Η "Φρίντα Κάλο, με σπασμένα φτερά" ξαναζωντανεύει στο Μπάγκειον από την Θεατρική Ομάδα 2510

Πρεμιέρα στο Μπάγκειον κάνει ξανά η παράσταση του Ανδρέα Ζαφείρη, ξεδιπλώνοντας σιγά-σιγά το κουβάρι της ζωής της Μεξικάνας ζωγράφου.

Φρίντα Κάλο, με σπασμένα φτερά Mamalena Mpoi©

Η ζωή και το έργο της θρυλικής ζωγράφου Φρίντα Κάλο ξαναζωντανεύει στο Ξενοδοχείο Μπάγκειον, μέσα από την παράσταση "Φρίντα Κάλο, με σπασμένα φτερά", σε κείμενο και σκηνοθεσία του Ανδρέα Ζαφείρη, μόνο για 12 παραστάσεις, από την Θεατρική Ομάδα 2510. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Χαρά Νικολάου και Τάσος Ράπτης.

Πρόκειται για μια μοναδική και πολύπλευρη εμπειρία σε ένα ταξίδι στο χρόνο αλλά και μια ματιά στο παρόν, καθώς η πραγματική τέχνη είναι πάντα σύγχρονη.

Φρίντα Κάλο, με σπασμένα φτερά
Mamalena Mpoi©

Το "α" παρακολούθησε την παράσταση που είχε ανεβεί λίγο πριν το καλοκαίρι, στην οποία το σκηνικό (σε επιμέλεια του σκηνοθέτη, όπως και τα κοστούμια) είναι λιτό: ο παλιός φθαρμένος καθρέφτης δεσπόζει στη μέση, πλαισιωμένος από παραδοσιακές μεξικάνικες φορεσιές -άλλωστε η Κάλο επηρεάστηκε από την "mexicanidad”, τη ρομαντική αναβίωση του αρχαίου αζτέκικου πολιτισμού στο Μεξικό. Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για τη σκηνογραφία (εκτός από το όρθιο σκελετό κρεβατιού και τον κορσέ με το ζωγραφισμένο σφυροδρέπανο) ήταν ένα ξύλινο, ορθογώνιο πλαίσιο με κρυφό φωτισμό, στο οποίο η Φρίντα πήγαινε όταν αφηγούταν στο κοινό την έμπνευση πίσω από τους πίνακές της. 

Φρίντα Κάλο, με σπασμένα φτερά
Mamalena Mpoi©

Η Φρίντα Κάλο είναι, ίσως, από τις πιο αναγνωρίσιμες γυναικείες μορφές. Το πρόσωπό της, πλέον, το βλέπουμε παντού. Παραμένει όμως, ουσιαστικά, άγνωστη. Μέσα από τους πίνακές της, η αποτύπωση του προσωπικού της πόνου, σωματικού και ψυχικού, φαίνεται να εκφράζει τα αιώνια τραύματα της γυναικείας διαδρομής. Δίπλα τους ο ερωτισμός της, η αντισυμβατική της ζωή, σαν ένα προ-μεταμοντέρνο βιωμένο μανιφέστο. Η Φρίντα Κάλο ζωντανεύει στο μοναδικό, ίσως, περιβάλλον-τοπόσημο της πόλης, στο ιστορικό Ξενοδοχείο Μπάγκειον, εκεί που, την ίδια ακριβώς περίοδο με τη Φρίντα, στο στέκι του Καφέ - Σαντάν, γεννιέται μια ολόκληρη καλλιτεχνική γενιά (ο Λαπαθιώτης, ο Βάρναλης, ο Ρίτσος, ο Ουράνης, ο Τσαρούχης, ο Τερζάκης, και τόσοι άλλοι). Είναι λες και ο ίδιος ο χώρος αφηγείται.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις στα τηλέφωνα 6975535197, 6955540755, 6955445130.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Φρίντα Κάλο, με σπασμένα φτερά

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 75 '

Μια παράσταση για τη ζωή και το έργο μιας αντισυμβατικής και πλέον αναγνωρίσιμης μορφής της Τέχνης, της ζωγράφου Φρίντα Κάλο, που μέσα από τους πίνακες της αποτυπώνονται ο προσωπικός της πόνος -σωματικός και ψυχικός- και τα αιώνια γυναικεία τραύματα.

Μπάγκειον Ξενοδοχείο

Πλατεία Ομονοίας 19

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Κατερίνα Πατσιάνη: "Το Πολυτεχνείο είναι ακόμη ζωντανή, βιωμένη μνήμη"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του "Tank / Όλη νύχτα εδώ" στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν από την ομάδα RMS MATAROA που σκηνοθετεί ο Μάνος Βαβαδάκης, μιλήσαμε με την ηθοποιό Κατερίνα Πατσιάνη για τη μοναδική παράσταση της φετινής σεζόν που μιλά για όσα συνέβησαν τον Νοέμβριο του 1973.

Νεκτάριε Λιονάκη πώς "Το Nόημα" της Μαρίας Λαϊνά έγινε "Ζάχαρη" κι εσείς "ένα πείραμα για την εμμονή της κατάκτησής της";

Τι σχέση έχει η "Ζάχαρη" με την ψυχική ισορροπία; Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη για την πρώτη του παράσταση που έρχεται τον Μάιο στο "Μπάγκειον" και κάνει -στην κυριολεξία- πραγματικότητα ένα όνειρό του.

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.

"Oι Παίχτες": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι!

Το άγνωστο έργο του Γκόγκολ που έγινε η απόλυτη talk of the town παράσταση επί δύο σεζόν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και με τον Γιάννη Νιάρρο επικεφαλής ενός εκρηκτικού θιάσου, βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία!