Την Τρίτη στο σούπερ μάρκετ

3,5

Ο Φαίδων Καστρής σκηνοθετεί και ερμηνεύει συγκινητικά το μονολογικό έργο του Εμανουέλ Νταρλέ, που εστιάζει στη σχέση μιας τρανς γυναίκας με τον πατέρα της.

Την Τρίτη στο σούπερ-μάρκετ - Φαίδων Καστρής Σπύρος Τσακίρης©

Προσωπικό και συγκινητικό είναι το στοίχημα του Φαίδωνα Καστρή, που έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία και την ερμηνεία του μονολογικού έργου του Εμανουέλ Νταρλέ. Ηρωίδα είναι η Μαρί-Πιερ, κάποτε Ζαν-Πιερ, μία τρανς γυναίκα που επισκέπτεται κάθε Τρίτη τον ηλικιωμένο πατέρα της για να τον φροντίσει. Σε αυτή που θα αποδειχθεί η τελευταία της επίσκεψη, η Μαρί-Πιερ "φωτογραφίζει" την ημέρα που περνάει μαζί του, σαν ένα επαναλαμβανόμενο τελετουργικό καθημερινών δραστηριοτήτων, που στη δική τους περίπτωση λειτουργεί ως μια συνεχής επιβεβαίωση και δοκιμασία της σχέσης τους. Οι δουλειές του νοικοκυριού, στις οποίες με ζήλο επιδίδεται η Μαρί-Πιερ, και κυρίως η επίσκεψή τους στο σούπερ μάρκετ, όπου συγκεντρώνουν όλα τα περίεργα βλέμματα, δεν είναι απλώς μία ρουτίνα αλλά το μοναδικό σημείο επαφής τους. Κι όσο κι αν η Μαρί-Πιερ, που κατέκτησε με κόπο να γίνει "αυτή καθεαυτή", προσπαθεί να πλησιάσει τον κύριο Αντέ, τόσο αυτός βρίσκει καταφύγιο στη στερεοτυπική αρσενική ταυτότητα και αρνείται να την αποδεχτεί, επιμένοντας να την αποκαλεί με το ανδρικό της όνομα, και αποδίδοντας τη γυναικεία της εμφάνιση σε ένα καπρίτσιο.

Την Τρίτη στο σούπερ-μάρκετ - Φαίδων Καστρής

Αυτή η "τρανς εξομολόγηση" όμως δεν στρέφει μόνο το βλέμμα στον ψυχισμό και την ρεαλιστική πραγματικότητα ενός τρανς ατόμου, αλλά αποτελεί ευρύτερα ένα έργο για την αποδοχή και τη συγχώρεση, ακόμη και ένα έργο για τη σχέση πατέρα/γονιού και παιδιού κάθε φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού. Ο Φαίδων Καστρής, που είχε ερμηνεύσει το έργο και στο παρελθόν, το έχει κάνει δικό του και η ερμηνεία του είναι ηλεκτρισμένη, εσωτερική όσο και ζωηρή, καθώς μάς συστήνει ένα κομμάτι από τον κόσμο και την ψυχή της Μαρί-Πιερ, ενώ αντιμετωπίζει με τρυφερότητα ακόμη και τον μονοκόμματο ρόλο του Αντρέ, που αναδύεται κι αυτός μέσα από την αφήγηση. Ο χώρος του μπαρ όπου παίζεται η παράσταση λειτουργεί ωραία, καθώς προσφέρει ακόμη περισσότερη εγγύτητα μεταξύ του ηθοποιού και των θεατών, και βοηθάει ατμοσφαιρικά τη σκηνοθεσία, δημιουργώντας την αίσθηση πως η Μαρί-Πιερ εισβάλλει για λίγο μέσα στον δικό μας κόσμο για να μας πει την ιστορία της.

Περισσότερες πληροφορίες

Την Τρίτη στο σούπερ μάρκετ

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 70 '

Το συγκινητικό, βραβευμένο έργο του Εμανουέλ Νταρλέ για την αποδοχή και τη διαφορετικότητα, που εστιάζει στη σχέση μιας τρανς γυναίκας με τον πατέρα της σκηνοθετεί και ερμηνεύει, σε ένα προσωπικό του στοίχημα, ο Φαίδων Καστρής. Η υπόθεση του έργου περιστρέφεται γύρω από τη Μαρί-Πιερ που επιστρέφει μετά από χρόνια στη γειτονιά της παιδικής της ηλικίας για να φροντίσει τον ηλικιωμένο πατέρας της, μετά τον πρόσφατο θάνατο της μητέρας της. Αποφασίζει να τον επισκέπτεται κάθε Τρίτη, οπότε καθαρίζει, πλένει και σιδερώνει τα ρούχα και συνοδεύει τον πατέρα της στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς για να κάνουν μαζί τα ψώνια της εβδομάδας. Η συνύπαρξή τους είναι ήδη δύσκολη και κορυφώνεται στο χώρο του σούπερ μάρκετ, όπου η Μαρί-Πιέρ συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα, καθώς η παρουσία της, μια εισβολή της διαφορετικότητας στην πεζή καθημερινότητα των γύρω της, λειτουργεί σαν αξιοθέατο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μήδεια Έξοδος ΙΙΙ": Μια ζωντανή εικαστική εγκατάσταση στη Γλυπτοθήκη

Ο Κωνσταντίνος Χατζής σκηνοθετεί τη "Μήδεια" ως σύμβολο ξεριζωμού, ενώ η μουσική του Γιώργου Κουμεντάκη Eros/Demon συνηγορεί σε μια έντονη, εικαστική συνάντηση με το αρχαίο κείμενο και το γλυπτό του Χαλεπά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/02/2026

Με 'Εμιγκρέδες' ανοίγει το Θέατρο Μετς του Σωτήρη Τσαφούλια

Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης υπογράφει τους 'Εμιγκρέδες', εγκαινιάζοντας το νέο θέατρο Μετς του Σωτήρη Τσαφούλια και της Άννας Μενενάκου.

Αντωνίου, Μοσχόπουλος, Φώτη μας μιλούν: Σώματα, μνήμη και κοινές εμπειρίες στο Onassis Dance Festival 2026

Στο Onassis Dance Festival 2026, Έλληνες και Κύπρια χορογράφοι μιλούν για σώματα που θυμούνται, συγγένειες χωρίς αίμα και χορογραφίες που ξεφεύγουν από το προσωπικό. Διαβάστε όσα μας είπαν.

"Καρέκλες": Πρώτες φωτογραφίες από την παράσταση

Τη δική τους σκηνική ανάγνωση στις "Καρέκλες" του Ιονέσκου παρουσιάζουν ο Πάνος Παπαδόπουλος και η Μαρία Διακοπαναγιώτου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και αυτές είναι οι πρώτες φωτογραφίες από την παράσταση που μόλις ξεκίνησε.

Αποκλειστικό: Η σκοτεινή πλευρά του έρωτα στο Θέατρο Πρόβα

Οι "Εραστές της Βιόρν" φέρνουν τη Μαργκερίτ Ντιράς στο Θέατρο Πρόβα με τους Μαίρη Ραζή, Σωτήρη Τσόγκα, Δημήτρη Παπανικολάου.

"Αρωμα γυναίκας": Λίγες, τελευταίες παραστάσεις στο Θέατρο Βρετάνια

Την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται ο κύκλος παραστάσεων του "Αρώματος γυναίκας", σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη. Μια παράσταση που κέρδισε το θερμό χειροκρότημα του κοινού και άφησε έντονο αποτύπωμα στη φετινή θεατρική σεζόν.

Νέος κύκλος παραστάσεων για τον "Αμερικάνικο Βούβαλο" σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου

Πρωταγωνιστεί ο Γιώργος Νινιός, ενώ δίπλα του οι Αντώνης Κρόμπας και Σταύρος Τσουμάνης συγκροτούν ένα εκρηκτικό τρίγωνο σχέσεων και φόβου.