Τι θα δούμε στο Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2024;

Δείτε αναλυτικά τις δράσεις που διοργανώνονται στην Αθήνα από το φεστιβάλ που επικεντρώνεται στην ελληνική δραματική γραφή, τις δυνατότητες και προοπτικές της διεθνώς αλλά και στις νέες φωνές της.

Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο

Με ένα πρόγραμμα που επικεντρώνεται στην ελληνική δραματική γραφή, τις δυνατότητες και προοπτικές της διεθνώς και στις νέες φωνές της, το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2024 παρουσιάζει το πρόγραμμά του από τις 22 έως τις 25 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, με τίτλο  "Διαβάζοντας θέατρο - Le theatre, ça se lit aussi".

Δίνοντας έμφαση στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στη μετάφραση, την εξωστρέφεια και στις  διεθνείς συνεργασίες, το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2024 παρουσιάζει επιλεγμένα θεατρικά  έργα, ένα αφιέρωμα στον θεατρικό Κάφκα, αλλά και κύκλο παράλληλων δράσεων με γενικό  τίτλο "Libraries as Gardens", που περιλαμβάνει θεματικές συζητήσεις με προσκεκλημένους  δημιουργούς και διακεκριμένους ομιλητές, Διαλόγους συντελεστών με το κοινό και μεταξύ  τους, εργαστήρια γραφής και μετάφρασης, καθώς και παρουσιάσεις βιβλίων και  αναγνώσεις εκτός Αθηνών, σε ένα πρόγραμμα που αναδεικνύει τη δυναμική της σύγχρονης  γραφής.

Το Φεστιβάλ ξεκινά και πάλι να ταξιδεύει ανά την Ελλάδα και θα δώσει το παρών σε  συνέδριο και συζητήσεις/βιβλιοπαρουσιάσεις, με αναγνώσεις κειμένων στο Αγρίνιο από 19 έως 20 Σεπτεμβρίου. Στην Αθήνα, το Φεστιβάλ εκτείνεται στον αστικό ιστό της πόλης και  διοργανώνεται σε τρεις χώρους: στο Θέατρο Σταθμός, στην Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών  Συγγραφέων και στο Πεδίον του Άρεως, από 22 έως 25 Σεπτεμβρίου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2024 πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Τσεχικού Κέντρου της Αθήνας, του Φεστιβάλ LEA Ελληνο-ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Λογοτεχνία εν  Αθήναις, του μη κερδοσκοπικού οργανισμού ΜΑΣΑΡ για την προώθηση μεταφράσεων σε  ελληνική και αραβική γλώσσα, του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, της Εταιρείας  Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και  Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Εργαστηρίου Μουσικής Ακουστικής και  Τεχνολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων στην Αθήνα 

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου | Πεδίον του Άρεως - Κεντρική Σκηνή 

20:45 Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2024 "Ελληνική δραματουργία | Αναφορά στον Κάφκα | Αφιέρωμα: Μετάφραση". Συμμετέχουν:  

Καλλιόπη Εξάρχου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Θεατρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο  Θεσσαλονίκης, Συγγραφέας και Μεταφράστρια, Μαριάννα Λαμπίρη, Σκηνοθέτις, Δημήτρης  Παππάς, Συγγραφέας, Λέανδρος Πολενάκης, Συγγραφέας, Μεταφραστής και Κριτικός  θεάτρου 

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου| Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων

Ψαρομηλίγκου 24, Αθήνα
Τηλέφωνο: 2103232472

"Libraries as Gardens" 

12:00 Στρογγυλό τραπέζι "Σύγχρονη γραφή στην Ελλάδα. Με το βλέμμα στραμμένο έξω, στα ανοιχτά"

Συμμετέχουν: 

Maria Rosa Caracausi, Καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο και  Μεταφράστρια προς τα ιταλικά, Σίσσυ Παπαθανασίου, Διευθύντρια Γραμμάτων του  Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας και Πρόεδρος του Συλλόγου "Οι Φίλοι του Διεθνούς  Φεστιβάλ Αναλόγιο", Roni Bou Saba, Καθηγητής στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του  Πανεπιστημίου Αθηνών και Μεταφραστής προς τα αραβικά, Βασίλης Σαμπατακάκης, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών και Αναπληρωτής Καθηγητής  Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Λουντ, Ντίνα Σαρακηνού, Διευθύντρια του  διαδικτυακού λογοτεχνικού περιοδικού Literature.gr και Πρόεδρος του PEN Greece, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Κριτικός λογοτεχνίας 

