"Δον Κιχώτης": Ουκρανικό μπαλέτο με σπανιόλικο πάθος στο Ηρώδειο

Η Εθνική Όπερα της Οδησσού μάς προσκαλεί σε μια μοναδική βραδιά κλασικού χορού όπου η ορχήστρα και οι καταξιωμένοι χορευτές της ζωντανεύουν το διάσημο έργο για μπαλέτο του Λούντβιχ Μίνκους, που εμπνέεται από το ομότιτλο έργο του Θερβάντες.

​Δον Κιχώτης Εθνική Όπερα Οδησσού 2023

Το χορευτικό φθινόπωρο στο Ηρώδειο ολοκληρώνεται με ένα έργο που έχει αφήσει το στίγμα του τόσο στη λογοτεχνία όσο και στο κλασικό μπαλέτο. Στις 2/10, έρχεται στην ορχήστρα του Ρωμαϊκού Ωδείου το πασίγνωστο έργο κλασικού χορού "Δον Κιχώτης" του συνθέτη, μαέστρου και βιρτουόζου του βιολιού Λούντβιχ Μίνκους ("Μπαγιαντιέρα"). Το λιμπρέτο του έργου είναι του Μαριούς Πετιπά, όπως και η πρωτότυπη χορογραφία (η οποία παρουσιάζεται σε διασκευή Γκαρίπη Σεβογιάν και Ιανίνας Κισελιόβα).

Δον Κιχώτης Εθνική Όπερα της Οδησσού 2023

Η υπόθεση του χορευτικού "Δον Κιχώτη" βασίζεται στο ομότιτλο ισπανικό μυθιστόρημα του 17ου αι., που γράφτηκε από τον Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Οι χαρακτήρες του έργου έχουν γίνει σύμβολα και εκτός του πεδίου της λογοτεχνίας, ενώ η υπόθεσή του είναι διάσημη. Ποιος/α δεν έχει ακούσει έστω και ακροθιγώς για εκείνον τον ονειροπαρμένο Δον Κιχώτη ντε λα Μάντσα (που Αλόνσο Κιχάνο ήταν το αληθινό του όνομα), ο οποίος είχε διαβάσει πολλά βιβλία σχετικά με τα κατορθώματα ιπποτών – τόσα που πίστευε ότι ήταν ιππότης κι ο ίδιος; Μάλιστα, είχε και τον Σάντσο Πάντσα ως δεξί του χέρι, με τον οποίο έμπλεκαν σε φανταστικές (κυριολεκτικά) περιπέτειες, πάντα σε αναζήτηση της "αγαπημένης" του Δουλτσινέας.

​Δον Κιχώτης Εθνική Όπερα Οδησσού 2023

Το μπαλέτο, παρ’ ολ’ αυτά, εμπνέεται ειδικά από μία από αυτές τις περιπέτειες και, συγκεκριμένα, από αυτή που αναφέρεται στον έρωτα του φτωχού κουρέα Μπαζίλιο (Αντρί Πισαριέβ) και της κόρης του πανδοχέα Λορέντζο, της Κίτρι (Νατάλια Ιβάσενκο). Ο Λορέντζο απορρίπτει τον έρωτά της Κίτρι και του Μπαζίλιο, καθώς σχεδιάζει να την παντρέψει με κάποιο μέλος της ανώτερης τάξης. Εκείνοι, όμως, χάρη σε ένα πανέξυπνο σχέδιο, καταφέρνουν να το σκάσουν και όταν, λίγο μετά, καταφθάνει στο χωριό τους ο Δον Κιχώτης, υπόσχεται να τους βοηθήσει ώστε να αποκατασταθεί μια για πάντα η δικαιοσύνη. Έτσι, όλοι οι ήρωες μπλέκουν σε ένα μαγευτικό ταξίδι με άρωμα Ισπανίας, χορούς, ταυρομάχους, μαγεμένα όνειρα, νεράιδες και περιπλανήσεις σε σοκάκια και κάστρα.

Δον Κιχώτης Εθνική Όπερα της Οδησσού 2023

Αυτός είναι ο κόσμος που πρόκειται να ζωντανέψει από το μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού, ένα από τα σπουδαιότερα της Ανατολικής Ευρώπης, που έρχεται ξανά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της περιοδείας του που ξεκίνησε τον Ιούλιο στην Ολλανδία. Φυσικά, ο "Δον Κιχώτης" δεν θα ήταν ο ίδιος χωρίς τα φαντασμαγορικά κοστούμια και τα επιβλητικά σκηνικά της Νατάλια Μπεβζένκο Ζένκινα, αλλά και τη σκηνοθετική ματιά της Οξάνα Λίνιβ. Την ορχήστρα της Εθνικής Όπερας διευθύνει ο Ίγκορ Τσερνέτσκι.

Δον Κιχώτης Εθνική Όπερα της Οδησσού 2023

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Δον Κιχώτης

  • Μπαλέτο
  • Διάρκεια: 130 '

Το αριστουργηματικό έργο, βασισμένο στο διάσημο ομώνυμο μυθιστόρημα του Θερβάντες και σε μία από τις περιπέτειες του Δον Κιχώτη, πραγματεύεται το ειδύλλιο του κουρέα Μπαζίλιο και της πανέμορφης Κίτρι. Ο πατέρας της είναι αντίθετος στον έρωτά τους, ο οποίος θέλει να παντρέψει την Κίτρι με έναν ξιπασμένο ευγενή και γι’ αυτό δεν αποδέχεται τον φτωχό Μπαζίλιο για γαμπρό του. Η Κίτρι αρνείται κατηγορηματικά να υποταχθεί στην θέληση του πατέρα της και οι δύο εραστές καταφέρνουν να το σκάσουν με ένα έξυπνο σχέδιο. Ο Δον Κιχώτης συνεχίζοντας τις περιπέτειές του, φτάνει στο χωριό των δύο νέων και αφού θαμπώνεται από την ομορφιά της κοπέλας που για μια στιγμή πιστεύει ότι είναι η «Δουλτσινέα» του, τελικά καταλαβαίνει τη δύναμη της αγάπης του ζευγαριού και αποφασίζει να βοηθήσει τους ερωτευμένους, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
02/05/2024

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.