Οι «Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη» ανεβαίνουν στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Ο Μέμος Μπεγνής και ο Νίκος Ορφανός πρωταγωνιστούν στο έργο-σταθμός του αείμνηστου Δημήτρη Ποταμίτη που επιστρέφει στη σκηνή.

Οι «Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη» ανεβαίνουν στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Τέσσερα έργα του Αριστοφάνη -«Ειρήνη», «Αχαρνείς», «Πλούτος», «Όρνιθες»- είχαν εμπνεύσει τον σκηνοθέτη, ηθοποιό και συγγραφέα Δημήτρη Ποταμίτη να γράψει το διαχρονικό έργο για παιδιά «Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη». Οι συμβολικοί αριστοφανικοί ήρωες ζωντανεύουν στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» σε ένα μουσικοχορευτικό υπερθέαμα, με πρωταγωνιστές τους Μέμο Μπεγνή, Νίκο Ορφανό και 11 ακόμη ηθοποιούς.

Τα αιώνια και σύγχρονα ζητήματα με τα οποία καταπιάνεται ο Αριστοφάνης στα έργα του αποτελούν τον πυρήνα του παιδικού βιβλίου του αείμνηστου Δημήτρη Ποταμίτη, για το οποίο μάλιστα είχε πει: «Θα πρέπει να μιλήσουμε επιτέλους στα παιδιά, με το χαμόγελο του παλιάτσου και όχι με τη μάσκα της τραγωδίας, για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν όταν μπουν στη ζωή».

Οι «Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη» ανεβαίνουν στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» - εικόνα 1

Η Νανά Νικολάου υπογράφει την απόδοση και τη σκηνοθεσία, ενώ ο Γιάννης Ζουγανέλης ενορχηστρώνει ξανά τα γνωστά παιδικά τραγούδια που έγραψε ειδικά για το έργο, δίνοντας τους νέα αίσθηση. Την έμπειρη ομάδα των συντελεστών συμπληρώνει ο Μανώλης Παντελιδάκης στα πολύχρωμα και εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια και η Αρετή Μώκαλη στις χορογραφίες.

Το έργο έχει παρουσιαστεί σε πάνω από 12 χώρες στον κόσμο και διδάσκεται στο Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού. Ανέβηκε για πρώτη φορά το 1978 από την παιδική σκηνή του «Θεάτρου Έρευνας» του Δημήτρη Ποταμίτη, που υπήρξε πρωτοπόρο στην αναζήτηση νέων έργων, νέων τρόπων έκφρασης αλλά και δημιουργών. Από την πρώτη στιγμή κατέκτησε τις καρδιές μικρών και μεγάλων, καθώς πραγματεύεται με απλό και κατανοητό τρόπο διαχρονικά αριστοφανικά θέματα όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, η δίκαιη κατανομή του πλούτου, ο ρόλος των συκοφαντών και των κολάκων στους κυβερνώντες, ο πόλεμος, η αγωνιώδης αναζήτηση των ανθρώπων για την ειρήνη αλλά και ο καταλυτικός ρόλος κάθε μορφής εξουσίας στη διαμόρφωση των κοινωνιών και κατ’ επέκταση στη ζωή των ανθρώπων.

i «Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη» | «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» | Προπώληση μέσω viva.gr |

Περισσότερες πληροφορίες

Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 90 '

Ένα μουσικοχορευτικό υπερθέαμα για όλη την οικογένεια, στο οποίο παρουσιάζονται τέσσερα έργα του Αριστοφάνη: «Ειρήνη», «Αχαρνής», «Πλούτος», «Όρνιθες».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Παιδικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η δωρεάν δράση που αγαπήθηκε από οικογένειες με παιδιά έως 10 ετών, επιστρέφει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με μια σειρά διασκεδαστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλα τα Κυψελάκια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Summer Camp 2024: Καλοκαιρινή απόδραση για παιδιά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Βιωματικές δραστηριότητες που συνδυάζουν το παιχνίδι με τη μάθηση, πάντοτε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Το 11ο καλλιτεχνικό summer camp από τις Μορφές Έκφρασης έρχεται αυτό το καλοκαίρι

Με τη θεματική "Η ομορφιά μιας απλής ζωής" επιστρέφει λίγο μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς η διοργάνωση που προσφέρει παιχνίδι και χαρά σε παιδιά και εφήβους μέσω της τέχνης.

"Ραπουνζέλ: τα μαλλιά της κουβάρια": Τελευταία παράσταση και πρόσω ολοταχώς για καλοκαίρι

Το παραμύθι των αδερφών Γκριμ που παρουσιάστηκε από την παιδική σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου ολοκληρώνει τον κύκλο του στο Πειραιώς 131 και ετοιμάζεται για τα θερινά φεστιβάλ.

"Πάσχα στη στάνη του μπάρμπα-Γιώργου" από το θέατρο σκιών Τάσου Κώνστα

Μία διασκεδαστική πασχαλινή έξοδος για τους μικρούς μας φίλους είναι η παράσταση του Τάσου Κώνστα στην Paraga, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Καραγκιόζη.

Easter Camp στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Υπαίθριες δραστηριότητες, εικαστικές δημιουργίες, παιχνίδια μυστηρίου, ακροβατικά, yoga, χορός και μουσική συνθέτουν ένα πλούσιο πασχαλινό πρόγραμμα.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.