29ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: 17 παραγωγές με κοινό γνώμονα το σώμα και τη ζωή γύρω από αυτό

Στον χώρο του auditorium του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάστηκε επισήμως το πρόγραμμα του πολυαναμενόμενου 29ου Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Διαβάστε όλα όσα δεν πρέπει να χάσετε στη φετινή διοργάνωση.

Marco Da Silva © José Caldeira

Πολλά υποσχόμενο, το φετινό Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με σαφή διεθνή αέρα αλλά πάντα γειωμένο στην τοπική κοινωνία, έρχεται για να μας υπενθυμίσει τη κοινή μας βάση: το σώμα. 

Το "α" παρευρέθηκε στην συνέντευξη τύπου, η οποία έγινε παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κας Λίνας Μενδώνη και του Υφυπουργού Πολιτισμού κου Νικόλα Γιατρομανωλάκη. Συμπληρώνοντας την πολιτικη ηγεσία, την ανακοίνωση του προγράμματος παρακολούθησαν ο δήμαρχος Καλαμάτας κος Αθανάσιος Βασιλόπουλος καθώς και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κος Παναγιώτης Νίκας. 

Λίντα Καπετανέα
Η καλλιτεχνική διευθύντρια Λίντα Καπετανέα στη συνέντευξη τύπου του φεστιβάλ

Τον τόνο της παρουσίασης έδωσε η σύντομη περφόρμανς σύγχρονου χορού που παρουσίασε η χορεύτρια Λαμπρινή Γκόλια. Στη συνέχεια, στον κύριο χώρο του auditorium, την εκδήλωση άνοιξε ο δήμαρχος Καλαμάτας, που ευχαρίστησε τους συντελεστές της διοργάνωσης, ενώ δήλωσε ότι το φεστιβάλ "γράφει λαμπρές σελίδες ιστορίας" και "ταιριάζει στο καλαματιανό DNA".  Τη σκυτάλη πήρε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο οποίος τόνισε τον ρόλο της Περιφέρειας στη συνεργασία Δήμου και Υπουργείου και χαρακτήρισε "διεθνώς καταξιωμένο εγχείρημα" το φεστιβάλ. Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης σημείωσε ότι επιτεύχθηκε ο στόχος της μεγαλύτερης συμπεριληπτικότητας του Φεστιβάλ (όπως τα άτομα με αναπηρία) αλλά και η γεωγραφική επέκτασή του σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου, ενώ, η Λίνα Μενδώνη αφιέρωσε διαίτερη μνεία στη Μελίνα Μερκούρη και στον Θάνο Μικρούτσικο, ο οποίος και οραματίστηκε την Καλαμάτα ως διεθνές κέντρο χορού και, έτσι, επί υπουργείας του, ιδρύθηκε ο θεσμός του Φεστιβάλ. 

"Είναι ανάγκη να μιλήσουμε για το σώμα σε σχέση με τη ζωή. Όλοι είμαστε τα σώματά μας και, ενώ στη σύγχρονη εποχή έχουμε τόση γνώση για αυτά, στην ουσία δεν τα γνωρίζουμε". Με γνώμονα τη διαπίστωση αυτή και θέτοντας το σώμα όχι πια ως σύμβολο αλλά ως εκδήλωση της ίδιας της ζωής, η Λίντα Καπετανέα, καλλιτεχνική διευθύντρια τα τελευταία 5 χρόνια, παρουσίασε τον τίτλο του Φεστιβάλ "(Επι)στροφή στο σώμα/(Re)turn to the body”.

Tao Dance Theater
© Fan Xi
Tao dance theatre

Από τις 14 έως τις 23 Ιουλίου, η Καλαμάτα πρόκειται να δονηθεί στον παλμό του 29ου Φεστιβάλ Χορού, με τις 17 παραγωγές του, από καλλιτέχνες 10 χώρων και 4 ηπείρων. 
Τα δρώμενα της Κεντρικής Σκηνής, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, θα ανοίξουν με το "11" του Tao dance theatre, μιας κινεζικής ομάδας χορού με διεθνή απήχηση που αφοσιώνεται με σχεδόν ασκητική προσήλωση στη δημιουργία. Κεντρική αναζήτηση της παράστασης είναι του χορογράφου Τάο Γιε θα είναι η "αναζήτηση της πρωτόγονης απλότητας, μακριά από το καταναλωτικό πλαίσιο" όπως δήλωσε η καλλιτεχνική διευθύντρια. 

