Θέατρο του Νέου Κόσμου

Παραστάσεις

Το διαβατήριο

του Γουσταύο Οτ
 • Κοινωνικό
 • Σκηνοθ.: Ειρ. Λαμπρινοπούλου

Ένας άνθρωπος ταξιδεύει και βρίσκεται κατά λάθος σε έναν τόπο που δεν είχε διανοηθεί ότι μπορεί να υπάρξει. Εκεί συναντιέται με δύο ξεχασμένα όργανα της Τάξης, που προσπαθούν να ακυρώσουν με κάθε κόστος την μέχρι τώρα ταυτότητά του. Η πιθανή γη της επαγγελίας μεταμορφώνεται σε χώρα βασανιστηρίων και ψυχολογικών πειθαναγκασμών. Οι ήρωες χάνονται ο ένας μέσα στα σύνορα της γλώσσας του άλλου, με αποτέλεσμα η έλλειψη επικοινωνίας να δημιουργεί την αίσθηση ενός παράλογου αδιεξόδου. Συνολικά, το έργο είναι υπαρξιακό και έντονα πολιτικό, ενώ, παράλληλα, διαθέτει πολύ χιούμορ και στοιχεία φάρσας, και εξερευνά την ανάγκη του ανθρώπου να ξεφύγει από την αλλεπάλληλη καταπίεση.

Παραστάσεις: Δευτ., Τρ. 9.15 μ.μ. Τιμές: € 16, 14.

Buy ticket from viva

Ο εραστής

του Χάρολντ Πίντερ
 • Κοινωνικό
 • Διάρκεια: 70 '
 • Σκηνοθ.: Π. Παπαδόπουλος, Κλ. Ανδριολάτου

Σε ένα από τα πιο αινιγματικά έργα του, ο νομπελίστας συγγραφέας στρέφει το μικροσκόπιο στις ανθρώπινες σχέσεις, επιχειρώντας να αναδείξει πώς η μεγαλύτερη μοναξιά μπορεί και τρυπώνει καμιά φορά μέσα στα ζευγάρια. Οι δύο ερμηνευτές εξερευνούν τη διαβρωτική πορεία του χρόνου στη σχέση ενός ζευγαριού όπου εμπλέκεται ένα τρίτο πρόσωπο -ή μήπως όχι. Κι όμως ο Ρίτσαρντ και η Σάρα υπήρξαν κάποτε πολύ ερωτευμένοι. Κι όπως όλα τα ζευγάρια που κάποτε ερωτεύτηκαν με την πρώτη ματιά, τώρα ζουν «σχεδόν» ευτυχισμένοι. Η λεπτομερής σκιαγράφηση της σχέσης των ηρώων, η αποκάλυψη της φθοράς και η αγωνιώδης προσπάθεια να παραμείνουν «ζωντανοί» μαζί, κατατάσσουν το έργο ανάμεσα στα αριστουργήματα του παγκόσμιου δραματολογίου.

Παραστάσεις: Πέμ., Παρ., Τετ. 9 μ.μ. Τιμές: € 18, 15.

Buy ticket from viva

Κάποιος μιλάει μόνος του κρατώντας ένα ποτήρι γάλα

του Ευθύμη Φιλίππου
 • Κοινωνικό
 • Διάρκεια: 70 '
 • Σκηνοθ.: Τζ. Λιώση, Ν. Μπούκλη

Σε απροσδιόριστο χρόνο σ' ένα ζαχαροπλαστείο του αθηναϊκού κέντρου δύο άνθρωποι μονολογούν κουβεντιάζοντας, καθώς προσπαθούν να επικοινωνήσουν. Γελάνε, θυμώνουν, λένε ιστορίες κι όταν πιέζονται, παίζουν. Πώς θα ήταν, άμα δεν έφευγαν ποτέ από αυτό το ζαχαροπλαστείο; Το έργο του γνωστού σεναριογράφου Ευθύμη Φιλίππου έχει ξεχωρίσει τόσο ως βιβλίο όσο και όλες τις φορές που παρουσιάστηκε στο θέατρο. Το στοίχημα που έθεσαν η Τζωρτζίνα Λιώση και η Νάνσυ Μπούκλη μεταφράστηκε σε θεατρική επιτυχία και τώρα επιστρέφει.

Παραστάσεις: Πέμ., Παρ. 9.15 μ.μ., Σάβ. 9 μ.μ., Κυρ. 7 μ.μ. Τιμές: € 16, 14.

