Νέες φωτογραφίες από τις "Κρυμμένες" στο Τρένο στο Ρουφ

Τρεις γυναίκες που έζησαν στη σκιά διάσημων ανδρών αποκαλύπτονται.

Κρυμμένες

Η Μάρθα Φρόιντ, η Τζένη Μαρξ και η Ξανθίππη ζωντανεύουν μέσα από το πρωτόπαικτο στην Ελλάδα έργο με τίτλο "Κρυμμένες" και σε σκηνοθεσία της Τατιάνας Λύγαρη, που παρουσιάζεται στο Θεατρικό Βαγόνι της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ, από τις 4 Νοεμβρίου

Οι τρεις πρωταγωνίστριες που παρέμειναν "Κρυμμένες" στις παρυφές της ιστορίας και στη σκιά της δόξας των μεγαλοφυών συζύγων τους, πρωταγωνιστούν στο εξαιρετικό θεατρικό έργο της ισραηλινής συγγραφέως Γιοσέφα Έβεν-Σοσάν και της ομοεθνούς σκηνοθέτιδας και γνωστής ηθοποιού Ντάλια Σίμκο. Το έργο αντλεί έμπνευση από το βιβλίο της Φρανσουάζ Ξενάκη "Φτου, ξεχάσαμε πάλι την κυρία Φρόιντ" και φωτίζει τις ζωές τριών διάσημων ζευγαριών της παγκόσμιας ιστορίας: του Σίγκμουντ και της Μάρθας Φρόιντ, του Καρλ και της Τζένη Μαρξ, του Σωκράτη και της Ξανθίππης, προβάλλοντας τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι τρεις σημαντικές γυναίκες αυτών των ζευγαριών στην ανάπτυξη και εξέλιξη του έργου των μεγαλοφυών συζύγων τους, οι οποίοι άλλαξαν τον ρου της ανθρωπότητας, ενώ οι ίδιες παρέμειναν κρυμμένες στις παρυφές της ιστορίας.

Κρυμμένες

Είναι γνωστή σε όλους η κλισέ αλλά και αμφιλεγόμενη φράση "πίσω από κάθε επιτυχημένο άντρα κρύβεται μία σημαντική γυναίκα". Αλλά ποια είναι η πραγματική διάσταση αυτής της φράσης; Γιατί η σύζυγος βρίσκεται πίσω από τον ιδιοφυή άντρα της και όχι δίπλα του; Και γιατί εξαφανίζεται από τη σκηνή της ιστορίας όταν αυτός γίνεται διάσημος;

Κρυμμένες

Το θεατρικό έργο καθώς κινείται μεταξύ της ιστορίας και της μυθοπλασίας, αποκαλύπτει με ευαισθησία και πολύ χιούμορ στιγμές της καθημερινής ζωής αυτών των μεγάλων προσωπικοτήτων προσφέροντας στον θεατή ψυχαγωγία αλλά και ενδιαφέρουσες και διασκεδαστικές ιστορικές στιγμές. Ταυτόχρονα αναδεικνύει το φλέγον ζήτημα των έμφυλων ανισοτήτων,  το οποίο παραμένει επίκαιρο και τελικά άλυτο παρά τα μεγάλα βήματα προόδου που έχουν συντελεστεί ιδιαίτερα στις προηγμένες δυτικές κοινωνίες.

Κρυμμένες

Η παρουσίαση του έργου, σε μετάφραση του Ιωσήφ Βαρδάκη από έναν εξαμελή θίασο ταλαντούχων ηθοποιών -Εβελίνα Αραπίδη, Έλενα Βακάλη, Φανή Γέμτου, Ανδρέας Κουτσουρέλης, Βασίλης Παναγιωτίδης, Νίκος Ποριώτης-, ανοίγει το δρόμο για την αξιοποίηση του άγνωστου στην Ελλάδα σύγχρονου ισραηλινού δραματολογίου. Το έργο έχει παρουσιαστεί από τη θεατρική ομάδα Εnsemble ASPAMIA με μεγάλη επιτυχία σε φεστιβάλ στο εξωτερικό και σε διαδικτυακές πλατφόρμες, ενώ παρουσιάζεται εδώ και 4 χρόνια στο Τελ Αβίβ.

