Ο "Προμηθέας" του Άρη Μπινιάρη έρχεται στο θέατρο Γκλόρια

Ο Άρης Μπινιάρης αναμετράται ξανά με τον δυστοπικό κόσμο του αισχυλικού μύθου, επιχειρώντας να διερευνήσει τους δυσοίωνους παραλληλισμούς του με τα σκοτεινά κεφάλαια της σύγχρονης ιστορίας.

Προμηθέας Πάτροκλος Σκαφίδας©

Μετά την πρόσφατη αναμέτρησή του με τον "Προμηθέα Δεσμώτη" του Αισχύλου (Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2021), ο Άρης Μπινιάρης επιστρέφει με τον δικό του "Προμηθέα", όπου επιχειρεί να διερευνήσει τους δυσοίωνους παραλληλισμούς μεταξύ του αρχαίου μύθου και των σκοτεινών κεφαλαίων της σύγχρονης ιστορίας.

Προμηθέας
© Patroklos Skafidas

Στο πρωτότυπο κείμενο της παράστασης (Άρης Μπινιάρης-Έλενα Τριανταφυλλοπούλου), απεικονίζεται ένας δυστοπικός κόσμος, στον οποίο κυριαρχεί ένα καθεστώς δογματισμού και κοινωνικής καταπίεσης. Η σύγχρονη αυτή ανάγνωση εμβαθύνει σε ζητήματα ψυχικής και κοινωνικής απομόνωσης και προσεγγίζει τον μύθο του Προμηθέα μέσα στα όρια μιας αυταρχικής φυλακής υψίστης ασφαλείας, όπου ξεδιπλώνεται ένα σκοτεινό χρονικό μια σειράς ανακρίσεων. Στην καρδιά του έργου βρίσκονται οι αμείλικτες επισκέψεις των εκπροσώπων του καθεστώτος στον κρατούμενο Προμηθέα, συνθέτοντας μια στοιχειωμένη καταβύθιση σε μια εποχή που δεσπόζουν απολυταρχικές πρακτικές και αντιλήψεις.

Προμηθέας
© Patroklos Skafidas

Στην παράσταση ενσωματώνονται, επίσης, στίχοι του ράπερ Άγνωστος Χειμώνας, ο οποίος είναι γνωστός για το αντιδογματικό ύφος και το κοινωνικοπολιτικό περιεχόμενο των τραγουδιών του. Αυτές οι λυρικές συνεισφορές, σε συνδυασμό με τον κορμό ενός νέου  κειμένου, αποτελούν τον πυρήνα γύρω από τον οποίο αναπτύσσεται μια  σκηνική αλληγορία με όχημα τη μουσικότητα του λόγου, τις ψυχολογικές σημάνσεις και τη σκηνική χρήση της μάσκας, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός πολυδιάστατου παραστασιακού γεγονότος. 

Προμηθέας
© Patroklos Skafidas

Στην παράσταση ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Μιχάλης Βαλάσογλου (Προμηθέας), Βάσω Καβαλιεράτου (Ψυχίατρος, Μητέρα), Αυγουστίνος Κούμουλος (Εισαγγελέας, Πατέρας), Μαρία Μαντά (Κρατούμενη). Η μουσική σύνθεση και ο ηχητικός σχεδιασμός είναι του Εμμανουήλ Ροβίθη, τα σκηνικά και κοστούμια του Πάρι Μέξη, ο σχεδιασμός και η κατασκευή μασκών της Μάρθας Φωκά, η  επιμέλεια κίνησης της Εύης Οικονόμου, η διδασκαλία μάσκας του Μιχάλη Βαλάσογλου.

Προμηθέας
© Patroklos Skafidas

Προμηθέας
© Patroklos Skafidas

Η πρεμιέρα προγραμματίζεται στο θέατρο Γκλόρια στις 27 Νοεμβρίου.

Προπώληση εισιτηρίων more.com.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Γκλόρια

Ιπποκράτους 7

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Κατερίνα Πατσιάνη: "Το Πολυτεχνείο είναι ακόμη ζωντανή, βιωμένη μνήμη"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του "Tank / Όλη νύχτα εδώ" στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν από την ομάδα RMS MATAROA που σκηνοθετεί ο Μάνος Βαβαδάκης, μιλήσαμε με την ηθοποιό Κατερίνα Πατσιάνη για τη μοναδική παράσταση της φετινής σεζόν που μιλά για όσα συνέβησαν τον Νοέμβριο του 1973.

Νεκτάριε Λιονάκη πώς "Το Nόημα" της Μαρίας Λαϊνά έγινε "Ζάχαρη" κι εσείς "ένα πείραμα για την εμμονή της κατάκτησής της";

Τι σχέση έχει η "Ζάχαρη" με την ψυχική ισορροπία; Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη για την πρώτη του παράσταση που έρχεται τον Μάιο στο "Μπάγκειον" και κάνει -στην κυριολεξία- πραγματικότητα ένα όνειρό του.

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.

"Oι Παίχτες": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι!

Το άγνωστο έργο του Γκόγκολ που έγινε η απόλυτη talk of the town παράσταση επί δύο σεζόν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και με τον Γιάννη Νιάρρο επικεφαλής ενός εκρηκτικού θιάσου, βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία!