"Δωδέκατη νύχτα ή ό,τι επιθυμείτε": Ακάθεκτο συνεχίζεται το έργο που σκηνοθετεί ο Γιάννης Κακλέας

Προλάβετε κι εσείς μέχρι τις 22/10 μία θέση με τη νέα ειδική προσφορά, για το σαιξπηρικό έργο που εξερευνά τη ρευστότητα των φύλων και της επιθυμίας, δια χειρός του ανατρεπτικού δημιουργού των επιτυχιών.

Δωδέκατη νύχτα Κακλέας Πάτροκλος Σκαφίδας©

Ήταν η θεατρική σεζόν 1955/1956 όταν ο Κάρολος Κουν παρουσίασε για πρώτη φορά στο Θέατρο Τέχνης την κωμωδία του Σαίξπηρ "Δωδέκατη νύχτα ή ό,τι επιθυμείτε". Τώρα, εξήντα οκτώ χρόνια μετά, το ανατρεπτικό έργο "επιστρέφει σπίτι", στο Υπόγειο της Πεσμαζόγλου, από τα πιο κατάλληλα χέρια. Ο λόγος είναι φυσικά για τον πολύπειρο σκηνοθέτη Γιάννη Κακλέα, ο οποίος μυήθηκε στην τέχνη της υποκριτικής ακριβώς σε αυτόν χώρο. 

Δωδέκατη νύχτα

 

Επιστρέφοντας στον "τόπο του εγκλήματος”, όπου κάθε στιγμή αναγεννά αναμνήσεις και μοιάζει με μαγεία (όπως δήλωσε στο "α”), ο ενορχηστρωτής των επιτυχιών καθοδηγεί με μαεστρία ένα ικανότατο σύνολο ηθοποιών (Αμαλία Καβάλη, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Κωνσταντίνο Μπιμπή, Κωνσταντίνο Γεωργόπουλο, Αλέξανδρο Σκουρλέτη, Πωλ Ζαχαριάδη Ελευθερία Παγκάλου, Αλέξανδρο Ζουριδάκη, Παναγιώτη Παπαϊωάννου και Αγγελική Τρομπούκη), που υπόσχεται μία εμπειρία που κανείς και καμίας δεν πρέπει να χάσει. Εξίσου άχαστη είναι και η νέα ειδική προσφορά προπώλησης που προσφέρεται για εισιτήρια μέσω more.com. Ήδη από σήμερα και μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου, μπορείτε κι εσείς να εξασφαλίσετε μία θέση για όλες τις ημέρες και ώρες των παραστάσεων με 16 ευρώ (για έναν περιορισμένο αριθμό θέσεων).

Δωδέκατη νύχτα Κακλέας
Πάτροκλος Σκαφίδας©

 

"Εμείς βλέπουμε την παράσταση σαν ένα σκοτεινό παραμύθι, με έντονα πάθη και απρόσμενη κωμικότητα”: έτσι μάς περιέγραψε ο σκηνοθέτης τη δική του "Δωδέκατη νύχτα", η οποία λαμβάνει τον τίτλο της από μία παραδοσιακή γιορτή ξέφρενου χορού, άφθονου αλκοόλ και έρωτα. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα ξεδιπλώνεται και το έργο, με την επιθυμία (όπως πολύ εύστοχα έχει αποδοθεί το δεύτερο μισό του τίτλου) να βρίσκεται στο προσκήνιο. Μία επιθυμία που είναι ρευστή, που παίζει με τα φύλα και τη σεξουαλικότητα ελεύθερα και χωρίς στερεότυπα. Ο ίδιος ο μύθος, άλλωστε, του έργου τείνει προς αυτήν την κατεύθυνση: Δύο δίδυμα αδέρφια, η Βιόλα και ο Σεμπάστιαν, που μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερού, ναυαγούν στις ακτές της Ιλλυρίας, χωρίς να γνωρίζει η μία τι απέγινε ο άλλος. Όταν η Βιόλα, για λόγους επιβίωσης, μεταμφιέζεται σε άντρα, η ομοιότητα των δύο αδερφών θα γίνει η αρχή για πολλά ερωτικά μπερδέματα…

Δωδέκατη νύχτα Κακλέας
Πάτροκλος Σκαφίδας©

 

Το ονειρικό αυτό έργο, που ασχολείται με θέματα που φαίνεται ότι απασχολούσαν διαχρονικά τις ανθρώπινες κοινωνίες, όπως η ρευστότητα του φύλου και της επιθυμίας, δεν θα ήταν ίδιο χωρίς τον κατεξοχήν μεταφραστή του Σαίξπηρ στα ελληνικά Ερρίκου Μπελιέ, τη σκηνογραφία που επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης με την Ηλένια Δουλαδίρη, η οποία υπογράφει με τον μοναδικό της τρόπο και τα κοστούμια, τους ατμοσφαιρικούς φωτισμούς της Στέλλας Κάλτσου και τη χορογραφία της Αγγελικής Τρομπούκη. Το έργο αποτελεί μία συμπαραγωγή του Θεάτρου Τέχνης και της Panik Theater Productions (μετά και την περσινή συνεργασία των δύο στην "Παρεξήγηση” του Αλμπέρ Καμί).

Εξασφαλίστε μία θέση με τη νέα προσφορά με ένα κλικ εδώ, μέσω more.com.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Δωδέκατη νύχτα ή ό,τι επιθυμείτε

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Δύο δίδυμα αδέλφια, η Βιόλα και ο Σεμπάστιαν που μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό, μετά από ένα ναυάγιο βρίσκονται σ΄έναν άγνωστο τόπο χωρίς να ξέρει ο ένας την τύχη του άλλου. Η Βιόλα για λόγους επιβίωσης ντύνεται άντρας και τότε ξεκινούν τα μπερδέματα. Τα πρόσωπα του έργου, στην αναζήτηση του ερωτικού τους συντρόφου, μπερδεύονται περίτεχνα με τα είδωλα τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια ρευστή εικόνα ερωτικής ταυτότητας και να εμφανιστούν οι πολλαπλές, πολύμορφες σεξουαλικές ταυτότητές τους. Το πάθος, η εναλλαγή φύλων, η τρέλα, η ερωτική παρεξήγηση συγκρούονται με τον πουριτανισμό και την αυστηρή ηθική δομή μιας κοινωνίας μη ερωτικής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.