«Ιδιωτικές ζωές» σε κοινή θέα

Ο Μίλτος Σωτηριάδης μιλά στη Μαρία Κρύου για το νέο του επιχειρηματικό στοίχημα, το ανέβασμα της έξυπνης και τολμηρής κωμωδίας του Νόελ Κάουαρντε.

«Ιδιωτικές ζωές» σε κοινή θέα

Η έξυπνη, τολμηρή, απολαυστική κωμωδία του Νόελ Κάουαρντ «Ιδιωτικές ζωές» επανέρχεται στη θεατρική Αθήνα, με τους πρωταγωνιστές Ζέτα Μακρυπούλια, Μιχάλη Οικονόμου και Αποστόλη Τότσικα να ισορροπούν διαρκώς στα όρια, κανιβαλίζοντας τα κλισέ των ερωτικών σχέσεων. Η Μαρία Κρύου γράφει για την παράσταση που κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Γκλόρια στις 13/10 και μιλάει με τον Μίλτο Σωτηριάδη για το νέο επιχειρηματικό στοίχημα που βάζει με το ανέβασμά της.

«Ιδιωτικές ζωές» σε κοινή θέα - εικόνα 1

Με ένα διαζύγιο ξεκινά το έργο, εκείνο­ του Έλιοτ και της Αμάντα, που αποφασίζουν να μη δώσουν χρόνο στο γάμο τους. Επειδή όμως κανένας από τους δύο δεν απολαμβάνει την εργένικη ζωή, ξαναπαντρεύονται τους νέους τους συντρόφους. Η καινούργια­ τους ζωή ξεκινά ευοίωνα με το μήνα του μέλιτος. Άραγε η τύχη­ παίζει παιχνίδια ή οι άνθρωποι προκαλούν την τύχη τους; Ίσως όχι και τόσο τυχαία, η Αμάντα και ο Έλιοτ επιλέγουν τον ίδιο προορισμό και το ίδιο ξενοδοχείο της Κυανής Ακτής γι’ αυτό το μοναδικό ταξίδι. Αυτή η σύμπτωση θα αναθερμάνει τη θυελλώδη σχέση τους και θα προκαλέσει μια σειρά από κωμικοτραγικά κι επικίνδυνα επεισόδια σε ένα ξέφρενο ερωτικό γαϊτανάκι.

Οι «Ιδιωτικές ζωές» με τη σαμπανιζέ τους ελαφρότητα είναι από τις πιο αγαπητές κομεντί διεθνώς. Ίσως, γιατί αγγίζει κάποια θέματα που μας αφορούν και κυρίως γιατί ασχολείται με το θέμα του ιδανικού έρωτα. Μην περιμένετε να βρείτε οδηγίες χρήσης για έναν επιτυχημένο έρωτα. Ο Κάουαρντ κάνει κάτι έξυπνο: μέσα από τις αντιθέσεις δυο ζευγαριών που αναλώνονται σε εξυπνακίστικες ατάκες και σε επίδειξη ανωτερότητας αποδεικνύει πως ο έρωτας είναι...τα πάντα στη ζωή, η αρχή και το τέλος. Στο πρώτο ανέβασμα του έργου το 1930 τον ρόλο του Έλιοτ ερμήνευσε ο ίδιος ο Κάουαρντ, ενώ ο Λόρενς Ολίβιε αυτόν του αντίζηλού του Βίκτορ. Στην Αθήνα­ το έργο σκηνοθέτησε ο Γιάννης Χουβαρδάς το 2003 και το 2011 ο Πέτρος Φιλιππίδης. Φέτος ανεβαίνει στο Θέατρο Γκλόρια με πρωταγωνιστές τους Ζέτα Μακρυπούλια, Αποστόλη Τότσικα, Μιχάλη Οικονόμου, Έφη Γούση­, Γεωργιάννα Νταλάρα, Αμαλία Αρσένη, Γιώργο Παπαπαύλου και Παναγιώτη Σούλη, σε σκηνοθεσία του Αλέξη Ρίγλη και συμπαραγωγή του Μίλτου Σωτηριάδη με τους Τάκη και Γιώργο Γεώργα.

