Κάποιος να με προσέχει

3

Ένα φωτεινό έργο μέσα από μία ζοφερή συνθήκη δημιουργεί ο Φρανκ Μακ Γκίνες, εμπνευσμένος από πραγματικό γεγονός, και η Αθανασία Καραγιαννοπούλου του επιφυλάσσει μια ωραία μεταχείριση, που αναδεικνύει τη δυναμική του.

Κάποιος να με προσέχει Αντώνης Μιμερίνης©

Ένα φωτεινό έργο μέσα από μία ζοφερή συνθήκη δημιουργεί ο Φρανκ Μακ Γκίνες με το "Κάποιος να με προσέχει", εμπνευσμένος από πραγματικό γεγονός, την αιχμαλωσία τριών ανδρών -ενός Αμερικανού, ενός Βρετανού και ενός Ιρλανδού-, στο Λίβανο τη δεκαετία του 1980 από τρομοκράτες. Ο Ιρλανδός δραματουργός καταθέτει ένα βαθιά ανθρώπινο έργο, που  εστιάζει στη σχέση που αναπτύσσουν οι τρεις άνδρες καθώς συνυπάρχουν στο ίδιο κελί εν αναμονή ενός αβέβαιου μέλλοντος. Με συγγραφική επιδεξιότητα, δημιουργεί μια ιστορία που συγκινεί, καθώς σκύβει πάνω στους τρεις ήρωες (έναν φωτογράφο/ανταποκριτή, έναν γιατρό και έναν πανεπιστημιακό καθηγητή), φωτίζει τις προσωπικές τους ιστορίες και ανασυστήνει επί σκηνής τη συνθήκη του εγκλεισμού τους, τους μηχανισμούς άμυνας που εφευρίσκουν προκειμένου να αντέξουν, την αγάπη  που αναπτύσσεται μεταξύ τους, και οδηγεί το έργο στην τελική έκβαση της αιχμαλωσίας, που δεν είναι ίδια για όλους .

Κάποιος να με προσέχει
Αντώνης Μιμερίνης©

Ταυτόχρονα, εκτονώνει το δραματικό κλίμα με αξιοσημείωτες στιγμές χιούμορ, επιβεβαιώνει  επίσης την ιρλανδική του ταυτότητα, καθώς βάζει στο κάδρο τις πολιτισμικές διαφορές που προκύπτουν από  τις διαφορετικές εθνικότητες των ηρώων και τροφοδοτεί την πλοκή και με τις πολιτικές διαμάχες που προκύπτουν από  τη συνύπαρξη του Ιρλανδού και του Βρετανού. Όλα αυτά καταλήγουν σ’ ένα έργο που κυλάει αβίαστα , διαθέτει χιούμορ και την ανεπιτήδευτη απλότητα της σύγχρονης ιρλανδικής σχολής που καταφέρνει να μεταχειρίζεται δύσκολα θέματα χωρίς να γίνεται μελό.

Κάποιος να με προσέχει
Αντώνης Μιμερίνης©

Έχοντας το ίδιο το έργο ως δυνατό χαρτί στα χέρια της, η Αθανασία Καραγιαννοπούλου του επιφυλάσσει ωραία μεταχείριση, αναδεικνύοντας τη δυναμική του. Η σκηνοθεσία της εστιάζει στις ανθρώπινες σχέσεις που αναπτύσσονται, φωτίζει τους χαρακτήρες, παρακολουθεί την εναλλαγή των συναισθημάτων και της σκηνικής θερμοκρασίας, από το δραματικό στο κωμικό, και εμπλουτίζει την ατμόσφαιρα και με τις μουσικές επιλογές της. Αυτονόητα, στηρίζεται και στις ωραίες ερμηνείες του Αντίνοου Αλμπάνη (Έντουαρντ), του Πίτερ Ραντλ (Άνταμ) και του Δημήτρη Μάριζα (Μάικλ), που ενσαρκώνουν με ενσυναίσθηση και πάθος τους ρόλους τους.

Περισσότερες πληροφορίες

Κάποιος να με προσέχει

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Σε μια παράσταση που αναδεικνύει τη δυναμική του σκληρού, αστείου και συνάμα ποιητικού έργου του Ιρλανδού συγγραφέα, ανεβαίνει η βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα ιστορία τριών ομήρων, που απήχθησαν σε μια περίοδο αναταραχής στον Λίβανο. Η προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις κακουχίες και την αγωνία του θανάτου, υπό το άγρυπνο βλέμμα των τρομοκρατών - απαγωγέων τους, εκδηλώνεται με δαιμονικό χιούμορ ή «παιχνίδια» διαφυγής. Μέσα από συγκρούσεις ή συναισθηματικές εξάρσεις, οι τρεις τους, θα δεθούν με ισχυρότερα δεσμά και από τις αλυσίδες που τους κρατούν. Η πανανθρώπινη αυτή ιστορία των τριών ομήρων μιλά για τον φόβο και την ταυτότητα, διαλύει τα σύνορα των φύλων, διερευνά τις στρατηγικές επιβίωσης του ανθρώπου μέσα σε συνθήκες τρόμου και μας υπενθυμίζει πως είμαστε πιο δυνατοί όταν είμαστε ενωμένοι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
24/04/2024

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.

"I am falling in love | Εκδοχές πάνω στη Δωδέκατη Νύχτα": Πειραγμένος Σαίξπηρ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τον Γιώργο Βαλαή

Ο ανήσυχος δημιουργός αποσυναρμολογεί τη "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στη Σκηνή Ωμέγα, εστιάζοντας στις σχέσεις των ηρώων και την ερωτική έλξη που δεν γνωρίζει πρότυπα.

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.