''Πλατόνωφ'': Το πρώτο θεατρικό έργο του Άντον Τσέχοφ σκηνοθετεί ο Νίκος Καμτσής

Η καινούργια δραματουργική επεξεργασία συμπυκνώνει ένα κολοσσιαίο σε διάρκεια έργο, που αποτελεί τη "μήτρα" του τσεχοφικού σύμπαντος, με τον Μάξιμο Μουμούρη στον ομώνυμο ρόλο.

Πλατόνωφ Γιώργος Κρίκος

Ο "Πλατόνωφ", το πρώτο έργο του Άντον Τσέχοφ, γράφτηκε το 1878 αλλά παίχτηκε για πρώτη φορά μετά τον θάνατό του το 1923. Αποτελεί είναι ένα κολοσσιαίο σε διάρκεια κείμενο, που, αν παιχτεί ολόκληρο, κρατά πάνω από 8 ώρες. Ο σκηνοθέτης Νίκος Καμτσής συμπυκνώνει με τη δραματουργική του επεξεργασία το κείμενο σε μία ρηξικέλευθη παράσταση σχεδόν δύο ωρών, που θα ανέβει στο θέατρο Τόπος αλλού από τις 18/11, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 8.30 μ.μ.

Πλατόνωφ
© Γιώργος Κρίκος

Το έργο, που είναι η "μήτρα" όλων των κατοπινών μεγάλων δημιουργιών του Τσέχοφ καθώς περιέχει πρόσωπα και καταστάσεις που ο συγγραφέας  διαπραγματεύτηκε στα διάσημα κατοπινά του κείμενα, μας μεταφέρει στον κήπο του αποθανόντος άδοξα στρατηγού Βοινίτσεφ, όπου θα μαζευτούν, μετά από ένα βαρύ ρωσικό χειμώνα, όλα τα πρόσωπα. Επίκεντρο ο γοητευτικός και προκλητικός επαρχιακός δάσκαλος Μιχαήλ Βασιλίεβιτς Πλατόνωφ, που θα τον αναλάβει ο Μάξιμος Μουμούρης.

Πλατόνωφ
© Γιώργος Κρίκος

Οι επαρχιακοί αριστοκράτες, όπως ο κτηματίας Πορφύρι Συμεώνοβιτς Γκλαγκόλιεβ (Δημήτρης Φραγκιόγλου,) που ξετυλίγουν τα πάθη τους στο κτήμα του Βοινίτσεφ και της γυναίκας του Άννας Πέτροβνα (Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου) είναι όργανα μιας ορχήστρας, που αποδίδει συναρπαστικά το σύμπαν του Αντον Τσέχοφ και τον απελπισμένο κόσμο της προεπαναστατικής Ρωσίας. Το καστ συμπληρώνεται από τους Θοδωρή Ελευθεριάδη, Λαμπρινή Θάνου, Γιάννη Ζέρβα, Ιωάννα Μυλωνά, Μαριάνθη Φωτάκη, ενώ ο σκηνοθέτης
 θα παίξει τον ρόλο του γιατρού Νικολάι Τριλέσκι. Η πρωτότυπη μουσική είναι του Κώστα Χαριτάτου και οι φωτισμοί του Γιάννη Ζέρβα.

Πλατόνωφ
© Γιώργος Κρίκος

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Τόπος Αλλού

Κεφαλληνίας 17 & Κυκλάδων

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Κατερίνα Πατσιάνη: "Το Πολυτεχνείο είναι ακόμη ζωντανή, βιωμένη μνήμη"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του "Tank / Όλη νύχτα εδώ" στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν από την ομάδα RMS MATAROA που σκηνοθετεί ο Μάνος Βαβαδάκης, μιλήσαμε με την ηθοποιό Κατερίνα Πατσιάνη για τη μοναδική παράσταση της φετινής σεζόν που μιλά για όσα συνέβησαν τον Νοέμβριο του 1973.

Νεκτάριε Λιονάκη πώς "Το Nόημα" της Μαρίας Λαϊνά έγινε "Ζάχαρη" κι εσείς "ένα πείραμα για την εμμονή της κατάκτησής της";

Τι σχέση έχει η "Ζάχαρη" με την ψυχική ισορροπία; Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη για την πρώτη του παράσταση που έρχεται τον Μάιο στο "Μπάγκειον" και κάνει -στην κυριολεξία- πραγματικότητα ένα όνειρό του.

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.

"Oι Παίχτες": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι!

Το άγνωστο έργο του Γκόγκολ που έγινε η απόλυτη talk of the town παράσταση επί δύο σεζόν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και με τον Γιάννη Νιάρρο επικεφαλής ενός εκρηκτικού θιάσου, βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία!

"Emotional dogs": Μια χορογραφία για το τραύμα ανεβαίνει στο Bios

Η διατομεακή καλλιτέχνις Πηνελόπη Μωρούτ επιστρέφει στην αθηναϊκή χορευτική σκηνή με την τρίτη της παράσταση, ερμηνεύοντας μαζί με τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου.