Αντίστροφη μέτρηση για το φεστιβάλ "Νύχτες Έντγκαρ Άλαν Πόε" στο Rabbithole

Η ομάδα Νοσταλγία διοργανώνει το δεύτερο φεστιβάλ της που αντλεί από το έργο του Αμερικανού διηγηματογράφου με αφορμή τα 180 χρόνια από την έκδοση του ποιήματος «Το κοράκι».

Νύχτες Έντγκαρ Άλαν Πόε

To Rabbithole και η ομάδα Νοσταλγία ανοίγουν μια νέα περίοδο γνωριμίας του ελληνικού κοινού με τον Αμερικάνο διηγηματογράφο Έντγκαρ Άλαν Πόε. Η αφορμή, τα 180 χρόνια από την έκδοση του πιο γνωστού και αντιπροσωπευτικού του έργου, "Το κοράκι", ένα αφηγηματικό ποίημα που συγκεντρώνει τις πιο γνωστές από τις τεχνικές και τα θέματα με τα οποία ο συγγραφέας διέγραψε την λογοτεχνική του πορεία.

Το φεστιβάλ "Νύχτες Έντγκαρ Άλαν Πόε | Το κοράκι 1845 - 2025" είναι το δεύτερο φεστιβάλ της ομάδας Νοσταλγία πάνω στο έργο του διάσημου συγγραφέα – έργα του οποίου έχει συχνά διασκευάσει για την σκηνή και παράλληλα έχει προσδώσει σε αρκετές παραγωγές της το ύφος και την ατμόσφαιρα με τα οποία και ταυτίστηκε. Από 28 Νοεμβρίου έως 26 Ιανουαρίου έντεκα ομάδες και καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν στο κοινό από μία παράσταση βασισμένη πάνω σε ένα από τα έργα του (νουβέλα, ποίηση, διήγημα).

Παράλληλα, το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει πρόσθετες δράσεις και events, συγκεκριμένα δύο πάρτι έναρξης και λήξης και ένα μουσικό αναλόγιο του ποιήματος "Το κοράκι", ενώ θα παρέχει, μέσω της ιστοσελίδας του, υλικό έρευνας και αφιερώματα για την ζωή και το έργο του σκοτεινού αυτού συγγραφέα που σημάδεψε τον 19ο αιώνα.

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στους δύο χώρους της ομάδας, το θέατρο Rabbithole και το Στούντιο Εικαστικών και Παραστατικών Τεχνών Space Baby, στο Μεταξουργείο.

"Ωστόσο, μολονότι βρισκόταν σε μία συνεχή κατάσταση μέθης, ο λογοτέχνης Πόε αποκτούσε όλο και περισσότερη αναγνώριση, με αποκορύφωμα το "σκοτεινό" ποίημα "Το Κοράκι", το οποίο εκδόθηκε το 1845, κάνοντας τον ποιητή διάσημο μέσα σε μια μέρα. Λίγα χρόνια αργότερα, εξαφανίστηκε και βρέθηκε να κείτεται στο κατώφλι μιας ταβέρνας. Μεταφέρθηκε γρήγορα στο νοσοκομείο, όπου και πέθανε στις 7 Οκτωβρίου 1849, ύστερα από παρατεταμένο παραλήρημα. Οι τελευταίες του λέξεις ήταν "Κύριε, βοήθησε τη φτωχή ψυχή μου". Ο Πόε ισχυρίστηκε ότι έγραψε το "Κοράκι" λογικά και μεθοδικά, με την πρόθεση του να φτάσει σ' ένα αποτέλεσμα που θα συνδύαζε ταυτόχρονα την ανάλυση, τις ψευδαισθήσεις, την πρωτοτυπία στην ποιητική δομή, ακόμη και την εικονογράφηση".

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ

22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024

ΠΑΡΤΙ ΕΝΑΡΞΗΣ | SPACE BABY

28, 29, 30, 31 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024 | 21:00

"ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΟΚΤΟΡΑ ΠΙΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΦΤΕΡΑ”
ΟΜΑΔΑ ΑΙΘΟΥΣΑ 10 | RABBITHOLE

2, 3, 9, 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2024 | 21:00

"Ο ΠΟΕ ΣΤΟ ΧΑΡΤΙ”
ΤΕΧΝΩΝ ΣΥΝ ΔΡΑΣΕΙΣ | SPACE BABY

5, 6, 7, 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2024 | 21:00

"Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΤΩΝ ΑΣΕΡ”
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΕΝ – ΣΟΦΙΑ ΜΙΧΑΗΛ | RABBITHOLE

12, 13, 14, 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2024 | 21:00

"ΑΟΡΙΣΤΟΣ”
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΜΙΔΟΥ | RABBITHOLE

16, 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2024 + 6, 7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025 | 21:00

