"Don't look back": Ο Γιάννης Χουβαρδάς στην Ελευσίνα

Η νέα παράσταση σε κείμενο και σκηνοθεσία του μεγάλου σκηνοθέτη φιλοξενείται στην ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα 2023 σε έναν χώρο-έκπληξη.

Γιάννης Χουβαρδάς - Μυστήριο 76 Don't look back @Pinelopi Gerasimou

Ανάμεσα στο θρίλερ, την επιστημονική φαντασία και τη μεταφυσική περφόρμανς, το "Μυστήριο 76 Don’t look back" είναι ο τίτλος της νέα παράστασης του Γιάννη Χουβαρδά που έρχεται στο πλαίσιο του "2023 Ελευσίς, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης" (19- 29/5). Η ξεχωριστή δημιουργία, η οποία είναι σε σκηνοθεσία αλλά και κείμενο του σκηνοθέτη, αναμένεται να αποδειχθεί μία ξεχωριστή εμπειρία για το κοινό, καθώς οι θεατές θα συμμετέχουν και θα καθορίζουν κομβικά σημεία της δράσης.  Η παράσταση εκκινεί από τη μοναδική προϋπόθεση που επέβαλε ο άρχων του Κάτω Κόσμου, Πλούτωνας, στον Ορφέα για να επαναφέρει την αγαπημένη του Ευρυδίκη στον κόσμο των ζωντανών: "Μην κοιτάξεις πίσω". 

Μυστήριο 76 Don't Look Back
© Εύα Μανιδάκη

Οι τρεις αποθήκες του Παλαιού Ελαιουργείου μεταμορφώνονται στο ερειπωμένο Hotel Spectre, με τα φαντάσματα των μυθικών εραστών  να "ζωντανεύουν" τις μοιραίες στιγμές του έρωτά τους και το κοινό εισέρχεται στο λαβυρινθώδες ξενοδοχείο-φάντασμα, ξεκινώντας μια πορεία "καθόδου" προς τον Άδη. Ακολουθεί τις ονειρικές μορφές που εμφανίζονται, δρουν και εξαφανίζονται, που το παρασύρουν να βιώσει από πολύ κοντά τις δικές του εμπειρίες. Όλα αυτά τα πρόσωπα, που υπήρξαν κάποια στιγμή της ζωής τους ένας Ορφέας ή μία Ευρυδίκη, είναι πλέον τα απομεινάρια ενός τραγικού, ανεκπλήρωτου ή αλύτρωτου έρωτα. Ενός έρωτα που γεννήθηκε και πέθανε εκεί αφήνοντας το "θύμα" –και πολλές φορές και τον "θύτη"– ακρωτηριασμένους, σαν άυλες οπτασίες να περιφέρονται στους χώρους του "ξενοδοχείου".

Διαβάστε Επίσης

Στη διάρκεια αυτής της διαδρομής ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει στην "αποφράδα στιγμή" που συνέβη το μοιραίο – ο φόνος, η αυτοκτονία, ο οδυνηρός χωρισμός, η θανατηφόρα αρρώστια, η προδοσία, η τρέλα, ακόμα και μια αναπάντεχη ή ανεξήγητη εξαφάνιση. Το φάντασμα κάθε ήρωα επιστρέφει ξανά και ξανά, χωρίς τέλος, χωρίς κάθαρση, σαν σε επαναλαμβανόμενη τιμωρία, στον τόπο και τον χρόνο του "εγκλήματος", ψάχνοντας το χαμένο του άλλο μισό. Ο χώρος και ο χρόνος χάνουν τη συνήθη τους μορφή και σαν σε όνειρο το συνειδητό παραχωρεί τη θέση του στο υποσυνείδητο. 

Το καστ αποτελείται από τους Γιάννη Βογιατζή, Στεφανία Γουλιώτη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Κώστα Κορωναίο, Έκτορα Λυγίζο, Ράνια Οικονομίδου, Παντελή Παπαδόπουλο, Δημήτρη Παπανικολάου, Καλλιόπη Σίμου, Αποστόλη Τότσικα, Πηνελόπη Τσιλίκα, Σπύρο Ντόγκα και Κωνσταντίνα Βέρρου. Τα σκηνικά έχει επιμεληθεί η Εύα Μανιδάκη, τα κοστούμια η Ιωάννα Τσάμη, τον φωτισμό η Χριστίνα Θανάσουλα, ενώ την πρωτότυπη μουσική σύνθεση έχει αναλάβει ο Θοδωρής Οικονόμου.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μια άλλη Θήβα

Πρώτη ελληνική παρουσίαση με μια στρωτή σκηνοθεσία –και μια πολύ καλή ερμηνεία από τον Δημήτρη Καπουράνη– ενός ενδιαφέροντος έργου που αδικείται από την ίδια τη δομή του. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
20/06/2024

"Η ετυμηγορία": Ο Γρηγόρης Βαλτινός στις πρώτες φωτογραφίες της νέας παράστασης που θα δούμε στον Ελληνικό Κόσμο

Το δικαστικό θρίλερ του Μπάρι Ριντ ανεβαίνει τη σεζόν 2024-25 με τη σκηνοθετική υπογραφή του Πέτρου Ζούλια και έναν εξαιρετικό θίασο.

Φεστιβάλ Αθηνών: Οι Forced Entertainment γιορτάζουν 40 χρόνια με το "Signal to noise"

Μια πρωτόγνωρη εμπειρία θεάτρου φέρνει στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και την Πειραιώς 260 η παγκοσμίου φήμης βρετανική κολεκτίβα.

Οι Σαολίν έρχονται στο Κατράκειο Θέατρο με το "Shaolin Kung Fu - The Original"

Οι αυθεντικοί Σαολίν από την Κίνα επιστρέφουν στην Ελλάδα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας τους, μέσα από μια εντυπωσιακή παράσταση που είναι αφιερωμένη στη δύναμη της θέλησης.

Στη "Respublika" έζησα το πρώτο μου ρέιβ

Ό,τι έζησε ο καθένας στην παράσταση του Λούκας Τβαρσόφκι στη Μαλακάσα ήταν μοναδικό. Πόσο μοιάζει, όμως, η εμπειρία σου με τη δική μας;

"Τι οφείλουμε στη Δημοκρατία": Ανακοινώθηκαν οι δράσεις του φιλόδοξου πρότζεκτ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

Με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό θα δοθούν οι δράσεις της παράστασης-εγκατάστασης που διοργανώνει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, με την υπογραφή του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Νίκου Διαμαντή.

"Τι είναι η σκηνογραφία σήμερα;": Μια ενδιαφέρουσα σειρά συζητήσεων για τις παραστατικές τέχνες

Γαλλικό Ινστιτούτο και Ινστιτούτο Γκαίτε συνεργάζονται για το δημόσιο πρόγραμμα του πρότζεκτ "Engaged Scenography".