Ink

3,5
Ink Δημήτρης Παπαϊωάννου

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου όταν ξεκίνησε να ασχολείται με το χορό αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει παραδοσιακό λεξιλόγιο, αλλά πρότεινε απλές πτώσεις σε αργή κίνηση. Στην πορεία ανέπτυξε μία τελειοθηρική κινησιολογική φόρμα μαγνητικής δύναμης και μας έδειξε τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται σκηνικά υπνωτιστικά περιβάλλοντα εικονολατρικής ισχύος σε παραστάσεις πλούσιες σε φιλοσοφικά, ηθικά, πολιτικά και ιδεολογικά θέματα. Για τους "φανατικούς" θεατές των πάντα τολμηρών θεματολογικά και νεοτερικών μορφολογικά παραστάσεών του κάθε συνάντηση μαζί είναι αποκτά μυσταγωγικό χαρακτήρα. Ευφάνταστος, αισθαντικός, πολύπλευρος καλλιτέχνης ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, στην τελευταία του παράσταση "Ink" στήνει έναν σκηνικό χώρο πλημμυρισμένο με νερό όπου συνθέτει ένα ενδιαφέρον θεματολογικά και γοητευτικότατο μορφολογικά χορόδραμα-σκηνική σύνθεση.  Ωστόσο υπάρχουν αγκυλώσεις στην πλήρη έκφραση του συναισθήματος, γεγονός που αφήνει λίγο μετέωρο και δημιουργεί μια αμηχανία, κυρίως, στον θεατή που δεν είναι εξοικειωμένος με το έργο του. Ένα ακόμα στοιχείο που εντείνει την αίσθηση αμηχανίας είναι η επανάληψη των κινήσεων στη σκηνή με την ρύθμιση της μάνικας που πετά αδιάκοπα νερό. Περισσότερο από άλλες φορές μας δόθηκε η αίσθηση πως μάλλον τον ενδιαφέρει περισσότερο η φόρμα και λιγότερο η εξέλιξη συναισθημάτων σε αυτήν την παράσταση.



INK
© Julian Mommert

Η πλοκή του "Ink", βαθύτατα μελαγχολική, έντονα καταγγελτική, για την "εκπνευματικοποίηση του ζωικού υλικού" μέσα από μια βίαιη πράξη (εξού και το χτύπημα του χταποδιού στη σκηνή), για τα αδάμαστα αρχέγονα ένστικτα του ανθρώπου που είναι ικανός που φάει τις σάρκες του άλλου (ο θηλασμός και στη συνέχεια η κατασπάραξη ενός βρέφους-κούκλα), ακολουθεί μια αφηγηματική ροή και σαν ζωγράφος, ο Παπαϊωάννου "ζωγραφίζει" σκηνές που εντυπώνονται βαθιά στη σκέψη, όπως εκείνη με το σώμα του Γερμανού χορευτή Σούκα Χορν να αιωρείται παγιδευμένο σε ένα κόκκινο λάστιχο. Ο αλαβάστρινος Σούκα Χορν είναι συγκλονιστικός. Έχει την ικανότητα να κινείται σαν ασπόνδυλο, είναι η ζύμη, το πρόπλασμα που μπορεί να πάρει όποιο σχήμα έχει ορίσει ο δημιουργός Δημήτρης Παπαϊωάννου. Υπό τους ήχους μουσικών συνθέσεων του Κορνήλιου Σελαμσή, οι δυο περφόρμερ παίζουν ένα παιχνίδι επικράτησης κι  άλλοτε σαν ζώα ή σαν άγγελοι πειραματίζονται με τα σώματα "περνώντας" από διάφορες καταστάσεις: τρυφερότητα, διεκδίκηση, ένταση, βία δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα αισθητικά άψογο και καλλιτεχνικά ενδιαφέρον. Υπάρχουν υποστρώματα και σύμβολά στην παράσταση που μπορεί να τα αποκωδικοποιήσεις, μπορεί και όχι. Γεννιούνται συγκεχυμένα συναισθήματα, όμως αυτα που σίγουρα σε συνεπαίρνουν είναι η εικαστική ποίηση της εικόνας και ο τεχνικός και εκτελεστικός περφεξιονισμός.

Περισσότερες πληροφορίες

Ink

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 60 '

Σε ένα ντουέτο που εξελίσσεται σε μονομαχία, οι ερμηνευτές θέτουν σε δοκιμασία τα όρια της πραγματικότητας μέσα από τα φίλτρα της επιστημονικής φαντασίας και της φρίκης. Το αποτέλεσμα είναι μια καθηλωτική καταδίωξη, ένα ονειρικό (ή μήπως εφιαλτικό;) ανθρωποκυνηγητό κάτω από μια ασταμάτητη βροχή, μέσα σ’ ένα πλημμυρισμένο τοπίο, με θέμα τον πόθο και την ακύρωση. Η παράσταση, που αποθεώθηκε από κοινό και κριτικούς, επιστρέφει μετά από την παγκόσμια περιοδεία της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Χορεύοντας στη Λούνασα":Το αριστούργημα του Φρίελ δια χειρός Νίκου Δαφνή

Ο Νίκος Δαφνής σκηνοθετεί το τρυφερό έργο "Χορεύοντας στη Λούνασα", που μιλά για την ανάγκη της αγάπης, της ελευθερίας και της επιθυμίας να ζήσουμε έστω και για λίγο κόντρα στους περιορισμούς της ζωής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/02/2026

Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας (02-06/02)

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 2 έως 6 Φεβρουαρίου και ξεχωρίζουν.

Aνοίγει σήμερα η προπώληση για τη "Μήδεια" στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Μια νέα παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, θα ανασυνθέτει τη θρυλική παραγωγή του 196, σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή.

"Σταθμός Ω": το Εθνικό Θέατρο ταξιδεύει την Ιλιάδα στη ελληνική περιφέρεια

Το θεατρικό έργο του Γιώργου Χριστοδούλου, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τσικούρα (Τσικ), διασχίζει πόλεις και νησιά φωτίζοντας την απώλεια, τη συνενοχή, τη μνήμη και τη συγχώρεση.

Στάθης Λιβαθινός: Αυτές είναι οι αγαπημένες μας παραστάσεις του

Με αφορμή το "Τρίτο στεφάνι" και την "Ντάμα Πίκα", που παίζονται σε δική του σκηνοθεσία, θυμόμαστε τις αγαπημένες μας παραστάσεις με τη σκηνοθετική σφραγίδα του Στάθη Λιβαθινού.

"Το Παράλογο διεγείρει το μυαλό σχεδόν ‘λαθραία’", λένε ο Πάνος Παπαδόπουλος και η Μαρία Διακοπαναγιώτου

Ο Πάνος Παπαδόπουλος και η Μαρία Διακοπαναγιώτου μιλούν για τη μοναξιά, τη λαχτάρα για αγάπη και τη μαγεία του Παράλογου στις "Καρέκλες" του Ιονέσκο που ανεβάζουν στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Οι θεατρικές πρεμιέρες του Σαββατοκύριακου (31/01-01/02)

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία το Σαββατοκύριακο (31/1-1/2) και ξεχωρίζουν.