Κρυμμένες

Σημείωμα σκηνοθέτη

Στο πέρασμα των αιώνων από την αρχαιότητα, τον Μεσαίωνα, τον Διαφωτισμό μέχρι τις μέρες μας η θέση, τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των γυναικών άλλοτε συρρικνώνονται και μένουν στάσιμα κι άλλοτε κάνουν βήματα προόδου και εξελίσσονται. Στον αιώνα που διανύουμε η θέση της γυναίκας είναι σαφώς πιο ευνοϊκή και βελτιωμένη από όλες τις προηγούμενες περιόδους της ιστορίας. Σε πολλές χώρες έχουν θεσπιστεί ίσα πολιτικά, κοινωνικά, εργασιακά και οικονομικά δικαιώματα. Ωστόσο, τα στερεότυπα και οι διακρίσεις με βάση το φύλο δεν εκλείπουν και φαινόμενα ανισότητας και αδικίας απέναντι στο γυναικείο φύλο συναντούμε ακόμα και σε πολιτισμούς του σύγχρονου δυτικού κόσμου.

Κρυμμένες

Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η προσοχή έχει στραφεί τα τελευταία χρόνια στα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, όπου μια από τις αιτίες της είναι και η βαθιά ριζωμένη πατριαρχική αντίληψη. Αλλά και στα θέματα έμφυλης ισότητας χρειάζεται να γίνουν βήματα προόδου καθώς η χώρα μας κατατάσσεται πολύ χαμηλά ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης όσον αφορά στη συμμετοχή των γυναικών στην εκπαιδευτική διαδικασία, την οικονομική τους κατάσταση και την κάλυψη θέσεων εξουσίας. Προς αυτή την κατεύθυνση και μέσα από τη θεατρική τέχνη, το έργο "Κρυμμένες" συμβάλλει στη γεφύρωση του έμφυλου χάσματος αναδεικνύοντας σημαντικές γυναικείες μορφές της ιστορίας που συνέβαλαν καθοριστικά με την παρουσία, τη στήριξη και την προσωπικότητά τους στην εξέλιξη του έργου των μεγαλοφυών συζύγων τους, που άλλαξαν την πορεία της ανθρωπότητας.

Κρυμμένες

Προπώληση εισιτηρίων από το more.com

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Κρυμμένες

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Το έργο φωτίζει τις ζωές τριών διάσημων ζευγαριών της παγκόσμιας ιστορίας: του Σίγκμουντ Φρόυντ και της Μάρθας Φρόυντ, του Καρλ Μαρξ και της Τζένη Μαρξ, του Σωκράτη και της Ξανθίππης, προβάλλοντας τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι τρεις σημαντικές γυναίκες αυτών των ζευγαριών στην ανάπτυξη και εξέλιξη του έργου των μεγαλοφυών συζύγων τους, οι οποίοι άλλαξαν τον ρου της ανθρωπότητας ενώ οι ίδιες παρέμειναν μόνο στις παρυφές της ιστορίας. Μεταξύ της ιστορίας και μυθοπλασίας, το έργο αποκαλύπτει με ευαισθησία και χιούμορ στιγμές της καθημερινής ζωής ενώ αναδεικνύει το φλέγον ζήτημα των έμφυλων ανισοτήτων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Γράμμα στον πατέρα" του Κάφκα ξεδιπλώνεται στο H.ug

H ομάδα Αbnormal μεταφέρει θεατρικά την επιστολή του Φραντς Κάφκα που δεν παραδόθηκε ποτέ, με ερμηνευτές τους Φοίβο Παπακώστα και Δημήτρη Καταλειφό και μουσική του The Boy.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Άλλες εποχές": Το αινιγματικό έργο του Πίντερ ανεβάζει το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη το έργο του Χάρολντ Πίντερ (που είναι περισσότερο γνωστό ως "Παλιοί καιροί").

"Η αξία της ζωής": Βασίλης Ρίσβας και Πέγκυ Σταθακοπούλου μιλούν για τη συνάντησή τους με τον Σωτήρη Τσαφούλια

Για το έργο της Τζέιν Άντερσον και τους ρόλους τους μίλησαν στο "α" οι δύο γνωστοί και ταλαντούχοι ηθοποιοί. Ένα έργο που μιλά για μια ανείπωτη απώλεια αλλά και την ελευθερία του να ζήσεις όπως επιλέγεις εσύ.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις περισσότερες από 100 θεατρικές παραστάσεις πριν το Πάσχα

Μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη οι περισσότερες παραγωγές της φετινής σεζόν ετοιμάζονται να ρίξουν την αυλαία της χειμερινής σεζόν 2023-24. Εμείς τις χωρίσαμε σε κατηγορίες σε ένα πολυσυλλεκτικό οδηγό θεατρικών εξορμήσεων λίγο πριν το Πάσχα.

O Μάνος Καρατζογιάννης γράφει για την "Κασέτα" της Λούλας Αναγνωστάκη

Δείτε νέες φωτογραφίες και διαβάστε το κείμενο του σκηνοθέτη και ηθοποιού Μάνου Καρατζογιάννη για την παράσταση του αναρχικού έργου μίας από τις πιο σημαντικές και δυναμικές γυναικείες μορφές της νεοελληνικής δραματουργίας.

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.