Έγκλημα και τιμωρία

Έγκλημα και τιμωρία

  • Διάρκεια: 95'
  • 3,5

Πρόκειται για τη διασκευή του ογκώδους μυθιστορήματος του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι “Έγκλημα και Τιμωρία” που φέρει την καθοριστική σφραγίδα του Θανάση Τριαρίδη. Η παράσταση παρουσιάζει την ιστορία του Ρασκόλνικοφ, ενός φοιτητή που πιστεύει πως η διανοητική και ψυχική ανωτερότητα νομιμοποιεί το άτομο να διαπράττει εγκλήματα για το καλό της ανθρωπότητας. Έτσι, προβαίνει στον φόνο μιας γριάς τοκογλύφου, σε μια πράξη «αλτρουισμού», που θα απαλλάξει την κοινωνία από ένα άπληστο και κακόβουλο άτομο. Παρά την πεποίθησή του ότι τέτοια κίνητρα βρίσκονται υπεράνω του νόμου, ο ήρωας χάνεται σε έναν λαβύρινθο τύψεων, εσωτερικών συγκρούσεων και ψυχικών οδυνών, που συνιστούν την πραγματική τιμωρία του. Η μεταμέλεια έρχεται έπειτα από μια δαιδαλώδη διαδρομή και η λύτρωση μέσα από τη μορφή μιας νεαρής πόρνης, της Σόνια. Πλάι σε εκείνον, τη δική τους πορεία διαγράφουν και τα υπόλοιπα πρόσωπα του έργου: ο αστυνομικός ανακριτής Πορφύριος Πετρόβιτς, η μητέρα και η αδερφή του Ρασκόλνικοφ, ο Σβιντριγκάιλοφ, ο Ραζουμίχιν, ενώ σε ρόλο-έκπληξη θα εμφανιστεί και ο ίδιος ο Ντοστογιέφσκι.


Ερμηνεύουν: Π. Αλειφερόπουλος, Μ. Πουρέγκα / Φ. Αγγελάκη (σε διπλή διανομή), Στ. Βογιατζάκη, Δ. Ήμελλος/ Κ. Φιλίππογλου, Δ. Μπίτος, Αλ. Μαυρόπουλος, Σ. Σεϊρλή. Μουσικός επί σκηνής: Τ. Μισυρλής. Σκην.: Θ. Μέλισσα. Κοστ.: Αλ.Γαρνάβος, Τζ. Ηλιοπούλου. Μουσ.: Φ. Σιώτας. Φωτ.: Αλ. Αναστασίου.

Παραστάσεις έως:

Αναλυτική κριτική

Το αριστούργημα του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι μεταγράφεται σε μια συμπυκνωμένη εκδοχή που εστιάζει στο μοτίβο της κάθετης πορείας από το σκοτάδι στο φως και ανεβαίνει σε μια παράσταση με σημείο αιχμής την ατμόσφαιρα και ωραίες ερμηνείες. Διαβάστε ολόκληρη την κριτική