Συντονίζει η Ανδριάνα Μαρτίνεζ, Διευθύντρια του Φεστιβάλ LEA – Festival helleno iberoamericano de Literatura En Atenas

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου | Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων

"Libraries as Gardens" 

16:00-18:00 Σεμινάριο Μετάφρασης "Μεταφράζοντας ελληνικά κείμενα στην αραβική γλώσσα" 

Με τον Roni Bou Saba, Καθηγητή στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου  Αθηνών και Μεταφραστή 

18:00 Στρογγυλό τραπέζι "Ελληνική δραματουργία: Πανόραμα και προοπτικές"

Συμμετέχουν: 

Θανάσης Βασιλείου, Δημοσιογράφος, Επιμελητής και Μεταφραστής, Καλλιόπη Εξάρχου,  Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Θεατρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,  Συγγραφέας και Μεταφράστρια, Παναγιώτης Μέντης, Θεατρικός συγγραφέας και Πρόεδρος  της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, Μαριτίνα Πάσσαρη, Ηθοποιός, Σεναριογράφος και Σκηνοθέτις, Ελευθερία Ράπτου, Θεατρολόγος και Κριτικός θεάτρου και  βιβλίου, Γιάννης Σολδάτος, Σκηνοθέτης και Συγγραφέας 

Παρεμβαίνει η Lucie Kuligová, Διευθύντρια του Τσεχικού Κέντρου Αθήνα 

Τα έργα

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου | Θέατρο Σταθμός 

18:00 Δημήτρης Παππάς: "Τρεις ιστορίες για το νερό"

"Είμαστε το συκώτι του Προμηθέα. Τις μέρες του πολιτισμού μάς τρώει ο γύπας. Τις νύχτες του  ξαναγεννιόμαστε…" 

Τι γίνεται όταν σκάει ένας υδάτινος πίδακας και ισοπεδώνει ολόκληρο τον μύλο που χρόνια  τώρα έχει στερέψει από νερό; Πώς στέκεται ο άνθρωπος απέναντι σε μια έκρηξη και στην ορμή  του ρέματος; Τα πάντα ρέουν αενάως. Ρέουμε αδιάκοπα κι εμείς. Συμπλέουμε με τον ρου της  ιστορίας ή αλλάζουμε τη ροή του. Κάποιοι ακολουθούν τα ρεύματα του ποταμού, άλλοι  φτάνοντας στη θάλασσα, άλλοι στρίβοντας σε παραποτάμους, άλλοι καταλήγοντας φερτά  υλικά. Κάποιοι άλλοι σχίζουν το ρεύμα και φτάνουν ψηλά στην κορφή, σκάβοντας νέες πηγές. Σε αυτή τη διπλή κατεύθυνση βρίσκεται όλη η διαπάλη που μας οδηγεί στις πιο μετωπικές συγκρούσεις, αλλά, ταυτόχρονα, και στις μεγαλύτερες και πιο θαυμαστές δημιουργίες, στις  πιο υψηλές και δυσεύρετες πηγές. Αυτός είναι ο μύλος της ανθρώπινης δημιουργίας. Και κάθε μύλος υπάρχει μέχρι την επόμενη έκρηξη. 

  • Σκηνοθεσία: Μαριάννα Λαμπίρη 
  • Σκηνογραφική επιμέλεια: Στέλιος Κρανιώτης 
  • Μουσική επιμέλεια: Σοφία Κουμπλή 
  • Επιμέλεια φωτισμού: Θωμάς Οικονομάκος 
  • Ερμηνεύουν: Σπύρος Βουκελάτος, Μιλτιάδης Ζέρβας, Παναγιώτης Καρούκης

19:30 Καλλιόπη Εξάρχου: "Προς πατρίδα"

Ένα ταξίδι επιστροφής στη γενέθλια γη που ακροβατεί ανάμεσα στην ποίηση και τη  μυθιστορία. Ο μονόλογος μιας γυναίκας που αποφασίζει να αφήσει πίσω της το παρελθόν και  να ζήσει στο παρόν. Έπειτα από τριάντα χρόνια απουσίας από την πατρίδα της, ακολουθεί τον δρόμο του νόστου και της μνήμης, έρχεται αντιμέτωπη με τα στοιχειωμένα πάθη της και επαναπροσδιορίζει τη ζωή της. 

  • Σκηνοθεσία: Αναστασία Ρεβή 
  • Ερμηνεύει: Σέβη Φιλιππίδου 

21:00 Φραντς Κάφκα: "Ο φύλακας του τάφου"

"Όλοι θέλουνε να βγουν. Περασμένα μεσάνυχτα μπορείς να ακούσεις όλες τις φωνές του  τάφου μαζεμένες γύρω από το σπίτι μου…" 

Ο φύλακας του τάφου, το μοναδικό θεατρικό έργο του Φραντς Κάφκα, γραμμένο το 1916,  εξερευνά την επιθυμία ενός πρίγκιπα να περιφρουρήσει στους τάφους των προγόνων του, με  σκοπό να τιθασεύσει το χάος. Τι μπορεί να ελέγξει, όμως, ο άνθρωπος και πού σταματά η εξουσία του; Ένα σκοτεινό φιλοσοφικό δράμα για τα όρια μεταξύ ορατού και αόρατου, λογικού  και παράλογου, ερμηνεύσιμου και ανεξήγητου. 

  • Μετάφραση: Λέανδρος Πολενάκης 
  • Σκηνοθεσία: Νίκος Χατζηπαπάς 
  • Ερμηνεύουν: Ανδρέας Κουτσουρέλης, Κωνσταντίνος Κυριακού, Βασίλης Μπατσακούτσας,  Κατερίνα Μπιλάλη, Δημήτρης Τσολάκης, Μπάμπης Χατζηδάκης 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Σταθμός Θέατρο

Βίκτωρος Ουγκώ 55

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Φιλοσοφία και Μύθος": Δωρεάν διαδικτυακό σεμινάριο με τον Κρις Κούπερ

Το Εργαστήρι Θεάτρου "Ξένια Καλογεροπούλου" διοργανώνει μία ηλεκτρονική συνάντηση με τον Άγγλο συγγραφέα, σκηνοθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή της Accident Time.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/10/2024

Τον Νοέμβριο θα δούμε τον "Αόρατο επισκέπτη" στο "Κάτια Δανδουλάκη"

Ορίστηκε η ημερομηνία πρεμιέρας για το έργο του Οριόλ Πάουλο, που θ’ ανέβει στο Θέατρο "Κάτια Δανδουλάκη", σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου. Πρωταγωνιστούν οι Κάτια Δανδουλάκη, Χρήστος Πλαΐνης, Θανάσης Πατριαρχέα, Μελίνα Λεφαντζή, Ντίνος Σπυρόπουλο και Χλόη Μάντζαρη.

Αποκλειστικό: Ο μονόλογος που θα ερμηνεύσει η Νένα Μεντή με την υπογραφή του Πέτρου Ζούλια

"Μια ζωή" ονομάζεται το έργο - ύμνος στον καθημερινό άνθρωπο του γνωστού σκηνοθέτη, το οποίο θα ερμηνεύσει η καταξιωμένη ηθοποιός, σε μια ακόμη συνεργασία τους.

"The land of wanting more": Μία περφόρμανς για τη γυναικεία σεξουαλικότητα στο ΠΛΥΦΑ

Η Μαριάννα Ράντου σκηνοθετεί την παραστάση που συνδυάζει αφήγηση, δραματικό λόγο και μουσική για να δώσει ζωή σε ιστορίες γυναικών που στέκονται αντιμέτωπες και ταυτίζονται με τις επιθυμίες τους.

"Έρωτας: Ο κόσμος των αναμνήσεων": Μια παράσταση για το ρίσκο του να ερωτευόμαστε

"Τι είναι ο Έρωτας; Ένας άνθρωπος, ένα μέρος, μια επανάσταση ή απλά μια ανάμνηση;". Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει η παράσταση του Γιώργου Τζερνιά, βασισμένη στο βιβλίο της Μαρίας Τσατσάκη "Έρωτας. Ατάκα. Ιστορία".

"Show what..." κύριε Πάνο Μουζoυράκη;

Το λαϊκό, φουτουριστικό καμπαρέ με τους Πάνο Μουζουράκη, Λευτέρη Ελευθερίου, Στράτο Λύκο και Ηλιάνα Γαϊτάνη, επιστρέφει τις Τρίτες στο Vox.

Η οσκαρική "Φάλαινα" γίνεται παράσταση από τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη

Η "Φάλαινα", το έργο του Σάμιουελ Ντι Χάντερ που λατρέψαμε στην κινηματογραφική μεταφορά του Ντάρεν Αρονόφσκι, ανεβαίνει στη σκηνή από τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, ο οποίος ανέλαβε να σκηνοθετήσει και να ερμηνεύσει τον πολύ απαιτητικό πρωταγωνιστικό ρόλο στη σκηνή του θεάτρου Νέος Ακάδημος (από 16/10).