Κάποιος να με προσέχει

3

Ένα φωτεινό έργο μέσα από μία ζοφερή συνθήκη δημιουργεί ο Φρανκ Μακ Γκίνες, εμπνευσμένος από πραγματικό γεγονός, και η Αθανασία Καραγιαννοπούλου του επιφυλάσσει μια ωραία μεταχείριση, που αναδεικνύει τη δυναμική του.

Κάποιος να με προσέχει Αντώνης Μιμερίνης©

Ένα φωτεινό έργο μέσα από μία ζοφερή συνθήκη δημιουργεί ο Φρανκ Μακ Γκίνες με το "Κάποιος να με προσέχει", εμπνευσμένος από πραγματικό γεγονός, την αιχμαλωσία τριών ανδρών -ενός Αμερικανού, ενός Βρετανού και ενός Ιρλανδού-, στο Λίβανο τη δεκαετία του 1980 από τρομοκράτες. Ο Ιρλανδός δραματουργός καταθέτει ένα βαθιά ανθρώπινο έργο, που  εστιάζει στη σχέση που αναπτύσσουν οι τρεις άνδρες καθώς συνυπάρχουν στο ίδιο κελί εν αναμονή ενός αβέβαιου μέλλοντος. Με συγγραφική επιδεξιότητα, δημιουργεί μια ιστορία που συγκινεί, καθώς σκύβει πάνω στους τρεις ήρωες (έναν φωτογράφο/ανταποκριτή, έναν γιατρό και έναν πανεπιστημιακό καθηγητή), φωτίζει τις προσωπικές τους ιστορίες και ανασυστήνει επί σκηνής τη συνθήκη του εγκλεισμού τους, τους μηχανισμούς άμυνας που εφευρίσκουν προκειμένου να αντέξουν, την αγάπη  που αναπτύσσεται μεταξύ τους, και οδηγεί το έργο στην τελική έκβαση της αιχμαλωσίας, που δεν είναι ίδια για όλους .

Κάποιος να με προσέχει
Αντώνης Μιμερίνης©

Ταυτόχρονα, εκτονώνει το δραματικό κλίμα με αξιοσημείωτες στιγμές χιούμορ, επιβεβαιώνει  επίσης την ιρλανδική του ταυτότητα, καθώς βάζει στο κάδρο τις πολιτισμικές διαφορές που προκύπτουν από  τις διαφορετικές εθνικότητες των ηρώων και τροφοδοτεί την πλοκή και με τις πολιτικές διαμάχες που προκύπτουν από  τη συνύπαρξη του Ιρλανδού και του Βρετανού. Όλα αυτά καταλήγουν σ’ ένα έργο που κυλάει αβίαστα , διαθέτει χιούμορ και την ανεπιτήδευτη απλότητα της σύγχρονης ιρλανδικής σχολής που καταφέρνει να μεταχειρίζεται δύσκολα θέματα χωρίς να γίνεται μελό.

Κάποιος να με προσέχει
Αντώνης Μιμερίνης©

Έχοντας το ίδιο το έργο ως δυνατό χαρτί στα χέρια της, η Αθανασία Καραγιαννοπούλου του επιφυλάσσει ωραία μεταχείριση, αναδεικνύοντας τη δυναμική του. Η σκηνοθεσία της εστιάζει στις ανθρώπινες σχέσεις που αναπτύσσονται, φωτίζει τους χαρακτήρες, παρακολουθεί την εναλλαγή των συναισθημάτων και της σκηνικής θερμοκρασίας, από το δραματικό στο κωμικό, και εμπλουτίζει την ατμόσφαιρα και με τις μουσικές επιλογές της. Αυτονόητα, στηρίζεται και στις ωραίες ερμηνείες του Αντίνοου Αλμπάνη (Έντουαρντ), του Πίτερ Ραντλ (Άνταμ) και του Δημήτρη Μάριζα (Μάικλ), που ενσαρκώνουν με ενσυναίσθηση και πάθος τους ρόλους τους.

Περισσότερες πληροφορίες

Κάποιος να με προσέχει

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

H βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα παράσταση αφηγείται την ιστορία τριών ομήρων, που απήχθησαν σε μια περίοδο αναταραχής στον Λίβανο, και την αναμέτρησή τους με τις κακουχίες και την αγωνία του θανάτου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα": Επανεκκίνηση για το Εθνικό Θέατρο

Ξεκινά η παράσταση πάνω στο έργο του Τόνι Κούσνερ για την ευθύνη μας απέναντι στην Ιστορία σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή Γιάννη Μόσχου μετά την λήξη της κατάληψης στο κτίριο Τσίλερ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/03/2023

Μαρία Πρωτόπαππα: "Οι περισσότεροι ρόλοι έχουν γραφτεί από άνδρες και αναπαράγουν σεξιστικά στερεότυπα"

Με μια συναισθηματικά φορτισμένη και γενναία τοποθέτηση στο πλαίσιο της ημερίδας "Women Who Dare - Η Θέση της Γυναίκας στην Ελλάδα του Σήμερα. Ιδέες και Δράσεις για ένα Καλύτερο Αύριο", μίλησε για την ανισότητα στο χώρο του θεάτρου και για τα εσωτερικευμένα στερεότυπα της γενιάς της.

Μικροί και μεγάλοι γίνονται ένα στο φαντασμαγορικό "Slava's Snowshow"

Ένα μοναδικό διαδραστικό υπερθέαμα γεμάτο κλόουν, εκπλήξεις και παιχνιδιάρικη διάθεση έρχεται για λίγες μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Παλλάς με την υπογραφή του Slava Polunin.

Η "Ανατολή" του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Η παράσταση σε κείμενο της Έλλης Παπαδημητρίου που παρουσιάστηκε πέρυσι στην Αρχαία Τίρυνθα έρχεται στην Κεντρική Σκηνή του Νέου Κόσμου με μια δυνατή υποκριτική ομάδα.

Τέλος οι ανασφάλιστες πρόβες στο θέαμα - ακρόαμα

Θεσπίζεται ρυθμιστικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης πρόβας και την προστασία και στήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας και των απασχολούμενων στον πολιτισμό.

H Ιόλη Ανδρεάδη επιστρέφει στο νεοϋορκέζικο "The Tank Theatre"

Το "The Tank" της Νέας Υόρκης υποδέχεται την Ιόλη Ανδρεάδη με δυο παραστάσεις για την Αρτό, που αγάπησε το αθηναϊκό κοινό.

"Rudolf - Άλμα προς την ελευθερία": Η ιστορία του θρύλου Ρούντολφ Νουρέγιεφ

Τρία πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την παράσταση που εμπνέεται από τη ζωή του κορυφαίου χορευτή του 20ου αιώνα, Ρούντολφ Νουρέγιεφ κι έρχεται στο Christmas Theatre.