Pieta

Pieta

  • Διάρκεια: 95'
  • 4

Η παράσταση ψηλαφεί το προσωπικό και συλλογικό τραύμα της γυναικοκτονίας –της ύστατης πράξης στην πυραμίδα κλιμάκωσης της έμφυλης βίας. Έμπνευση της στάθηκαν πέντε γυναίκες-μητέρες που βίωσαν την υπέρτατη απώλεια, τη δολοφονία του παιδιού τους: οι Κούλα Αρμουτίδου (μητέρα Ελένης Τοπαλούδη), Ελένη Κρεμαστιώτη (μητέρα Ερατώς Μανωλακέλλη), Κατερίνα Κώτη (μητέρα Ντόρας Ζαχαριά), Αλεξάνδρα Μάκου (μητέρα Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου) και Ρόζα Φωτιάδου (μητέρα Σοφίας Σαββίδου). Το κείμενο διαμορφώθηκε μέσα από τις πραγματικές αφηγήσεις των μητέρων, αλλά και το βιωματικό υλικό των ηθοποιών. Μέσα από τη γλώσσα του θεάτρου, η παράσταση πραγματοποιεί ένα ταξίδι στα μονοπάτια του πένθους και της αναγέννησης, επιδιώκοντας να μετατρέψει τη σκηνή σε έναν τόπο αλληλοφροντίδας και διεκδίκησης.


Ερμηνεύουν: Ν. Αγγελακοπούλου, Μ. Μοσχούρη, Μ. Μπουζιούρη, Μ. Παντελοπούλου, Δ. Παρδάλη. Σκην.-κοστ.: Άρ. Φλέσσα. Μουσ.: Άννα Στερεοπούλου. Φωτ.: Σ. Παπαλεξανδροπούλου.

Παραστάσεις έως:

Αναλυτική κριτική

Εξ αρχής αντιμέτωπη με ένα δύσκολο στοίχημα, η Mάρθα Μπουζιούρη μεταχειρίζεται το φαινόμενο των γυναικοκτονιών ως υλικό μιας παράστασης που φωτίζει διαφορετικές πτυχές του θέματος και λειτουργεί εντέλει παρηγορητικά, ενώ αποφεύγει τον εύκολο δρόμο της καταγγελίας ή της συναισθηματολογίας. Διαβάστε ολόκληρη την κριτική