"ΤΟ ΚΟΡΑΚΙ”
ΤΩΝΙΑ ΡΑΛΛΗ | SPACE BABY

19, 20, 21, 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2024 | 21:00

"ΛΙΓΕΙΑ”
ΔΑΝΑΗ ΚΑΤΣΑΜΕΝΗ | RABBITHOLE

26, 27, 28, 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2024 | 21:00

"ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ”
ΕΡΩΔΙΟΙ | RABBITHOLE

2, 3, 4, 5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025 | 21:00

"THE TELL-TALE HEART”
ΑΜΕΛΙΑ ΚΑΙ ΜΑΝΩΛΗΣ | RABBITHOLE

9, 10, 11, 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025 | 21:00

"ΤΟ ΚΕΛΑΗΔΗΜΑ ΤΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ”
ΝΕΦΕΛΕΣ | RABBITHOLE

13, 14, 20, 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025 | 21:00

"ΛΗΘΗ VS ΘΥΜΗΣΗ – ΔΟΚΙΜΗ ΠΟΕ”
CREATISTS | SPACE BABY

16, 17, 18, 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025 | 21:00

"ΣΙΩΠΗ”
SUNNY & BLUE | RABBITHOLE

23, 24, 25, 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025 | 21:00

"6 ΜΕΡΕΣ· ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΝΟΣ ΠΟΙΗΤΗ”
MODODENTRO | RABBITHOLE

26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025

ΠΑΡΤΙ ΛΗΞΗΣ | SPACE BABY

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Νύχτες Έντγκαρ Άλαν Πόε | Το κοράκι 1845-2025

  • Φεστιβάλ

Με αφορμή τα 180 χρόνια από την έκδοση του αντιπροσωπευτικού του ποιήματος «Το κοράκι», η ομάδα Νοσταλγία δημιούργησε ένα φεστιβάλ για τον Αμερικάνο διηγηματογράφο Έντγκαρ Άλλαν Πόε με παραστάσεις, δράσεις κ.ά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Αποκλειστικό: "Γυμνή" από συμβάσεις στη σκηνή του Θεάτρου Καλλιρρόης

Η Δανάη Καλοπήτα έγραψε και πρωταγωνιστεί σε έναν δυνατό μονόλογο, που σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Λιακόπουλος από 15 Οκτωβρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/09/2026

Πώς γεννιέται ο "Φονιάς"; Μας συντάραξε το trailer της παράστασης στο ΠΛΥΦΑ

Σε ένα σύγχρονο πλαίσιο μεταφέρεται το σημαντικό κοινωνικο-πολιτικό δράμα του Μήτσου Ευθυμιάδη που "κόβει" την ανάσα. Πρεμιέρα τον Νοέμβριο στο ΠΛΥΦΑ.

Οκτώβριος στο Θέατρο: Οι νέες παραστάσεις που δεν θα χάσεις

73 νέες παραγωγές, φρέσκες σκηνικές προτάσεις και σημαντικές συνεργασίες καταγράψαμε. Μέσα στον Οκτώβριο θα δούμε από σύγχρονα έργα έως κλασικά κείμενα, η αθηναϊκή σκηνή γεμίζει ιστορίες που αξίζει να ανακαλύψουμε.

Σεπτέμβριος στο Βεάκειο: Οι θεατρικές παραστάσεις που ξεχωρίζουν

Από τους "Πέρσες" και τη "Λυσιστράτη" μέχρι τον "Ρωμαίο και Ιουλιέτα" και την "Πόρνη από πάνω", το Βεάκειο υποδέχεται τον Σεπτέμβριο με ένα πλούσιο θεατρικό πρόγραμμα και δωρεάν μετακίνηση για τους θεατές.

"Η κατάρρευση": Η επιτυχία της Ομάδας Νοσταλγία επιστρέφει

Η καθηλωτική μεταφορά του αυτοβιογραφικού κειμένου του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ από τον Γιώργο Σίμωνα επιστρέφει για 2η χρονιά. Ένα ατμοσφαιρικό, νουάρ ψυχογράφημα για την επαγγελματική ματαιοδοξία και τα αδιέξοδα της σύγχρονης επιτυχίας, στο Rabbithole.

Η Σίσσυ Δούτσιου από τη φλεγόμενη σκηνή του An Club στο θεατρικό "Ψύχωση 4.48"

Μια σπαρακτική θεατρική αναμέτρηση με το "Ψύχωση 4.48" της Σάρα Κέιν περιμένει τη Σίσσυ Δούτσιου, την ίδια ώρα που η ίδια ετοιμάζεται να ξεσηκώσει το AN Club σε μια εκρηκτική spoken word βραδιά.

Ο "Θεός της Σφαγής" επιστρέφει: Πόσο πολιτισμένοι είμαστε τελικά;

Η αιχμηρή κωμωδία της Γιασμίνα Ρεζά επιστρέφει για δεύτερη σεζόν στο Studio Μαυρομιχάλη, σε σκηνοθεσία Ζωρζίνας Τζουμάκα και Χριστίνας Χριστοφή.