Θεοδωρόπουλος, Ρήγος και άλλοι συνεργάζονται με τον ΘΟΚ

«Θα διεκδικούμε την Επίδαυρο με το σπαθί μας. Αυτό πρέπει να κάνουμε, όχι να τη θεωρούμε ‘κοτσιάνι’ μας» υποστηρίζει ο...

Θεοδωρόπουλος, Ρήγος και άλλοι συνεργάζονται με τον ΘΟΚ

«Θα διεκδικούμε την Επίδαυρο με το σπαθί μας. Αυτό πρέπει να κάνουμε, όχι να τη θεωρούμε ‘κοτσιάνι’ μας» υποστηρίζει ο καλλιτεχνικό διευθυντής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου Γιώργος Παπαγεωργίου επιδιώκοντας να κάνει ξεκάθαρη τη θέση του πως τίποτα δεν είναι δεδομένο ενώ η όποια κατάκτηση μπορεί να έρθει μόνο μέσα από τη δουλειά. Έτσι, ο ίδιος μαζί με το επιτελείο του ΘΟΚ σήκωσαν τα μανίκια ψηλά κι άρχισαν να δουλεύουν πάνω σε παραγωγές, που να αφορούν το σύγχρονο Κύπριο, συνεργασίες και νέους στόχους στήνοντας μάλιστα γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο. Είναι η πρώτη φορά που ενώ ο ΘΟΚ βρίσκεται σε φουλ προετοιμασία για την κάθοδο της «Σαμίας» του Μενάνδρου στην Επίδαυρο (19 & 20/7) δεν παραλείπει να μας ενημερώσει έγκαιρα για το πρόγραμμα της χειμερινής θεατρικής σεζόν. Οι Κύπριοι λοιπόν είναι πανέτοιμοι (!) και εν συντομία το ρεπερτόριο του ΘΟΚ για τη θεατρική περίοδο 2013/14, περιλαμβάνει 10 νέες παραγωγές εκ των οποίων, 3 νέα έργα Κυπρίων θεατρικών συγγραφέων και 1 παράσταση βασισμένη σε Κυπριακά ποιήματα. Οι σκηνοθεσίες της σεζόν περιλαμβάνουν, 5 Κύπριους σκηνοθέτες και την πρώτη σκηνοθετική δουλειά στον ΘΟΚ των Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, Κωνσταντίνου Ρήγου, Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς και Κώστα Γάκη.
Το πρόγραμμα αναλυτικά
Κεντρική Σκηνή: Ο Κωνσταντίνος Ρήγος κάνει και πάλι μια απρόσμενη επιλογή ανεβάζοντας το «Μια ζωή την έχουμε» του Γιώργου Τζαβέλλα ενώ ο γνωστός και στο ελληνικό κοινό Νικήτα Μιλιβόγιεβιτς θα σκηνοθετήσει τον «Εχθρό του λαού» του Ερρίκου Ίψεν. Η πάντα επίκαιρη «Όπερα της πεντάρας» του Μπέρτολτ Μπρέχτ θ’ ανέβει σε σκηνοθεσία Στέφανου Κοτσίκου.
Νέα Σκηνή: Οι «Αστερισμοί» του Nick Payne (2012) θα παίζονται από τον ΘΟΚ ταυτόχρονα με το Θέατρο του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου (φωτό). Σε πανελλήνια πρώτη θα παιχτεί το έργο του Marius Von Mayenburg «Πέτρα» (2008) σε σκηνοθεσία Αθηνάς Ξενίδου. Η Κυπριακή ποίηση μπαίνει σε πρώτο πλάνο καθώς ο Άδωνης Φλωρίδης αναλαμβάνει να δραματοποιήσει ποιήματα από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας. Σημαντική, για τον οργανισμό, στιγμή είναι το ανέβασμα δύο νέων Κυπριακών θεατρικών έργων που θα προκύψουν από το Πρόγραμμα PLAY- πρωτοβουλία του Κυπριακού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και του ΘΟΚ. Τα έργα θα σκηνοθετήσουν δύο εκπρόσωποι της νέας γενιάς Κυπρίων σκηνοθετών, η Μαγδαλένα Ζήρα και ο Πάρις Ερωτοκρίτου.
Σκηνή 018: Ο δικός μας Βασίλης Μυριανθόπουλος θα επαναλάβει τον «Τρελαντώνη» της Πηνελόπης Δέλτα και η Λέα Μαλένη το μιούζικαλ τσέπης «Κάλι-Κατζάρ & Σία!...». Ο Κώστας Γάκης αναλαμβάνει να καθοδηγήσει σκηνοθετικά νέους ηθοποιούς στο έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δύο» και η Αίγλης Σπυριδάκη θα ανεβάσει το νέο θεατρικό έργο του Κύπριου συγγραφέα Λουκά Πραστίτη «Οι μπλε ιστορίες της κόκκινης καρδιάς».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.