"Ελευσίνια Μυστήρια": Η ομάδα Ρόδα κρατά ζωντανή την πολιτιστική κληρονομιά

Η ομάδα Ρόδα έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και του International Action Art και την Παρασκευή θα βραβευτεί στο Δημοτικό θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής», αμέσως μετά τη μουσικοθεατρική παράσταση “Ελευσίνια Μυστήρια”.

Ελευσίνια Μυστήρια, ομάδα Ρόδα 2024

Η πολιτιστική κληρονομιά συνδέεται με την Ιστορία και αποτελεί μέρος της παγκόσμιας παιδείας. Σε αυτό το επίπεδο, η δουλειά της ομάδας Ρόδα είναι σπουδαία γιατί από το 1991 κρατά άσβεστο το πνεύμα του Γκουρτζίεφ (Γεώργιος Γεωργιάδης 1866-1949) μέσα από τις παραστάσεις της. Ο  Έλληνας μύστη και φιλόσοφος του Πόντου κατέγραψε ήχους και ρυθμούς από τα βάθη της Ασίας, παρουσιάζοντάς μας έτσι έναν ολόκληρο μουσικό κόσμο που φέρνει κοντά τη Δύση με την Ανατολή. Υπήρξε δηλαδή πρωτοπόρος της λεγόμενης world music και ότι κατέγραψε σημειογραφικά, με τη συνεργασία του μαθητή του Τόμας ντε Χάρτμαν (μαέστρος των μπαλέτων της Πετρούπολης),  λογίζεται ως σύγχρονη μουσική. Ένα πολύ ιδιαίτερο στοιχείο είναι το γεγονός ότι η μουσική που είναι επηρεασμένη από ύμνους Δερβίσηδων, από μοναστήρια και λαϊκά τραγούδια απομονωμένων κοινοτήτων συνόδευε τις "κινήσεις", τους Ιερούς Χορούς που αποτέλεσε αναπόσπαστο μέρος της διδασκαλίας του.

Ελευσίνια Μυστήρια


Η Μαρία Περετζή, δημιουργός της Ρόδας, με θρησκευτική σχεδόν ευλάβεια, αναδεικνύει τον πλούτο αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλες του τις λεπτομέρειες στις θεατρικές και μουσικές δραστηριότητες που παρουσιάζει. Μέσα από τις παλιότερες παραστάσεις "Το ταξίδι του ήχου”, "Γκιλγκαμές”, "Ραμαγιάνα”, "Αμφιάραος”, "Αλκιβιάδης Άγιος”, "Τρικυμία”, αλλά και την πιο πρόσφατη, τα "Ελευσίνια Μυστήρια”, χτίζει την παράδοση του "Θεάτρου του Ιερού".

Η μουσικοθεατρική παράσταση "Ελευσίνια Μυστήρια” παρουσιάζει μια εκδοχή των δρώμενων σ’ εκείνα τα κορυφαία Μυστήρια της λατρείας της θεάς Δήμητρας. Αρχίζοντας με την αναπαράσταση της Μεγάλης Πομπής που ξεκινούσε από την Αθήνα, η παράσταση αναβιώνει τις ιερές παραδόσεις των τελετών, δίνοντας στους θεατές την ευκαιρία να "βιώσουν" την Ελευσίνια μυητική διαδικασία. Η μουσική είναι ζωντανή, εκτελεσμένη από οκταμελή ορχήστρα. Αξίζει να σημειωθεί πως η σκηνοθέτρια Μαρία Περετζή έχει χρησιμοποιήσει όλα τα ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία που υπάρχουν στη διεθνή βιβλιογραφία και ο στόχος της είναι να οδηγήσει τον θεατή μέχρι το δέος που συνόδευε τις αρχαίες τελετές, να φτάσει μέχρι το βάθος και την ουσία της διδασκαλίας, της οποίας οι τελετές αυτές ήταν φορείς. Η Ρόδα επιδιώκει ακόμη να τιμήσει την πόλη της Ελευσίνας, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για τη χρονιά 2023.

