Ελέρ

Διεύθυνση:

Tηλ:

Παραστάσεις

Μαρίκες #δενπροκειταιγιαδιασημεςπερσονες

των Κατερίνας Αδαμάρα, Γιώλικας Πουλοπούλου, Κατερίνας Τουκμενίδου, Βάλιας Τσιριγώτη
  • Κοινωνικό
  • Σκηνοθ.: Κ. Αδαμάρα, Γ. Πουλοπούλου

Η παράσταση εκκινεί από την ιστορία της Μαρίκας, μιας γυναίκας που έζησε στην ελληνική επαρχία από τη δεκαετία του ’30 έως και τις αρχές του 21ου αιώνα. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα νεανικά της χρόνια –τα οποία συνέπεσαν με την περίοδο του Εμφυλίου– και τις κρυφές συναντήσεις με τον μεγάλο της έρωτα, ο οποίος ήταν αντάρτης στα γύρω βουνά. Ακολούθησε γάμος από προξενιό˙ για να ξεπλύνει την «ντροπή». Η ζωή της άγνωστης αυτής γυναίκας αποτελεί την αρχή της ιστορίας της παράστασης. Πραγματοποιήθηκε έρευνα*, έγιναν συνεντεύξεις και καταγράφηκαν προσωπικές μαρτυρίες γυναικών από διαφορετικές πόλεις στην Ελλάδα και με διαφορετικό κοινωνικό υπόβαθρο. Τα ηχητικά ντοκουμέντα από την ιστορία της Μαρίκας αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της παράστασης, που στόχο έχει να αναδείξει το υλικό των συνεντεύξεων. Με βάση τις μαρτυρίες, η παράσταση αφηγείται ιστορίες γυναικών, που στην πλειονότητά τους υπήρξαν σε βίαια, νοσηρά και τοξικά περιβάλλοντα. Μέσα από τις αφηγήσεις, το χιούμορ και τις προσωπικές τους ανατάσεις, την ευαισθησία και τον αυτοσαρκασμό τους αποτυπώνεται το ατομικό και συλλογικό γυναικείο βίωμα. Η εμβόλιμη χρήση λογοτεχνικών αναφορών, μουσικής και βίντεο, ενισχύουν τη σκηνική αφήγηση.

Παραστάσεις: Πέμ. 9, Παρ. 10/5, 9.30 μ.μ., Σάβ. 11, 18/5, 7 μ.μ./ 9.30 μ.μ., Κυρ. 12, 19/5, 9.30 μ.μ., Παρ. 24-Κυρ. 26/5, Παρ. 31/5-Κυρ. 2/6, 9.30 μ.μ. Τιμές: € 15, 12. Ισχύουν ειδικές τιμές.

  • Εως: 02/06
Buy ticket from viva
Αναλυτικό πρόγραμμα ανά ημέρα

Τιμάνδρα

του Θοδωρή Καλλιφατίδη
  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '
  • Σκηνοθ.: Χ. Καψούλη

Το έργο αποτελεί μια διαχρονική ματιά στη γυναίκα, τον έρωτα, τον πόλεμο, τη φιλοσοφία και την εξουσία. Το σώμα και η ευφυΐα της γυναίκας παίρνουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο και προσφέρουν ένα άλλο βλέμμα στην ιστορία, αυτή τη φορά, μέσα απ’ τα μάτια μιας εταίρας, της Τιμάνδρας, μητέρας της περίφημης Λαΐδας, ερωμένης του Αλκιβιάδη. Η Τιμάνδρα εξιστορεί τη ζωή της ξεκινώντας από τρεις διαφορετικές αφετηρίες μες στον χρόνο. Κατά τη διάρκεια της πλοκής τους ξετυλίγεται ο πρώτος εμφύλιος σπαραγμός των Ελλήνων, η συναναστροφή της με μεγάλες προσωπικότητες της εποχής και, φυσικά, ο έρωτάς της με τον αντισυμβατικό Αλκιβιάδη. Κομβικά ιστορικά γεγονότα, συγκρούσεις, απώλειες και προδοσίες την οδηγούν στην αφιλόξενη γη της Φρυγίας, καθώς τη δημοκρατία του Περικλή διαδέχεται η τυραννία και η Τιμάνδρα καλείται να αντιμετωπίσει τη μοίρα και τον ίδιο της τον εαυτό.

Παραστάσεις: Παρ., Σάβ. 9 μ.μ., Κυρ. 7 μ.μ. Τιμές: € 15, 10.

  • Εως: 26/05
Αναλυτικό πρόγραμμα (25/04 - 02/05)