"Respublica": Η Στέγη στήνει rave στο Terra Vibe

Το “α” ήταν εκεί στη συνέντευξη τύπου της νέας δουλειάς του σκηνοθέτη του “Rohtko” Λούκας Ταρκόβσκι και μεταδίδει τον εκστατικό παλμό.

Respublica © Andrej Vasilenko

Σε μία πρωτότυπη συνέντευξη τύπου βρέθηκε το "α” στο πλαίσιο της παρουσίασης της νέας δουλειάς του Λούκας Ταρκόβσκι, του Πολωνού σκηνοθέτη του "Rohtko” που ξαναείδαμε πριν λίγες μέρες στη Στέγη Ωνάση. "Respublica" το όνομά της και θα διεξαχθεί από 13 έως και 15 Ιουνίου, όχι στη Στέγη, αλλά στο Terra Vibe Park, το "σπίτι" του Rockwave στη Μαλακάσα.

Respublica
© Andrej Vasilenko

Πού αλλού άλλωστε θα μπορούσε να στηθεί μία παραγωγή που χαρακτηρίστηκε "κατάσταση" και όχι "παράσταση" από τη Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, την Αφροδίτη Παναγιωτάκου. Εκείνη, μαζί με την Ιλειάνα Δημάδη, Υπεύθυνη Δραματουργίας της Στέγης, και τον ίδιο τον σκηνοθέτη μάς υποδέχτηκαν σε μία συνέντευξη-rave, υπό τους ήχους εκκωφαντικής ηλεκτρονικής μουσικής, "τρελών" προβολέων και κόκκινου φωτισμού. Έχοντας στο χέρι τη σφραγίδα "Respublica" που μας είχαν βάλει στην είσοδο, όλοι οι παρευρισκόμενοι περιμέναμε να μάθουμε ποια είναι τα νέα σχέδια του ανερχόμενου δημιουργού, που έχει συνεργαστεί με ονόματα όπως αυτό του Πολωνού σκηνοθέτη Κρίστιαν Λούπα. Οι προσδοκίες μας ήταν, άλλωστε, μεγάλες μετά το "Rohtko", το οποίο κέρδισε το κοινό με τη ψυχεδελική πολυμεσικότητά του και τους προβληματισμούς του για τη σύγχρονη τέχνη.

Respublica
© Andrej Vasilenko

 

Είναι δύσκολο να κατηγοριοποιηθεί το εξάωρης διάρκειας "Respublica". Εμβυθιστικό θέατρο; Rave party; Ή τελικά κοινωνικό πείραμα; Όπως μάθαμε, κάθε θεατής θα έχει (και ενθαρρύνεται να έχει) την προσωπική του εμπειρία. Θα μπορεί, δηλαδή, να εξερευνήσει ελεύθερα τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που θα διαθέτει μεγάλα ηχεία, μπαρ, σάουνα, ένα ησυχαστήριο που θα βλέπει όλη την εγκατάσταση αλλά και δύο γιγαντο-οθόνες με προβολές υλικού από το βίωμα που ενέπνευσε το εγχείρημα. 

Μιλώντας για αυτό, ο Ταρκόβσκι εξήγησε ότι πριν έξι περίπου χρόνια ο ίδιος και οι ηθοποιοί που επιλέχθηκαν για το "Respublica" πέρασαν δώδεκα μήνες σε ένα δάσος της Λιθουανίας. Εκεί, με αφορμή την ιδέα ενός αναλόγου εγχειρήματος του 18ου αιώνα, προσπάθησαν να δημιουργήσουν εκ νέου τη δική τους κοινωνία, μία αυτόνομη ζώνη όπου επικρατούσε ελευθερία, οι κανόνες προέκυπταν από τα μέλη και δεν υπήρχε εργασία. Ο συνεκτικός ιστός μεταξύ των συμμετεχόντων (ηλικίας από 27 έως και 71 ετών τότε) ήταν το rave. "Ακόμα και ο πιο διστακτικός, ένας λάτρης του βιολιού, έγινε ο πιο ένθερμος μαθητής στα DJ μαθήματα" μας είπε ο σκηνοθέτης. Παράλληλα, στο πλαίσιο της εμπειρίας, οι ηθοποιοί μπορούσαν να εκμυστηρεύονται μπροστά σε μία κάμερα ό,τι τους έβγαινε αυθόρμητα. 

Respublica
© Andrej Vasilenko

Από τα τρέιλερ που προβλήθηκαν, καταλάβαμε το πόσο eye-opening ήταν το βίωμα αυτό για τους συμμετέχοντες, οι οποίοι μοιράζονταν διάφορες σκέψεις τους, όπως πόση μεγάλη ανακούφιση νιώθει κανείς αφού κλάψει. Αυτές οι στιγμές μαζί με γενικότερα πλάνα της εμπειρίας συναποτελούν τις προβολές που θα δούμε στις οθόνες του Terravibe. Εκεί, μάλιστα, θα στηθεί και μια ακριβής ρέπλικα των εγκαταστάσεων όπου διέμεναν οι ερμηνευτές, ώστε να μεταφερθούν και οι θεατές σε αυτή την πολιτεία που στήθηκε πριν σχεδόν έξι χρόνια και τώρα θα αναβιώσει. Τρίτο μέρος της "Respublica" θα είναι ένα rave DJ set, στα decks του οποίου θα είναι στις 15/6 ο Richie Hawtin και η Παλαιστίνια Sama' Abdulhadi.

Μετά το πέρας της συνέντευξης τύπου η μουσική ξεκίνησε και πάλι να μας παρασύρει στους ρυθμούς ενός rave πάρτι. Με βάση τα όσα είχαμε δει, φαίνεται ότι μάλλον αξίζει η αναμονή ως το καλοκαίρι, οπότε θα έχουμε την ευκαιρία να πολιτογραφηθούμε κι εμείς σε αυτή την "Respublica".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πρεμιέρες: Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 9 έως 15 Μαΐου και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
07/05/2024

Στην πρόβα του "Άτλαντα της δεκαετίας του 2000" αναρωτηθήκαμε: Είναι τα 00s ήδη ιστορία;

Το "α" βρέθηκε στη νέα δουλειά του Παντελή Φλατσούση όσο ήταν ακόμη εν εξελίξει, πήρε μια ιδέα από την καινούργια αναμέτρησή του με τη μνήμη και το παρελθόν και ρώτησε το καστ: "Τι θυμάσαι από το 2000;".

Θεόδωρος Τερζόπουλος: "Η ζωή είναι μια παρένθεση μέσα στη μεγάλη επικράτεια του θανάτου"

Το θέατρο Άττις του Θεόδωρου Τερζόπουλου συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας και ανοίγεται σε νέους στοχασμούς. Διαβάστε όσα μας είπε ο κορυφαίος δημιουργός με αφορμή τις πολυαναμενόμενες παραστάσεις "Περιμένοντας τον Γκοντό" στη Στέγη (15-19/5) και "Ορέστεια" στην Επίδαυρο (12-13/7).

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Η πολυαγαπημένη ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.