντρί ("Η Αιώνια Λιακάδα Ενός Καθαρού Μυαλού") μοιάζει να έρχεται την κατάλληλη στιγμή. Πάνω στην ώρα, δηλαδή, που αναρωτιόμαστε ξανά αν το σινεμά είναι μια υπόθεση ματαιόδοξων εγωιστών ή μια ατρόμητη τέχνη που εγκλωβίζεται στα άγχη φοβικών παραγωγών.

Ως είθισται, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, όπως διαπιστώνει ο κεντρικός ήρωας του Γκοντρί. Ένας ανεξέλεγκτης φαντασίας σκηνοθέτης (Πιέρ Νινέ), ο οποίος κλέβει το υλικό της ταινίας που ετοιμάζει, ώστε να μη μονταριστεί από τους χρηματοδότες του. Το "αντάρτικό" του τον οδηγεί στην επαρχία, όπου μαζί με τους πιστούς συνεργάτες του κάνουν τα πάντα για να ολοκληρωθεί το όραμά του.

Όσο ο Γκοντρί αφοσιώνεται στο ανάλαφρο και παιχνιδιάρικο σμίλευμα του πορτρέτου ενός ελαττωματικού καλλιτέχνη, η γλυκόπικρη αύρα σε συνδυασμό με το ρομαντικό χιούμορ και το ηλεκτρισμένο παίξιμο του Νινέ κατασκευάζουν ένα επαρκώς διασκεδαστικό δράμα. Ο Γάλλος δημιουργός, όμως, παρασύρεται από το υλικό του, ξεμένει από νέες ιδέες σε αντίθεση με τον πρωταγωνιστή του και χάνει την αίσθηση της (σινεφιλικής) αλήθειας που θέλει να μοιραστεί, καταλήγοντας αφενός αφηγηματικά άνισος και, αφετέρου, υπερβολικά αυτοαναφορικός.

Γαλλία. 2023. Διάρκεια: 103΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Λυσάρι της Ζωής

Le Livre des Solutions / The Book of Life
2
  • Κομεντί
  • 2023
  • Διάρκεια: 103 '
  • Μισέλ Γκοντρί

Ένας ανεξέλεγκτης φαντασίας σκηνοθέτης αποφασίζει να κλέψει το υλικό της ταινίας που ετοιμάζει, ώστε να μην το μοντάρουν οι χρηματοδότες του και χάσει τον δημιουργικό έλεγχο. Το «αντάρτικό» του τον οδηγεί στην επαρχία, όπου μαζί με τους πιστούς συνεργάτες του κάνουν τα πάντα για να ολοκληρωθεί το όραμά του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (13-19/6)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
14/06/2024

Ο Μπαμπάκ Τζαλαλί, το "Φρίμοντ" και ο ταπεινός Τζέρεμι Άλεν Γουάιτ

Συναντήσαμε το σκηνοθέτη του νοσταλγικού ασπρόμαυρου φιλμ όπου ο σταρ του "Bear" κάνει μια απροσδόκητη εμφάνιση.

Όλα όσα ανυπομονούμε να δούμε στο 14ο Athens Open Air Film Festival

Σας παρουσιάζουμε τις ταινίες που έχουμε ήδη σημειώσει στο πρόγραμμα της αγαπημένης θερινής διοργάνωσης.

"Ξαφνικά Φέτος το Καλοκαίρι" επτά μέρες κλασικού σινεμά στη Ριβιέρα

Η διοργάνωση που αγαπά τον παλιό καλό κινηματογράφο επιστρέφει για 13η χρονιά.

Ζαχαρία Μαυροειδή, πώς έφτιαξες την ελληνική κομεντί του καλοκαιριού;

Με το "Καλοκαίρι της Κάρμεν" ο ταλαντούχος σκηνοθέτης παραδίδει μια σπιρτόζικη και διασκεδαστική ρομαντική κωμωδία, με επίκεντρο τις ερωτικές περιπέτειες ενός τριαντάρη.

Το Καλοκαίρι της Κάρμεν

Αλμοδοβαρική κομεντί, η οποία ξεκινάει σε ξέφρενο queer τόνο, ισορροπεί ως μια παιχνιδιάρικη σάτιρα αστικής επιβίωσης και καταλήγει σαν μια τρυφερή ιστορία φιλίας με απολαυστικές σινεφίλ αναφορές.

Τα Μυαλά που Κουβαλάς 2

Διασκεδαστικό και ταυτόχρονα σκεπτόμενο σίκουελ της κορυφαίας animation δημιουργίας της Pixar. Αστείο και ψυχαναλυτικό, ευρηματικό και ευαίσθητο, επαναλαμβάνει κεφάτα μια δοκιμασμένη συνταγή.