Η μελωδία της ευτυχίας

3,5

Ένα συγκινητικό μιούζικαλ με εξαίσια τραγούδια και μελωδίες σε μια παραγωγή μεγάλων αξιώσεων κι ένα ανοιχτόκαρδο θέαμα αγάπης, για μικρούς και μεγάλους, με πρωταγωνιστές παιδιά ηλικίας 4,5-13 ετών και τη λαμπερή Νάντια Κοντογεώργη με την παιδικότητα, την ωριμότητα αλλά κυρίως το συναίσθημα που απαιτεί ο ρόλος της εμπνευσμένης γκουβερνάντας.

Η μελωδία της ευτυχίας

Ένα συγκινητικό μιούζικαλ με εξαίσια τραγούδια και μελωδίες σε μια παραγωγή μεγάλων αξιώσεων κι ένα ανοιχτόκαρδο θέαμα αγάπης, για μικρούς και μεγάλους, με πρωταγωνιστές παιδιά ηλικίας 4,5-13 ετών και τη λαμπερή Νάντια Κοντογεώργη με την παιδικότητα, την ωριμότητα αλλά κυρίως το συναίσθημα που απαιτεί ο ρόλος της εμπνευσμένης γκουβερνάντας.

Η μελωδία της ευτυχίας - εικόνα 1

«Επτά παιδιά και μια χαριτωμένη γκουβερνάντα αλλά και ένας μεγάλος έρωτας –του πλοιάρχου και της Μαρίας– που καταλήγει σε γάμο. Κι όμως, όλη αυτή η ειδυλλιακή ατμόσφαιρα δηλητηριάζεται από τη ναζιστική απειλή», σημείωνε η Ρούλα Πατεράκη όταν ανέβαζε το 1994 το περίφημο αυτό οικογενειακό μιούζικαλ με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Παρακολουθώντας το φέτος, ίσως διαισθανθείτε κι εσείς το εξής οξύμωρο: εν μέσω κρίσης και αγωνίας, πολιτικών διαβουλεύσεων, ακροδεξιάς προπαγάνδας και νεοναζιστικού αναβρασμού, απολαμβάνουμε στο κέντρο της Αθήνας ένα μιούζικαλ εποχής που εμφορείται από την άδολη παιδική αγάπη.
Για όσους, μάλιστα, έχουν μεγαλώσει με την οσκαρική κινηματογραφική εκδοχή του 1965, υπάρχει κάτι ακόμη: η προσωπική παιδική ανάμνηση της πρώτης φοράς που το είδαν. Ευτυχές είναι πάντως πως, εκτός από μια προσεγμένη σκηνοθεσία, η Θέμις Μαρσέλλου έχει μεταφράσει τα τραγούδια του έργου τόσο εύστοχα, ώστε μπορεί κάλλιστα φεύγοντας να πιάσετε τον εαυτό σας να τραγουδάει: «Πώς να καρφώσεις σύννεφο στη γη;».

Η μελωδία της ευτυχίας - εικόνα 2

Σαν σύννεφο που ξεκαρφιτσώνεται από τα αυστριακά βουνά, η Νάντια Κοντογεώργη ορμά στη σκηνή από την οθόνη του βάθους: η έναρξη της παράστασης είναι τόσο εντυπωσιακή, που θα ήθελες να συνεχίζεται μέχρι τέλους ο ευφάνταστος αυτός διάλογος θεάτρου - σινεμά. Η «μαγική ατμόσφαιρα» είναι όμως μάλλον το βασικό ζητούμενο που δεν επιτυγχάνει απόλυτα η συγκεκριμένη παράσταση. Ισορροπείται, ωστόσο, από την ερμηνεία της Κοντογεώργη που ενσαρκώνει επάξια την γκουβερνάντα, με την οποία έχει ταυτιστεί η Τζούλι Άντριους. Μεγάλο το στοίχημα και τελικά κερδισμένο για την εταιρεία παραγωγής Live 2, να εμπιστευτεί μια νέα ηθοποιό κι όχι κάποια ευρέως αναγνωρίσιμη σταρ.
Η Κοντογεώργη αποδεικνύει πως διαθέτει εξίσου το υποκριτικό βάρος όσο και την εκπαιδευμένη φωνή, τη θεατρικότητα και τη μουσικότητα, την παιδικότητα και την ωριμότητα και κυρίως τον ακαταμάχητο συνδυασμό που απαιτεί ο ρόλος της Μαρίας: τη λάμψη του «κοριτσιού της διπλανής πόρτας» και το αβίαστο συναίσθημα, παρασύροντας έτσι ακόμα και τους πιο στενόκαρδους στη γειωμένη της συγκίνηση. Τα επιβλητικά σκηνικά, η εύρυθμη σκηνοθεσία, οι εύληπτες στιχομυθίες, τα καθαρά νοήματα, οι προσεγμένες –φωνητικά και υποκριτικά– ερμηνείες όλων των συντελεστών και, ασφαλώς, η επαγγελματικών αξιώσεων παρουσία των αξιολάτρευτων παιδιών-ηθοποιών είναι τα ακαταμάχητα προσόντα αυτού του οικογενειακού μιούζικαλ ελληνικής παραγωγής, που μπορεί να συγκριθεί με εκείνα του Μπρόντγουεϊ και του Γουέστ Εντ.
Ο αρχικά αγέλαστος πλοίαρχος-Άκης Σακελλαρίου σταδιακά «γλυκαίνει» και παίζει με τη θέρμη του καλού θεατρίνου, η Ζέτα Δούκα είναι επιβλητική ως βαρόνη αλλά επαρκής φωνητικά κυρίως στις χαμηλές νότες, ο Αργύρης Αγγέλου είναι ταιριαστός στο ρόλο του οικογενειακού φίλου και δωσίλογου των Γερμανών, ενώ η μεγάλη κόρη –Άννα Φιλιππάκη– και η ηγουμένη –Μαρία Γράμψα– απέσπασαν δικαίως για το τραγούδι τους θερμά χειροκροτήματα.

ΠΑΛΛΑΣ Βουκουρεστίου 5, 2103213100. Διάρκεια 150΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Η μελωδία της ευτυχίας

  • Μιούζικαλ
  • Διάρκεια: 150 '

Η αληθινή ιστορία της οικογένειας Φον Τραπ, που έγινε μιούζικαλ και στη συνέχεια πολύ επιτυχημένη ταινία με την Τζούλι Άντριους, ανεβαίνει στο θέατρο, σε ένα θέαμα για όλους. Το ρόλο της μοναχής/γκουβερνάντας ερμηνεύει η Ν. Κοντογεώργη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.