Ελευσίνια μυστήρια

Τα "Ελευσίνια Μυστήρια" θα παιχτούν στο Δημοτικό Θέατρο Άλσους Ηλιούπολης "Δημήτρης Κιντής", στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ηλιούπολης 2024. Στην πρώτη παράσταση, την Παρασκευή 13/9, θα βραβευτεί για την προσφορά της στον πολιτισμό και τη δημιουργία της Ελληνικής παράδοσης του Θεάτρου του Ιερού στο πλαίσιο της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, από τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.

Προπώληση μέσω more.com.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ελευσίνια μυστήρια

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 120 '

Η ουσία και το βαθύτερο νόημα των εννέα ημερών των σεβαστών Μεγάλων Μυστηρίων της Δήμητρας και της Κόρης, ζωντανεύουν με θεατρικά δρώμενα, ήχους και μελωδίες επικλήσεων, εορτασμών, προσευχών και ποιητικής μύησης. Η μουσική παράσταση της ομάδας Ρόδα δίνει στους θεατές την ευκαιρία να ζήσουν στιγμές βιωματικής εμπειρίας και άμεσης συμμετοχής στη ζωντανή δόνηση των μυστών της Ελευσίνιας μυητικής διαδικασίας. Μετά από πολύχρονη μελέτη των Ελευσινίων Τελετών, η παράσταση παρουσιάζει μια θεατρική εκδοχή των δρώμενων, τα οποία η ίδια η θεά αποκάλυψε στους ανθρώπους, ώστε, μέσα από την παραβολή του σπόρου να εξευμενίζεται το πνεύμα από την απελπισία της προοπτικής του θανάτου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τι θέατρο θα δούμε τον Σεπτέμβριο

Ένα γεμάτο θεατρικό τοπίο - από τη Στοά Αρσακείου και το ιστορικό κέντρο μέχρι το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Θησείον και την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής - μας περιμένει τον Σεπτέμβριο του 2026 με περισσότερες από 40 παραστάσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
05/09/2026

"Ο Αρχιτέκτων": Ο Γιώργος Παπαπαύλου επιστρέφει στο Θέατρο 104

Ο Γιώργος Παπαπαύλου πρωταγωνιστεί στη σουρεαλιστική κωμωδία "Ο Αρχιτέκτων" της Φώφης Τρέζου, σε σκηνοθεσία Ζωής Ξανθοπούλου. Μετά τη θερμή περσινή υποδοχή, η παράσταση επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο 104.

"Miss Julie": Το παιχνίδι εξουσίας του Στρίντμπεργκ στο Θέατρο της Ημέρας

Η ομάδα Reboot παρουσιάζει το αριστούργημα του Αύγουστου Στρίντμπεργκ "Miss Julie". Ένα καθηλωτικό ψυχολογικό θρίλερ όπου τα όρια μεταξύ θύτη και θύματος θολώνουν επικίνδυνα σε ένα αβυσσαλέο παιχνίδι εξουσίας.

H "Λυσιστράτη" με την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου κάνει αθηναϊκή πρεμιέρα

Ήρθε η στιγμή: η "Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Αστέριου Πελτέκη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, καταφθάνει στην Αττική για τέσσερις μόνο παραστάσεις.

Νέο trailer για την παράσταση του Πάνου Βλάχου

"ΑΛΕΞ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ": Μια ‘Μικρή Ιστορία Βίας’ της Λητώς Τριανταφυλλίδου και του Πάνου Βλάχου στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης", από 7 Νοεμβρίου 2026.

Momix: Οι μάγοι του χορού στο Christmas Theater

Την "Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων" όπως δεν την έχουμε ξαναδεί παρουσιάζουν οι διεθνούς φήμης Momix στο Christmas Theater, τον Δεκέμβριο 2026.

Η Άννα Βαγενά διδάσκει ξανά στο Θέατρο Μεταξουργείο

Η Άννα Βαγενά προσκαλεί ηθοποιούς και φιλότεχνους στο Θέατρο Μεταξουργείο για ένα βιωματικό ταξίδι στις δεκαετίες του '50 και '60 με οδηγό τον Δημήτρη Ψαθά.