"Εκάβη" η Ελένη Κοκκίδου στην Επίδαυρο

Η Ιώ Βουλγαράκη σκηνοθετεί το δράμα του Ευριπίδη για την αποκτήνωση του πολέμου με έναν πολυμελή θίασο σημαντικών ηθοποιών στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023.

Εκάβη ΜΠΑΛΛΑ, ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ, ΚΟΥΡΛΑΜΠΑΣ, ΚΟΚΚΙΔΟΥ, ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ, ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ, ΣΥΣΣΟΒΙΤΗΣ, ΜΗΛΙΑΡΗΣ Κική Παπαδοπούλου©

Ανάμεσα στις παραστάσεις που θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο ξεχωρίζει η all star παραγωγή της "Εκάβης" του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία της Ιώς Βουλγαράκη με την Ελένη Κοκκίδου στον ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο. Ένας θίασος σημαντικών ηθοποιών θα μοιραστεί μαζί της την ορχήστρα του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου στις 11 και 12 Αυγούστου -Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Μαρίνα Καλογήρου, Άκης Σακελλαρίου, Αλέκος Συσσοβίτης, Θανάσης Κουρλαμπάς, Ερρίκος Μηλιάρης, Ηλεάνα Μπάλλα-, ενώ η παράσταση θα περιοδεύσει και σε όλη την Ελλάδα. Η πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Νίκου Γαλενιανού και η νέα μετάφραση της Ελένης Βαροπούλου, που πραγματοποιήθηκε ειδικά για την παράσταση, είναι οι πυλώνες του θεατρικού αυτού εγχειρήματος. 

Στην πρώτη – και ιδιαίτερα σκληρή για τους Αθηναίους – περίοδο του Πελοποννησιακού Πολέμου (431- 420 π.Χ.) ο Ευριπίδης επιχειρεί να καταγράψει και να δείξει στους συμπολίτες του την αποκτήνωση του ανθρώπου που μπορεί να προκαλέσει ο πόλεμος. Εικοσιτέσσερις αιώνες μετά, το διαχρονικό έργο του Ευριπίδη είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Η εξοικείωσή μας με τις εικόνες βίας και σπαραγμού που φτάνουν καθημερινά στις οθόνες μας, έχει οδηγήσει στο να αντιμετωπίζουμε το παράλογο του πολέμου σαν να αφορά μόνο αυτούς που το ζουν, για όλους τους άλλους περιορίζεται σε μια στεγνή, εικονική και ακίνδυνη πληροφορία. Το πένθος λείπει πολλές φορές από αυτή την εξίσωση.

Εκάβη ΕΛΕΝΗ ΚΟΚΚΙΔΟΥ
Κική Παπαδοπούλου©

Η Εκάβη στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη, που γράφτηκε το 427 π.Χ., ξεκινά ως πρόσωπο από αυτό το σημείο,  από αυτό που έχουμε ξεχάσει, τον δρόμο του θρήνου. Μαζί της οι γυναίκες, οι αόρατες του πολέμου, μπροστά στο ακατανόητο που τις σαρώνει και μέσα από το κοινό βίωμα της απώλειας συγκροτούνται ως κοινότητα. Στο πρώτο μέρος του έργου το πένθος, προσωπικό αλλά και συλλογικό, μοιάζει να γεννά τη μεταφυσική του: ζωντανοί και νεκροί βρίσκονται σε διαρκή συνομιλία, ένα αγόρι άταφο ταράζει τον ύπνο της μάνας του, ένα κορίτσι στέκει στο όριο ζωής και θανάτου. Στην ”Εκάβη” τα πάντα συμβαίνουν σε έναν μεταιχμιακό χρόνο, μετά το τέλος του πολέμου. Η βία όμως δεν έχει τελειώσει. Και εκεί ακριβώς, στον χρόνο της μετάβασης, η Εκάβη του πένθους γίνεται η Εκάβη της εκδίκησης, ανοίγοντας μια τολμηρή διαλεκτική με το σήμερα.

>> Μπορείτε να βρείτε όλο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023 εδώ
 

Εκάβη
Κική Παπαδοπούλου©

Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Μαγδαληνής Αυγερινού, η κίνηση της Χαράς Κότσαλη και οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου. Ζωντανά ερμηνεύει επί σκηνής τη μουσική η Άρτεμις Βαβάτσικα. Στον Χορό συμμετέχουν οι Ελισάβετ Γιαννοπούλου, Μαρία Κωνσταντά, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Λυγερή Μητροπούλου, Ειρήνη Μπούνταλη, Χρύσα Τουμανίδου, Ασημίνα Αναστασοπούλου και Αμαλία Τσεκούρα.

Προπώληση εισιτηρίων μέσω viva.gr

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.