Το νέο επιχειρηματικό άνοιγμα του Μίλτου Σωτηριάδη

«Ιδιωτικές ζωές» σε κοινή θέα - εικόνα 2

Τα καλογραμμένα έργα δεν χάνουν την αξία τους. Ο Μίλτος Σωτηριάδης, έχοντας την εμπειρία της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, ποντάρει φέτος ακόμη πιο δυναμικά στη θεατρική παραγωγή και κάνει νέα βήματα. Ξανανεβάζει την περσινή επιτυχία «Πέτρες στις τσέπες του» της Μαρί Τζόουνς, αυτήν τη φορά στο Κιβωτός (η πρεμιέρα έγινε πριν από μία εβδομάδα), και από τις 13/10 τις «Ιδιωτικές ζωές» στο Γκλόρια.

Τον ρωτήσαμε λοιπόν για την απόφασή του να ανοιχτεί επιχειρηματικά στο θέατρο αλλά και για τις παραστάσεις που σχεδίασε και θα παρουσιάσει με τους νέους αλλά έμπειρους συνεργάτες του: «Έχω μεγαλώσει μέσα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, ένα θέατρο οικογενειακό, που φτιάχτηκε από τον πατέρα μου Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο πριν από είκοσι χρόνια κι εκεί μέσα διαμόρφωσα το αισθητήριό μου. Αλλά και προτού φτιαχτεί αυτό το θέατρο, με θυμάμαι πάντα σε πρόβες, ανάμεσα σε ηθοποιούς, εκεί με έπαιρνε ο ύπνος, εκεί ξυπνούσα. Αυτές είναι οι πρώτες μου αναμνήσεις. Σπούδασα λοιπόν στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, έπαιξα σε μερικές παραστάσεις, στη συνέχεια όμως στράφηκα στη θεατρική παραγωγή. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχω αναλάβει το Θέατρο του Νέου Κόσμου –όπου σκηνοθετεί σταθερά ο πατέρας μου και παίζονται ακόμη αρκετές παραστάσεις– και προσπαθώ να το ανανεώσω με το προσωπικό μου στίγμα, χωρίς ποτέ να ξεχνάω το χαρακτήρα του.

«Ιδιωτικές ζωές» σε κοινή θέα - εικόνα 3

Έχοντας κάποια χρόνια πίσω μου στη θεατρική παραγωγή, με ενδιαφέρει τώρα να στραφώ και σε ένα ευρύτερο κοινό, πέραν των ορίων που θέτει το Θέατρο του Νέου Κόσμου, κυρίως λόγω του μεγέθους της παραγωγής. Μαζί με τους συνεργάτες μου, τον Τάκη και τον Γιώργο Γεώργα, επιχειρηματίες χρόνια στο χώρο του θεάματος, γνωστούς και από το “Half Note Jazz Club”, θέλουμε να κάνουμε μια σοβαρή πρόταση στο χώρο του αστικού θεάτρου, προσφέροντας άρτιες παραγωγές με υψηλά καλλιτεχνικά κριτήρια, προσεγμένες από κάθε άποψη.

Εκτός από τις “Ιδιωτικές ζωές” του Κάουαρντ σε μετάφραση, σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία του Αλέξη Ρίγλη, στην Παιδική Σκηνή του Γκλόρια θα ανεβούν και οι “Εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο”, σε κείμενο και σκηνοθεσία του Γιάννη Σαρακατσάνη. Πιστεύω πως το κοινό θα αγκαλιάσει αυτές τις παραστάσεις: είναι καλά έργα, με εξαιρετικούς συντελεστές, καλούς και αγαπητούς ηθοποιούς. Πρόκειται για παραστάσεις που σέβονται το κοινό. Και αυτό δεν είναι κλισέ».

Περισσότερες πληροφορίες

Ιδιωτικές Ζωές

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Ερωτική κομεντί του 1930 με ήρωες ένα διαζευγμένο ζευγάρι που παραθερίζουν με τους νέους τους συντρόφους σε ένα ξενοδοχείο της γαλλικής Ριβιέρας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.