Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Μέγαρο Μουσικής ©Kiki Papadopoulou

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου περιλαμβάνει δράσεις για άτομα και ομάδες κάθε ηλικίας, οικογένειες, παιδιά, εφήβους, ενήλικες και σχολεία, οι οποίες στηρίζονται στη διαδραστική επαφή με τη μουσική και στη συνομιλία της με τις άλλες τέχνες.

Στο Μέγαρο με την οικογένειά μου

Η τρυφερή ηλικία των ήχων  

Για οικογένεια με βρέφη έως 12 μηνών και εγκύους
Ο πλούτος της κλασικής μουσικής λειτουργεί ευεργετικά για το έμβρυο και το βρέφος, καθώς ο εγκέφαλός μας ανταποκρίνεται άμεσα στα μουσικά ερεθίσματα και αρχίζει να μιμείται ήχους και ρυθμούς. Σε αυτόν τον κύκλο, έγκυες και νέοι γονείς ακούνε κορυφαία έργα του κλασικού ρεπερτορίου από επιλεγμένες ηχογραφήσεις. Σε συνθήκες που ευνοούν τη χαλάρωση και το θηλασμό, οι ενήλικοι ακροατές –μαμάδες και μπαμπάδες– μαζί με τους μικρότερους –μωρά, ακόμα και μέσα στην κοιλιά– αφήνονται στη μαγεία της μουσικής και στην απόλαυση των ήχων. Στο τέλος κάθε συνάντησης, συζητάνε όλοι μαζί για την επίδραση της μουσικής στην ψυχοσωματική ανάπτυξη της πιο τρυφερής ηλικίας.    

24/4 10-11 π.μ. | Μελωδίες με κορδέλες | Johann Sebastian Bach

Πόσες νότες χωρούν σε ένα παραμύθι;

Για οικογένειες με παιδιά από 6 ετών
Σε αυτούς τους πρωτότυπους διαλόγους ένα μουσικό όργανο, διαφορετικό κάθε φορά, γίνεται το τζίνι του παραμυθιού και μεταμορφώνει την αφήγηση σε μια μοναδική μουσική εμπειρία: Η μαγική γλώσσα των ήχων βγαίνει από το μουσικό όργανο και μπλέκεται με τις λέξεις, για να ζωντανέψει τις ιστορίες ενός κόσμου φτιαγμένου από θαύματα.  

27/4 11 π.μ.-12 μ.μ. | Παραμύθια της άνοιξης     

Το σχολείο των τεχνών | Κύκλοι εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Ανακαλύπτοντας τα μουσικά όργανα 

Για οικογένειες με παιδιά από 6 ετών
Γιατί, πώς, από τι, πότε… Κάθε μουσικό όργανο είναι ένας μικρός λαβύρινθος τεχνικής και γνώσης που εξάπτει την περιέργεια μικρών και μεγάλων. Όλες οι ερωτήσεις μας θα απαντηθούν, καθώς τα μουσικά όργανα μας δίνουν ραντεβού σε μια ανεπίσημη συνάντηση γνωριμίας, όπου μπορούμε να πλησιάσουμε, να αγγίξουμε, να διακόψουμε, να ρωτήσουμε, να γελάσουμε δυνατά, να καταλάβουμε, να χειροκροτήσουμε. Αυτά και άλλα πολλά συμβαίνουν, όταν τα όργανα κατεβαίνουν από τη σκηνή και σε απόσταση… αναπνοής αποκαλύπτουν τα μυστικά τους. 

21/4 12-1 μ.μ. | Διαδραστική συναυλία

H μεγάλη εικόνα της συμφωνικής ορχήστρας αποκαλύπτεται σε μια πρωτότυπη διαδραστική συναυλία, μέσα από ευφάνταστα μουσικά παραδείγματα που αναδεικνύουν τα ηχοχρώματα της κάθε ομάδας οργάνων και την εκφραστική δυναμική του συμφωνικού ρεπερτορίου. Με τους μουσικούς της Underground Youth Orchestra, υπό την καθοδήγηση του καλλιτεχνικού διευθυντή και μαέστρου της Κώστα Ηλιάδη.

Κρατήσεις εισιτηρίων τηλεφωνικά στο 2107282333 ή ηλεκτρονικά στο megaron.gr 

Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Μέγαρο Μουσικής
©Akriviadis

Το φως, ο ήχος και τα τέσσερα στοιχεία

Για παιδιά 4-6 ετών
Ένα εργαστήριο εξερεύνησης των ήχων και του φωτός μέσα από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης. Γη, νερό, φωτιά, αέρας μάς οδηγούν στον πολύχρωμο και μελωδικό κόσμο τους. Μέσα από τη φύση και τη φυσική, το φως και τον ήχο, τα εικαστικά και τη μουσική, και γνωρίζοντας το έργο καλλιτεχνών που έχουν εμπνευστεί από τα στοιχεία της φύσης, τα παιδιά πειραματίζονται και δημιουργούν.

