Frida κι Άλλο

4

Η video art συναντάει το θέατρο σε αυτήν την υψηλής αισθητικής πολυμεσική παράσταση-αφιέρωμα στη Φρίντα Κάλο.

Frida κι Άλλο

Η video art συναντάει το θέατρο σε αυτήν την υψηλής αισθητικής πολυμεσική παράσταση-αφιέρωμα στη Φρίντα Κάλο.

Frida κι Άλλο - εικόνα 1

Πληθωρική: αυτή η λέξη ταιριάζει γάντι στη Μεξικανή ζωγράφο, που ζωγράφιζε πρωτίστως από και με την ψυχή της. Χαρακτηρίζει όμως και την παράσταση των Fly Τheatre, της ομάδας που μας σύστησε πέρυσι με την ιστορία της Μικρασιάτισσας «Αγγελικής» τη δουλειά της πάνω στο σωματικό θέατρο. Στη φετινή παράσταση η αισθητική και ο στόχος τους μετατοπίζονται, καθώς η γυμνή όψη αντικαθίσταται από το πλουραλιστικό περιβάλλον που δημιουργεί με τη βοήθεια της τεχνολογίας ο Robin Beer, ο οποίος δικαίως μπορεί να θεωρηθεί συνοδοιπόρος και συμπρωταγωνιστής της Κατερίνας Δαμβόγλου.

Frida κι Άλλο - εικόνα 2

Η Φρίντα εξιστορεί την πολυτάραχη ζωή της με οδηγό τα λίγο πολύ­ γνωστά γεγονότα που καθόρισαν την έντονη προσωπικότητά της και μοιραία την τέχνη της (το ατύχημα που την καθήλωσε σε μια ζωή πόνου, η πολυκύμαντη σχέση της με τον Ντιέγκο Ριβέρα, η γνωριμία της με εξέχουσες προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής σκηνής, η διεθνής αναγνώριση) και η Κατερίνα Δαμβόγλου ερμηνεύει τη ζωγράφο ως μια εξτραβαγκάν φιγούρα, ντίβα και «drama queen», με μνημειακό στήσιμο, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην κίνηση των χεριών της, και με χαρακτηριστική εκφορά λόγου, που προσομοιάζει στα ισπανικά και προσδίδει μουσικότητα. Η ερμηνεία της αποδίδει την εξπρεσιονιστική προσωπικότητα της μικροσκοπικής –μόνο στο σώμα– Φρίντα Κάλο, δημιουργώντας όμως μια μονοτονία ύφους που ίσως κουράσει κάποιους.

Οι κάθε είδους προβολές γύρω από και πάνω στην ηθοποιό συνομιλούν μαζί της (τις εκτελεί με πραγματική μαεστρία και απόλυτο συντονισμό με τα δρώμενα ο Beer), δεν περιορίζονται σε αναπαραστάσεις των πινάκων της, αλλά δημιουργούν ένα ολόκληρο σύμπαν, εμπνευσμένο και καλαίσθητο και σε μεγάλο βαθμό αποκαθιστούν τη συγκινησιακή φόρτιση, που ζημιώνεται από τη μεγαλόσχημη ερμηνεία της Δαμβόγλου. Χωρίς τη συγκεκριμένη εικαστική σύλληψη, παρά το πολύ καλό κείμενο και την ολόψυχη παρουσία της ηθοποιού, η παράσταση θα ήταν λειψή.

ΘΕΑΤΡΟ 104 Ευμολπιδών 104, Γκάζι, 2103455020. Διάρκεια: 75΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Frida Κι Άλλο

  • Performance
  • Διάρκεια: 75 '

Η Κ. Δαμβόγλου ερμηνεύει τη Μεξικανή ζωγράφο Φρίντα Κάλο και ο R. Beer δημιουργεί ζωντανά ήχους και βίντεο, πλάθοντας έτσι τον κόσμο γύρω της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber