Αλκμήνη

Παραστάσεις

Αντιγόνη 441+

του Σοφοκλή
  • Τραγωδία
  • Σκηνοθ.: Κ. Δαμάτης

Πρόκειται για μία πειραματική προσέγγιση στο έργο του Σοφοκλή με έξι γυναίκες να ερμηνεύουν όλους τους ρόλους της τραγωδίας -αντρικούς, γυναικείους και τον χορό- σε μια τολμηρή, διττή ανάγνωση, συνδέοντας το δράμα με τις θρησκευτικές του καταβολές, αλλά και με το έντονο πολιτικό του στοιχείο. Μια μελέτη πάνω στη γλώσσα του μύθου και του πεπρωμένου, τις διαφορές μεταξύ αρχαίου και χριστιανικού κόσμου, μια προσπάθεια εξερεύνησης των ψυχολογικών διαδρομών των ηρώων, μαι ανακάλυψη νέων τρόπων έκφρασης. “Αναπνέω, κινούμαι, ρέω. Ροή. Ρέοντα ύδατα. Ρέουσα μνήμη. Ρέων λόγος. Ρέουσα πραγματικότητα. Ρέων κόσμος”.

Παραστάσεις: Σάβ. 9.15 μ.μ., Κυρ. 6.15 μ.μ. Τιμές: € 12, 10.

  • Εως: 28/04
Buy ticket from viva
Αναλυτικό πρόγραμμα (25/04 - 02/05)

Απολυμένη

του Αντώνη Τσιπιανίτη-Αθερινού
  • Μονόλογος
  • Σκηνοθ.: Αλ. Λιακόπουλος, Γ. Κοντοπόδης

Η Μαριέτα εργάζεται ως κοσμικογράφος σε μεγάλο περιοδικό. Η στήλη της θεωρείται κορυφαία στο είδος της. Πλούσιοι και διάσημοι κάνουν το παν για να δημοσιεύσει φωτογραφία τους. Η ζωή της είναι γεμάτη λάμψη, πάρτι και ταξίδια. Μια μέρα απολύεται. Όλες οι “πόρτες” κλείνουν, το τηλέφωνο σιωπά, οι επώνυμες φίλες “εξαφανίζονται”. Καθώς η μοναξιά και η πείνα την κυκλώνουν, συνειδητοποιεί πως, πριν απολυθεί από τη δουλειά της, ήταν “απολυμένη” από τον ίδιο της τον εαυτό, από την ίδια της τη ζωή που τη διέσχισε σαν υπνοβάτρια χωρίς να γνωρίζει ποια είναι, τι θέλει, τι πραγματικά έχει ανάγκη. Ένα έργο που ακροβατεί ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα, παρακολουθώντας την εσωτερική διαδρομή του ανθρώπου που, μέσα από μια μεγάλη δοκιμασία, ανακαλύπτει τις πιο βαθιές του αλήθειες.

Παραστάσεις: Σάβ. 9.15 μ.μ., Κυρ. 6.15 μ.μ. (έως 28/4 και από 11/5). Τιμές: € 15, 12.

  • Εως: 26/05

The big game

της Λείας Βιτάλη
  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '
  • Σκηνοθ.-φωτ.: Θ. Βουρνάς

Τέσσερα άτομα συμμετέχουν σε ένα διαφορετικό τηλεπαιχνίδι που διοργανώνει η διεθνής Royal Bank, διεκδικώντας λυσσαλέα το δελεαστικό έπαθλο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Ο Μιχάλης, η Ρένα, η Λιάνα και ο Μπίλυ, τέσσερα άτομα με διαφορετικές φιλοδοξίες και κίνητρα, θα πρέπει να απαντήσουν σε μερικές ιδιαίτερες ερωτήσεις. Μια ερώτηση σχετικά με την πολιτική κατάσταση στα Βαλκάνια είναι ένα από τα πράγματα στα οποία θα κληθούν να απαντήσουν οι παίκτες, οι οποίοι θα ξεπουλήσουν τη συνείδησή τους προκειμένου να γίνουν αρεστοί και εν τέλει νικητές. Θα ξεπεράσουν τα όρια της ηθικής φτάνοντας στα άκρα με σκοπό την νίκη; Τι είναι πιο απρόβλεπτο σε αυτό το Big Game, το παιχνίδι ή οι συμμετέχοντες, οι θύτες ή τα θύματα;

Παραστάσεις: Τρ. 9.15 μ.μ. Τιμές: € 14, 12.

  • Εως: 04/06

Οι 12 ένορκοι

του Ρέτζιναλντ Ρόουζ
  • Δράμα
  • Διάρκεια: 105 '
  • Σκηνοθ.: Κ. Νικολαΐδη

Για 9η χρονιά και με ανανεωμένο καστ δώδεκα ένορκοι πρέπει να αποφασίσουν ομόφωνα για τη ζωή ενός ανθρώπου, αντιμετωπίζοντας ο καθένας τη συνείδησή του και ταυτόχρονα τις συνειδήσεις των υπολοίπων. Στη Νέα Υόρκη του 1957 ένα αλλοδαπό αγόρι 16 χρόνων κατηγορείται για πατροκτονία. Η ζωή του βρίσκεται στα χέρια δώδεκα ενόρκων οι οποίοι θα αποφασίσουν αν είναι τελικά ένοχο και η απόφασή τους θα πρέπει να είναι ομόφωνη. Στην περίπτωση που ο κατηγορούμενος βρεθεί ένοχος, η θανατική ποινή είναι υποχρεωτική. Οι δώδεκα άντρες, κλειδωμένοι σ’ ένα μικρό δωμάτιο, άλλοτε συγκρούονται κι άλλοτε ταυτίζονται αντικατοπτρίζοντας τις προκαταλήψεις της κοινωνίας μέσα από δώδεκα πεντακάθαρα ψυχογραφήματα που ξετυλίγονται βίαια μπροστά στα μάτια του θεατή.

Παραστάσεις: Πέμ.-Σάβ. 9.30 μ.μ., Κυρ. 6 μ.μ. (έως 28/4). Από 9/5 Πέμ.-Σάβ. 9.30 μ.μ., Κυρ. 7.30 μ.μ. Τιμές: € 22-12. Πληροφορίες για κωφούς και βαρήκοους θεατές: 6930590839. Κάθε Πέμ. με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους (μετά από συνεννόηση με το ταμείο). Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε ΑμεΑ.

  • Εως: 02/06
Buy ticket from viva
Αναλυτικό πρόγραμμα (25/04 - 02/05)

Essence

των Σοφίας Γιαννούλη, Έλενας Τσιώλη
  • Κοινωνικό
  • Σκηνοθ.: Σ. Γιαννούλη

Η Σίβυλλα, κόρη της Εμμένειας και του Υπερβατικού Θεού, γεννήθηκε στη γη μα δεν μπορεί να πεθάνει. Δεν τη λες όμως και αθάνατη, γιατί αποποιήθηκε την εξουσία της Υπέρβασης. Ο πατέρας της την εξόρισε στο μεταίχμιο των δύο κόσμων, φυλακισμένη να κρύβεται από θεούς και θνητούς, καθώς αυτή αρνήθηκε να γίνει στη γη η απεσταλμένη του. Μόνη σωτηρία της η «Μεθέλια», το δέντρο με το μυστικό πέρασμα στα άβατα των ενστίκτων και της πρώτης ύλης, και το άνθος της, το αδράχτι που θα παγιδεύσει τους πρώτους διαβάτες. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τη Θνητή και τον Έρωτα. Έξι εκκλήσεις αποζητούν λύτρωση. Ανάμεσά τους το Χάος που επιθυμεί να κατοικήσει στον κόσμο ως αναπόσπαστο κομμάτι του και οι Απουσίες -Χορός- να γίνουν οι πιθανότητες που πραγματώθηκαν, οι Παρουσίες. Το έργο -εμπνευσμένο από το ομότιτλο άλμπουμ του Βασίλη Κωνσταντινάκου- πραγματεύεται τον έρωτα μέσα από μια διαλεκτική οντοτήτων και υποστάσεων, θέτοντας, παράλληλα, υπαρξιακούς προβληματισμούς σχετικά με τη ζωή, τον θάνατο, την αλήθεια, την ελευθερία.

Παραστάσεις: Τετ. 8, 15, 22, 29/5, 8 μ.μ. Τιμές: € 15, 12.

  • Πρεμιέρα: 08/05
  • Εως: 29/05
Αναλυτικό πρόγραμμα ανά ημέρα

Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς

  • Δραματοποιημένη Λογοτεχνία
  • Διάρκεια: 90 '
  • Διασκ.-σκηνοθ.: Κ. Νικολαΐδη

Ένα ερμηνευτικό στοίχημα για τους δύο ηθοποιούς τόσο σε κωμικό όσο και σε δραματικό επίπεδο, που υποδύονται όλους τους ρόλους του αριστουργήματος του Τολστόι, για το θάνατο του δικαστή Ιβάν Ιλίτς Μετσνίκοφ, για πέμπτη συνεχή χρονιά στην επιτυχημένη παράσταση. Ο ευκατάστατος δικαστής Ιβάν Ιλίτς, αρρωσταίνει βαριά. Η αρρώστια κι ο επικείμενος θάνατός του, εκμηδενίζουν όλη την προηγούμενη ζωή του. Επιτυχίες, ανούσιες συναναστροφές, εξουσία, κύρος και χρήμα στέκουν αδύναμα μπροστά στο τέλος. Ολόκληρη η ύπαρξή του σείεται συθέμελα μέχρι που αποφασίζει ότι θα ξεγελάσει το θάνατο.

Παραστάσεις: Παρ. 6 μ.μ., Δευτ. 7 μ.μ. Τιμές: € 16, 13, 10. Το θέατρο είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ.

  • Εως: 28/04
Αναλυτικό πρόγραμμα (25/04 - 02/05)

Interview

της ομάδας Εμείς
  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '
  • Σκηνοθ.: Χρ. Θάνος

Ένα interview για δουλειά. Μία φωνή (εξουσία). Τέσσερις υποψήφιοι με νούμερο. Τέσσερις κοινωνικές ομάδες, που πλήττονται δραματικά από τις σημερινές συνθήκες στην αρένα αναζήτησης εργασίας (χειρώνακτες, καλλιτέχνες, επιστήμονες, ανειδίκευτοι εργάτες). Η φωνή αξιολογεί κάθε πολίτη που επιθυμεί να εργαστεί. Η συνέντευξη ξεκινάει τυπικά, σε ένα ζεστό και φιλικό κλίμα. Οι υποψήφιοι χαλαρώνουν και αφήνουν τις αδυναμίες τους να φανερωθούν. Η φωνή αρχίζει σιγά-σιγά να τους χειραγωγεί, υποβάλλοντας τους παράλογες ερωτήσεις και υποχρεώνοντάς τους σε εξευτελιστικές δοκιμασίες. Οι υποψήφιοι είναι σε απόγνωση και δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Οδηγούνται έτσι σε μία κανιβαλιστική διαδικασία ανταγωνισμού. Επόμενοι υποψήφιοι; Οι θεατές.

Παραστάσεις: Τρ. 9.15 μ.μ. Τιμές: € 14, 10.

  • Εως: 30/04
Buy ticket from viva
Αναλυτικό πρόγραμμα (25/04 - 02/05)

Κεκλεισμένων των θυρών

του Ζαν-Πολ Σαρτρ
  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 80 '
  • Σκηνοθ.: Έφη Κιούκη

Ένα γκαρσόν υποδέχεται διαδοχικά τρεις ακούσιους επισκέπτες, σε ένα αμφιβόλου αισθητικής διακοσμημένο σαλόνι, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά… ένα δωμάτιο της κόλασης. Ο Γκαρσέν, η Ινές και η Εστέλ, άγνωστοι μεταξύ τους, αναρωτιούνται αν βρίσκονται μαζί τυχαία ή όλα είναι προμελετημένα. Καταδικασμένοι για διαφορετικές αμαρτίες ο καθένας, αναζητούν τον δήμιο. Συνειδητοποιούν, ότι θα περάσουν την αιωνιότητα οι τρεις τους μέσα σε αυτό το δωμάτιο που το φως δεν σβήνει ποτέ. Μια οικτρή κόλαση χωρίς παλούκια, φωτιές και αδηφάγους βούρκους. Μονάχα τρεις μορφές να αντιπαλεύουν κάτω από το αιώνιο φως, αποκαλύπτοντας τα πιο σκοτεινά μυστικά τους. Καθώς απογυμνώνονται, αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν την αλήθεια και τις συνέπειες των πράξεών τους. «Η κόλαση είναι οι άλλοι». Ίσως και να είναι έτσι, αλλά για τους άλλους, οι «άλλοι» είμαστε εμείς.

Παραστάσεις: Κυρ. 9 μ.μ. Τιμές: € 15, 10.

  • Εως: 28/04
Buy ticket from viva
Αναλυτικό πρόγραμμα (25/04 - 02/05)

Προμηθέας εσταυρωμένος

του Χρήστου Λιακόπουλου
  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 75 '
  • Σκηνοθ.-κοστ.-φωτ.: Χρ. Λιακόπουλος

Η μυθική μορφή του Προμηθέα ταυτίζεται με τον συνεχή αγώνα του ανθρώπου για ελευθερία απέναντι σε κάθε αυταρχική εξουσία αλλά και στον ίδιο του τον εαυτό. Στόχος της παράστασης είναι ο θεατής να ταυτιστεί με τον ήρωα και δια φόβου και ελέους και να οδηγηθεί στην ψυχική κάθαρση, ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνεται να υπερβεί τον προηγούμενο εαυτό του και να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και προκλήσεις της ζωής με περισσότερο θάρρος και αυτοπεποίθηση.

Παραστάσεις: Σάβ. 7 μ.μ. Τιμές: € 10, 8.

  • Εως: 27/04
Αναλυτικό πρόγραμμα (25/04 - 02/05)

Αι συνέπειαι της παλαιάς ιστορίας

  • Δραματοποιημένη Νουβέλα
  • Διάρκεια: 75 '
  • Σκηνοθ.: Δ. Μπισχινιώτη, Δ. Γκίκας

Η παράσταση βασίζεται στην ομότιτλη νουβέλα του Γεώργιου Βιζυηνού. Ένας άνδρας (πίσω από τον οποίο κρύβεται ο συγγραφέας), που σπουδάζει στη Γοττίγγη της Γερμανίας και πάσχει από κάποιου είδους «νευρικόν πάθος», επισκέπτεται έναν παλιό συμμαθητή και καλό του φίλο στο Κλάουσθαλ. Εκεί θα διαπιστώσει ότι ο φίλος του υποφέρει από βαθιά μελαγχολία, εξαιτίας ενός έρωτα που δεν ευοδώθηκε. Το έργο, με τα έντονα αυτοβιογραφικά του στοιχεία και την ψυχογραφική διείσδυση στους χαρακτήρες, αναδεικνύει την περιπλοκότητα των (συν)αισθημάτων και των σχέσεων, καθώς και το εύθραυστο της ανθρώπινης ύπαρξης. Ρομαντισμός και ρεαλισμός, ονειρικό και πραγματικό, εξιδανίκευση και δαιμονοποίηση, αδιέξοδο και φυγή, λογική και παράνοια (με τις ρευστές διαχωριστικές τους γραμμές), διαφορετικές όψεις της αλήθειας και ένα παρελθόν που καθορίζει το παρόν ανθρώπων πολλαπλώς πασχόντων. Όλα αυτά συνυπάρχουν σε ένα έργο που κινείται μεταξύ μνήμης και φαντασίας, μεταξύ ανάμνησης και ψευδαίσθησης, στο σύνορο του εντός και του εκτός.

Παραστάσεις: Σάβ. 7 μ.μ., Κυρ. 9 μ.μ. Τιμές: € 14, 12. Ισχύουν ειδικές τιμές.

  • Εως: 28/04
Buy ticket from viva
Αναλυτικό πρόγραμμα (25/04 - 02/05)

3ωδία κύκνειον χάσμα

του Νίκου Καλογερόπουλου
  • Σκηνική Σύνθεση
  • Σκηνοθ.-μουσ.: Ν. Καλογερόπουλος

Η ποιητική συλλογή “3ωδια” του Νίκου Καλογερόπουλου τυπώθηκε από τις εκδόσεις Κάκτος το 1991 και ανέβηκε στο θέατρο Αθήνα και στην επαρχία το 1992, το 1995 και το 2001 με ερμηνευτές τον συγγραφέα και τη Σωτηρία Λεονάρδου. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της. “Ο κορδαλλός/ είχε φτιάξει τη φωλιά του/ στο ικρίωμα της αρχαίας κολώνας/ που ‘γινε τζαμί/ κι ύστερα μοναστήρι./ Το φίδι/ άφησε το λιόκρινο/ στη φωλιά του κορδαλλού/ κι έφαγε τ’ αυγά…/ Ο κορδαλλός/ πήρε το λιόκρινο/ κι ανέβηκε ψηλά/ για να το κλώσει/ στα σύννεφα/ χάθηκε…/ Μη γυρεύεις να με δεις/ μόνο νιώσε με”.

Παραστάσεις: Σάβ. 27/4, 6.30 μ.μ., Κυρ. 28/4, 9 μ.μ. Από 13/5, Δευτ. 13, 20/5, Τρ. 14, 21/5, 9.30 μ.μ. Τιμές: € 15.

  • Εως: 21/05