Κάποιος να με προσέχει

3

Ένα φωτεινό έργο μέσα από μία ζοφερή συνθήκη δημιουργεί ο Φρανκ Μακ Γκίνες, εμπνευσμένος από πραγματικό γεγονός, και η Αθανασία Καραγιαννοπούλου του επιφυλάσσει μια ωραία μεταχείριση, που αναδεικνύει τη δυναμική του.

Κάποιος να με προσέχει Αντώνης Μιμερίνης©

Ένα φωτεινό έργο μέσα από μία ζοφερή συνθήκη δημιουργεί ο Φρανκ Μακ Γκίνες με το "Κάποιος να με προσέχει", εμπνευσμένος από πραγματικό γεγονός, την αιχμαλωσία τριών ανδρών -ενός Αμερικανού, ενός Βρετανού και ενός Ιρλανδού-, στο Λίβανο τη δεκαετία του 1980 από τρομοκράτες. Ο Ιρλανδός δραματουργός καταθέτει ένα βαθιά ανθρώπινο έργο, που  εστιάζει στη σχέση που αναπτύσσουν οι τρεις άνδρες καθώς συνυπάρχουν στο ίδιο κελί εν αναμονή ενός αβέβαιου μέλλοντος. Με συγγραφική επιδεξιότητα, δημιουργεί μια ιστορία που συγκινεί, καθώς σκύβει πάνω στους τρεις ήρωες (έναν φωτογράφο/ανταποκριτή, έναν γιατρό και έναν πανεπιστημιακό καθηγητή), φωτίζει τις προσωπικές τους ιστορίες και ανασυστήνει επί σκηνής τη συνθήκη του εγκλεισμού τους, τους μηχανισμούς άμυνας που εφευρίσκουν προκειμένου να αντέξουν, την αγάπη  που αναπτύσσεται μεταξύ τους, και οδηγεί το έργο στην τελική έκβαση της αιχμαλωσίας, που δεν είναι ίδια για όλους .

Κάποιος να με προσέχει
Αντώνης Μιμερίνης©

Ταυτόχρονα, εκτονώνει το δραματικό κλίμα με αξιοσημείωτες στιγμές χιούμορ, επιβεβαιώνει  επίσης την ιρλανδική του ταυτότητα, καθώς βάζει στο κάδρο τις πολιτισμικές διαφορές που προκύπτουν από  τις διαφορετικές εθνικότητες των ηρώων και τροφοδοτεί την πλοκή και με τις πολιτικές διαμάχες που προκύπτουν από  τη συνύπαρξη του Ιρλανδού και του Βρετανού. Όλα αυτά καταλήγουν σ’ ένα έργο που κυλάει αβίαστα , διαθέτει χιούμορ και την ανεπιτήδευτη απλότητα της σύγχρονης ιρλανδικής σχολής που καταφέρνει να μεταχειρίζεται δύσκολα θέματα χωρίς να γίνεται μελό.

Κάποιος να με προσέχει
Αντώνης Μιμερίνης©

Έχοντας το ίδιο το έργο ως δυνατό χαρτί στα χέρια της, η Αθανασία Καραγιαννοπούλου του επιφυλάσσει ωραία μεταχείριση, αναδεικνύοντας τη δυναμική του. Η σκηνοθεσία της εστιάζει στις ανθρώπινες σχέσεις που αναπτύσσονται, φωτίζει τους χαρακτήρες, παρακολουθεί την εναλλαγή των συναισθημάτων και της σκηνικής θερμοκρασίας, από το δραματικό στο κωμικό, και εμπλουτίζει την ατμόσφαιρα και με τις μουσικές επιλογές της. Αυτονόητα, στηρίζεται και στις ωραίες ερμηνείες του Αντίνοου Αλμπάνη (Έντουαρντ), του Πίτερ Ραντλ (Άνταμ) και του Δημήτρη Μάριζα (Μάικλ), που ενσαρκώνουν με ενσυναίσθηση και πάθος τους ρόλους τους.

Περισσότερες πληροφορίες

Κάποιος να με προσέχει

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Σε μια παράσταση που αναδεικνύει τη δυναμική του σκληρού, αστείου και συνάμα ποιητικού έργου του Ιρλανδού συγγραφέα, ανεβαίνει η βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα ιστορία τριών ομήρων, που απήχθησαν σε μια περίοδο αναταραχής στον Λίβανο. Η προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις κακουχίες και την αγωνία του θανάτου, υπό το άγρυπνο βλέμμα των τρομοκρατών - απαγωγέων τους, εκδηλώνεται με δαιμονικό χιούμορ ή «παιχνίδια» διαφυγής. Μέσα από συγκρούσεις ή συναισθηματικές εξάρσεις, οι τρεις τους, θα δεθούν με ισχυρότερα δεσμά και από τις αλυσίδες που τους κρατούν. Η πανανθρώπινη αυτή ιστορία των τριών ομήρων μιλά για τον φόβο και την ταυτότητα, διαλύει τα σύνορα των φύλων, διερευνά τις στρατηγικές επιβίωσης του ανθρώπου μέσα σε συνθήκες τρόμου και μας υπενθυμίζει πως είμαστε πιο δυνατοί όταν είμαστε ενωμένοι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.