Buy ticket from viva

Μια άλλη Θήβα

3
του Σέρχιο Μπλάνκο
 • Κοινωνικό
 • Διάρκεια: 105 '
 • Σκηνοθ.: Β. Θεοδωρόπουλος

Ένας συγγραφέας επισκέπτεται με ειδική άδεια στη φυλακή έναν 21χρονο, τον Μαρτίν, καταδικασμένο σε ισόβια για πατροκτονία. Ο συγγραφέας έχει σκοπό, μέσα από τις συναντήσεις του με τον ισοβίτη, να γράψει ένα έργο με επίκεντρο την πατροκτονία, που θα παρουσιαστεί στο θέατρο με ερμηνευτές τον ίδιο τον πατροκτόνο και τον συγγραφέα. Παρά την αρχική άδεια όμως, το Υπουργείο Δικαιοσύνης απαγορεύει στον Μαρτίν να παίξει στην παράσταση. Έτσι ο συγγραφέας βρίσκει έναν νέο ηθοποιό, τον Φεδερίκο, που θα ερμηνεύσει το ρόλο του πατροκτόνου στο θέατρο. Οι σχέσεις των προσώπων πρόκειται να σημαδέψουν τις ζωές τους και να δοκιμάσουν τις βεβαιότητές τους.

Παραστάσεις: Δευτ., Τρ. 9 μ.μ. Τιμές: € 18, 15.

Buy ticket from viva

Το νούμερο 31328

του Βασίλη Μαυρογεωργίου
 • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
 • Σκηνοθ.: Β. Μαυρογεωργίου

Η παράσταση αποτελεί μια διασκευή του ομότιτλου μυθιστορήματος του Ηλία Βενέζη, ενός από τα εμβληματικότερα έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, που αποτυπώνει την πραγματική εμπειρία του συγγραφέα στα τάγματα εργασίας, μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Ο συγγραφέας, ένα νέο αγόρι δεκαοκτώ χρονών τότε, ξεκινάει ένα μεγάλο ταξίδι στα βάθη της Τουρκίας, με τα πόδια, χωρίς παπούτσια, χωρίς φαγητό και νερό, με αδιάκοπη, απάνθρωπη δουλειά και εκμετάλλευση, ανάμεσα σε ανθρώπους που πεθαίνουν από τις κακουχίες και την εξάντληση. Ένα ταξίδι επιβίωσης από την ελευθερία στη σκλαβιά, αλλά και αντίστροφα, από τον θάνατο στη ζωή, που ξεκίνησε το 1922 και σήμερα, 101 χρόνια αργότερα, είναι ταυτόχρονα ιστορικό και επίκαιρο. Η σκηνοθετική προσέγγιση του Βασίλη Μαυρογεωργίου μας μεταφέρει στον απέραντο τόπο αυτού του ταξιδιού και φέρνει στην επιφάνεια τα βαθύτερα νοήματα του έργου: τη μετάβαση του ήρωα από την αθωότητα στη βαθιά συνειδητοποίηση της ανθρώπινης φύσης, που τον βοηθά να κατανοήσει ότι ούτε η καλοσύνη ούτε η σκληρότητα έχουν εθνικότητα, να βρίσκει χαρά σε ένα κομμάτι ψωμί, ένα χαμόγελο, ένα καθαρό σεντόνι, και να αναγνωρίσει την ελευθερία ως το ουσιαστικότερο αγαθό.

Παραστάσεις: Δευτ., Τρ. 9.15 μ.μ. Τιμές: € 16, 14.

 • Πρεμιέρα: 11/12

Ο Τίποτας (μια πονεμένη ιστορία)

