Σύγχρονο Θέατρο

Tηλ:

Παραστάσεις

Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς

4
του Χρόνη Μίσσιου
  • Δραματοποιημένο Αφήγημα
  • Διάρκεια: 90 '
  • Σκηνοθ.: Σ. Καραγιάννη

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο και το ξέσπασμα του Εμφυλίου, ο δεκαεξάχρονος Χρόνης Μίσσιος συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται και καταδικάζεται σε θάνατο. Αποφυλακίζεται το 1973, αφού έχει περάσει είκοσι ένα χρόνια σε φυλακές και εξορίες. Αυτήν την περίοδο της ζωής του διηγείται στο σπουδαίο αφήγημα-μαρτυρία «…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς». «Αγωνίζομαι να μείνω άνθρωπος» έλεγε ο Μίσσιος. Η θέση του αυτή έδωσε στους δημιουργούς το έναυσμα να ανεβάσουν στη σκηνή τις αυτοβιογραφικές αναμνήσεις ενός πραγματικά γενναίου. Ίσως γιατί η περίοδος που διανύουμε μοιάζει να έχει κάτι από τη σκοτεινή νιότη του Μίσσιου. Ή ίσως γιατί ο Μίσσιος δεν απευθύνεται μόνο στο νεκρό του φίλο αλλά κυρίως στους απόντες, σε εμάς.

Παραστάσεις: Δευτ., Τρ. 9.15 μ.μ. Τιμές: € 16-13.

  • Εως: 30/04
Buy ticket from viva
Αναλυτικό πρόγραμμα (25/04 - 02/05)

Pieta

4
των Κούλας Αρμουτίδου, Ελένης Κρεμαστιώτη, Κατερίνας Κώτη, Αλεξάνδρας Μάκου, Ρόζας Φωτιάδου και της ομάδας
  • Θέατρο-Ντοκιμαντέρ
  • Διάρκεια: 95 '
  • Σκηνοθ.: Μ. Μπουζιούρη

Η παράσταση ψηλαφεί το προσωπικό και συλλογικό τραύμα της γυναικοκτονίας –της ύστατης πράξης στην πυραμίδα κλιμάκωσης της έμφυλης βίας. Έμπνευση της στάθηκαν πέντε γυναίκες-μητέρες που βίωσαν την υπέρτατη απώλεια, τη δολοφονία του παιδιού τους: οι Κούλα Αρμουτίδου (μητέρα Ελένης Τοπαλούδη), Ελένη Κρεμαστιώτη (μητέρα Ερατώς Μανωλακέλλη), Κατερίνα Κώτη (μητέρα Ντόρας Ζαχαριά), Αλεξάνδρα Μάκου (μητέρα Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου) και Ρόζα Φωτιάδου (μητέρα Σοφίας Σαββίδου). Το κείμενο διαμορφώθηκε μέσα από τις πραγματικές αφηγήσεις των μητέρων, αλλά και το βιωματικό υλικό των ηθοποιών. Μέσα από τη γλώσσα του θεάτρου, η παράσταση πραγματοποιεί ένα ταξίδι στα μονοπάτια του πένθους και της αναγέννησης, επιδιώκοντας να μετατρέψει τη σκηνή σε έναν τόπο αλληλοφροντίδας και διεκδίκησης.

Παραστάσεις: Σάβ. 27, Κυρ. 28/4, 6.30 μ.μ. Τιμές: € 17, 14. Ισχύουν ειδικές τιμές.

  • Εως: 28/04
Buy ticket from viva
Αναλυτικό πρόγραμμα (25/04 - 02/05)

Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και… ο Κλεομένης

του Φόλκερ Λούντβιχ
  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '
  • Σκηνοθ.: Β. Κουκαλάνι

Η παράσταση της "Συντεχνίας του γέλιου" μάς μεταφέρει στην οδό Σκουπιδοπόλεως, όπου όλα ήταν ήσυχα ώσπου εμφανίστηκαν τέσσερα παιδιά που ήθελαν να παίξουν. Τα τέσσερα φιλαράκια ταξιδεύουν ανάμεσα σε κάδους, αυτοκίνητα, κολώνες, πολυκατοικίες και φωνές γειτόνων, και με μοναδικό όχημα τη φαντασία και τη φιλία τους καταφέρνουν να μεταμορφώσουν το αφιλόξενο για το παιχνίδι τους τσιμεντένιο περιβάλλον σ’ ένα απέραντο φανταστικό παιχνιδότοπο. Στην οδό Σκουπιδοπόλεως χωράνε τα πάντα εκτός από το παιχνίδι των παιδιών! Δεν χωράει ούτε μία παιδική χαρά, ούτε παρκάκι, ούτε γήπεδο για καμιά μπαλιά. Αυτό όμως πρόκειται να αλλάξει. Στην παράσταση ακούγονται τα θρυλικά τραγούδια του Φοίβου Δεληβοριά «Ένας ίσον κανένας» και «Αγόρια-κορίτσια».

Παραστάσεις: Κυρ. 11.30 π.μ. Τιμές: € 12, 10. Ισχύουν ειδικές τιμές.

  • Εως: 28/04
Buy ticket from viva
Αναλυτικό πρόγραμμα (25/04 - 02/05)