18/5 11 π.μ.-12.30 μ.μ. | Μυρίζοντας τη γη 
Ζωγραφική από φυσικά υλικά, ηχητικά αντικείμενα, ήχοι από πέτρες και ορυκτά

25/5 11 π.μ.-12.30 μ.μ. | Οι ήχοι του Νερού 
Παιχνίδια με το φως και τις αντανακλάσεις του και κατασκευή αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων σε δοχεία με νερό                           

1/6 11 π.μ.-12.30 μ.μ. | Φωτιά: Από τον ήλιο στις φλόγες των κεριών 
Κατασκευή μουσικοκινητικών γλυπτών με μεταλλικά στοιχεία που κινούνται με τη δύναμη της φωτιάς

8/6 11 π.μ.-12.30 μ.μ. | Αέρας: Παίζοντας με τα κύματα 
Με μεμβράνες και σωλήνες, δημιουργία εικαστικών δρώμενων και αυτοσχέδιων πνευστών οργάνων

Εργαστήρια και δράσεις με αφορμή το καλλιτεχνικό πρόγραμμα

 

Εργαστήριο πριν από την παράσταση "Σκιές στο πεντάγραμμο"

Για παιδιά από 5 ετών | 20/4 4-5 μ.μ.
Λίγο πριν αρχίσει η παράσταση, ο δεξιοτέχνης σκιοπαίκτης Ηλίας Καρελλάς, μαζί με μέλη του θιάσου του, μάς προσκαλεί να γίνουμε '[μάστορες του Καραγκιόζη" και να κατασκευάσουμε τη φιγούρα του γνωστού ήρωα όπως τη φανταζόμαστε. 

Γνωριμία με τα μουσικά όργανα της Ανατολής και της ελληνικής παράδοσης 

Για παιδιά από 6 ετών | 27/4 4-5 μ.μ.
Με αφορμή τη μουσική της παράστασης "Σκιές στο πεντάγραμμο", τα παιδιά μαθαίνουν τα μυστικά των οργάνων της ελληνικής παράδοσης και της Ανατολής, σε έναν περίπατο μέσα στο χρόνο. Άλλοτε γνωστά και άλλοτε εξωτικά, τα μουσικά όργανα αφηγούνται ιστορίες παλιές και μιλούν μια γλώσσα με ρίζες αρχαίες, που ξεπερνά τα γεωγραφικά σύνορα και τα χρονικά όρια ενώνοντας τους γειτονικούς λαούς.      

Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Μέγαρο Μουσικής
©Akriviadis
                                                         

Το εκκλησιαστικό όργανο του Μεγάρου

Για νέους 15+ ετών και ενήλικες | 25/4 6-7 μ.μ.
Το εκκλησιαστικό όργανο στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης συναρπάζει και εξάπτει την περιέργεια με την επιβλητική παρουσία και τον εντυπωσιακό μουσικό του μηχανισμό. Είναι επίσης από τα μεγαλύτερα αερόφωνα πληκτροφόρα όργανα της Ευρώπης, έχει πολλά μυστικά, και η γνωριμία μαζί του είναι μια εμπειρία μοναδική που επιφυλάσσει εκπλήξεις.

Με τον πιανίστα-οργανίστα Τίτο Γουβέλη και τον χορδιστή Γιάννη Καρύδα. 

Εισιτήρια–Πληροφορίες: Η δήλωση συμμετοχής στα προγράμματα γίνεται με τηλεφωνική κράτηση (210 72 82 348 & 363, Δευτέρα-Παρασκευή 10 π.μ.-5 μ.μ.), εφόσον δεν υποδεικνύεται διαφορετικά.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

"Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου" παρουσιάζεται από τους Αντι-Δρώντες

Η ομάδα από την Κύπρο φέρνει στη σκηνή του Ιδρύματος "Μιχάλης Κακογιάννης" για μία μόνο παράσταση με ελεύθερη είσοδο το σπουδαίο έργο της Άλκης Ζέη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Παιδικά προγράμματα για την περίοδο του Πάσχα στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Δημιουργικές δράσεις για παιδιά διαφορετικών ηλικιών στο Μουσείο του Ιδρύματος την Μεγάλη Εβδομάδα και την εβδομάδα του Πάσχα.

"Οι Άθλιοι": Τελευταίο Σαββατοκύριακο στον Ελληνικό Κόσμο

Η επιτυχημένη παράσταση για μικρούς και μεγάλους με τον Τάσο Χαλκιά, τη Βασιλική Ανδρίτσου και τον Ιβάν Σβιτάιλο ως Γιάννη Αγιάννη, κλείνει τον κύκλο της στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.

7ο Bobos Arts Festival: Όλα όσα ετοιμάζει το παιδικό πολιτιστικό φεστιβάλ της πόλης

Ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα μουσικών και θεατρικών παραστάσεων, πρωτότυπων παράλληλων δράσεων και ειδικά σχεδιασμένων εργαστηρίων, περιμένει μικρούς και μεγάλους.

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας

Η βιβλιοθήκη παρουσιάζει το βιβλίο "Μια φορά ήταν ο καιρός" των εκδόσεων ΒΗΤΑ-medical arts.

Παιδικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η δωρεάν δράση που αγαπήθηκε από οικογένειες με παιδιά έως 10 ετών, επιστρέφει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με μια σειρά διασκεδαστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλα τα Κυψελάκια.

Summer Camp 2024: Καλοκαιρινή απόδραση για παιδιά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Βιωματικές δραστηριότητες που συνδυάζουν το παιχνίδι με τη μάθηση, πάντοτε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.