του Γουίλ Ίνο
 • Μονόλογος
 • Σκηνοθ.: Θ. Τοκάκης

Ο Τίποτας. Είναι (σχεδόν) ένας άνθρωπος. Όπως όλοι. Με ένα παρελθόν. Κι ένα μέλλον (;). Και μια ήσυχη ατάραχη ζωή. Ή τουλάχιστον αυτό θέλει να πιστεύει και να πιστέψουν κι οι άλλοι. Ο Θάνος Τοκάκης, μετά τη μικρού μήκους ταινία “Tokakis ή What’s my name”, όπου, αξιοποιώντας προσωπικά του βιώματα, επίσης ασχολήθηκε με αυτοσαρκασμό με το θέμα, σκηνοθετεί και ερμηνεύει έναν σχεδόν μπεκετικό ήρωα, που από σκηνής μιλάει για τον πόνο, τα ραγίσματα και τα τραύματα που κουβαλά. Θέματα για τα οποία δεν θέλει να μιλήσει κανείς, οριακά ούτε ο ίδιος. Βασισμένη στο κείμενο του υποψήφιου για Πούλιτζερ Γουίλ Ίνο, η παράσταση, στα όρια του stand up comedy, γεμάτη χιούμορ, αυτοσαρκασμό, ανατροπές αλλά και πολύ πόνο, αξιοποιεί θραύσματα μιας ιστορίας για να αναρωτηθεί για το πόσο μας ορίζει η ευτυχία και η «υποχρέωση» να την αναζητούμε. Η παράσταση μοιάζει σαν να παρακολουθούμε μια κουβέντα, μια χαλαρή συζήτηση περί ζωής που δεν αφορά κάτι συγκεκριμένο. Ο Τίποτας έχει στο μυαλό του κάνα δυο –το πολύ– απλά πράγματα που τον απασχολούν και μας απασχολούν.

Παραστάσεις: Παρ. 9.15 μ.μ., Σάβ. 9 μ.μ., Κυρ. 7 μ.μ. Τιμές: € 16, 14.

 • Πρεμιέρα: 08/12
Buy ticket from viva

Σίρλεϊ

3
του Ουίλι Ράσελ
 • Μονόλογος
 • Διάρκεια: 90 '
 • Σκηνοθ.: Β. Μαυρογεωργίου

Η Σίρλεϊ Βάλενταϊν είναι μια γυναίκα που βρίσκεται σε ένα τέλμα, σε έναν συμβατικό γάμο, με ένα σύζυγο που την καταπιέζει και μια κοινωνία που την περιορίζει. Εκείνη όμως βρίσκει μέσα της χώρο για να ονειρεύεται και να ξεφεύγει από τη ματαιότητα που την απειλεί. Αυτή η έντονη ανάγκη της για ζωή την οδηγεί να ταξιδέψει από την Αγγλία στην Ελλάδα και, μέσα από μια ανέλπιστη περιπέτεια, να βρει τελικά πολύ περισσότερα απ’ όσα αναζητούσε. Ο σκηνοθέτης προσέγγισε με τέτοιο τρόπο το έργο ώστε αυτό ισορροπεί ανάμεσα στον ρεαλισμό και την ανακάλυψη ενός βαθύτερου σουρεαλισμού που χαρακτηρίζει τις εσωτερικές ζωές των ανθρώπων.

Παραστάσεις: Πέμ. 9 μ.μ., Σάβ. 6.30 μ.μ., Κυρ. 9.15 μ.μ., Τετ. 8 μ.μ. Τιμές: € 18, 15.

Buy ticket from viva

Τα κλειδιά-για μια δυνατή ζωή

της Νάνσι Ντέιβις
 • Μουσικοθεατρική Παράσταση
 • Διάρκεια: 70 '
 • Σκηνοθ.: Στ. Δρουσιώτης, Ν. Κοντογεώργη

Στην πρωτότυπη αυτή παράσταση, η Νάντια Κοντογεώργη συνδυάζει για πρώτη φορά το μουσικό θέατρο μαζί με τη ψυχοθεραπευτική αφήγηση, ερμηνεύοντας ιστορίες για παιδιά αλλά και ενήλικες από το γνωστό και πολυμεταφρασμένο βιβλίο θεραπευτικών ιστοριών της Αμερικανίδας ψυχολόγου Νάνσι Ντέιβις (PhD), “Therapeutic stories that teach and heal” (“Θεραπευτικές ιστορίες που διδάσκουν και επουλώνουν”). H αγαπημένη ηθοποιός με τη ζωντανή σύμπραξη του διακεκριμένου τσελίστα Αλέξανδρου Μποτίνη, απευθύνεται σε εμάς, τα παιδιά μας και το «εσωτερικό μας παιδί» και καταφέρνει να φανερώσει μέσα από τη μοναδική αυτή μουσικοθεατρική εμπειρία τα κλειδιά που μας βοηθούν να επιτύχουμε για μια συνειδητή ζωή όπου όλα είναι δυνατά!

Παραστάσεις: Σάβ., Κυρ. 12 μ. Τιμές: € 12.

Buy ticket from viva