Στις 16 Ιουλίου θα παρουσιαστεί το "The others" του Άντον Λάτσκι, ένα έργο για όλη την οικογένεια, που ακολουθεί την ιστορία τεσσάρων ανθρώπων που ζουν απομονωμένοι σε έναν παράξενο κόσμο. Δύο ημέρες αργότερα, θα έρθουν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι Out innerspace με το "Bygones", μια δημιουργία που "ξεπερνά την παραδοσιακή φόρμα και εξερευνά τη σχέση μορφής-αμορφίας". Στις 22 και 23 του ίδιου μήνα, το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας θα αποκτήσει αέρα Πορτογαλίας με το "Carcaça" του Μάρκο ντα Σίλβα Φερρέιρα, που πραγματεύεται την έννοια της μνήμης ή, όπως το έθεσε καλύτερα η κα Καπετανέα, "το πώς αποφασίζουμε να ξεχάσουμε ή να θυμηθούμε".

Bygones
© Jessica Han
"Bygones" των Out innerspace

Το γαλλικό "En son lieu" του Νικολά Φαγιόλ, που θα αποσυνθέσει χορούς που προέκυψαν σε στούντιο, το "Flutter" της Βάσως Γιαννακοπούλου όπου το προσωπικό γίνεται δημόσιο, το ταξίδι στο χιπ-χοπ του "A bounce 4 men" του Ηλία Χατζηγεωργίου και οι αναζητήσεις στο τρίπτυχο σώμα-αντικείμενο-ήχος στο "Mos" της Ιωάννας Παρασκευόπουλου είναι όσα πρόκειται να λάβουν χώρα στο χώρο του Black box.

A Bounce 4 men
© Pinelopi Gerasimou
"A bounce 4 men" του Ηλία Χατζηγεωργίου

Στην Κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, σε μια ιδιαίτερα σημαντική δράση σύνδεσης του Φεστιβάλ με την πραγματικότητα της πόλης θα προσφερθούν διάφορες παραστάσεις με δωρεάν είσοδο. Ανάμεσα σε όσες αναφέρθηκαν από τη Λίντα Καπετανέα ξεχωρίζουν το "Remembering bodies" της Εύας Γεωργιτσοπούλου με τη συμμετοχή των τελειόφοιτων της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης, αλλά και τα "Fàrisa" και "Ο Νάπι, το κορίτσι και η φούσκα" του καλλιτεχνικού διδύμου Δανάη και Διονύσιος. Επιπλέον, θα επιστρέψει και το αγαπημένο από τους ντόπιους χορευτικό battle "Art within one", στο οποίο το κοινό κρίνει τον νικητή ανάμεσα σε 2 μονόλεπτες χορευτικές παρουσιάσεις ενώ, τέλος, ιδιαίτερα ενδιαφέρομ φάνηκε το "Shooting stars" του Αντονέλο Γκέτσι, που αν και δεν σχετίζεται άμεσα με το χορό, θα μας μεταφέρει στο πεδίο των άστρων και των μετεωριτών.

Διαβάστε Επίσης


Η προπώληση για όλες τις παραστάσεις θα ξεκινήσει στις 15/5.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ


 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Γιώργης Κοντοπόδης: "Προσεγγίζω το μεγαλείο του Γιαννούλη Χαλεπά κάθε μέρα"

Λίγο πριν μεταμορφωθεί στον Γιαννούλη Χαλεπά, o ηθοποιός συνομιλεί μαζί μας για τη δημιουργική διαδικασία του απαιτητικού μονολόγου του ενσαρκώνοντας τον Έλληνα γλύπτη, για τη νέα του παράσταση που μας συστήνει ένα άπαιχτο έργο του Νιλ Σάιμον, για τη μοναξιά αλλά και για την αναζήτηση του παραδείσου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΣΟΥΜΗ
01/10/2023

Complicité: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη θρυλική θεατρική ομάδα που έρχεται στη Στέγη

Η βρετανική ομάδα με το γαλλικό όνομα που επινόησε το… θέατρο της επινόησης, ο σκηνοθέτης Σάιμον ΜακΜπέρνι και η τελευταία τους παράσταση, "Οδήγησε το αλέτρι σου πάνω από τα οστά των νεκρών", που θα παρουσιαστεί στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.

Οι νέες παραστάσεις που περιμένουμε τη σεζόν 2023-24

Τσέχοφ, Σαίξπηρ, μα και σύγχρονες ελληνικές και ξένες φωνές, κινηματογραφικές επιτυχίες και φιλόδοξες διεθνείς αφίξεις: Χαρτογραφήσαμε τη φετινή χρονιά με τις 115 πρεμιέρες νέων παραγωγών.

"Human Requiem in Eleusis": Οι Jochen Sandig και Sasha Waltz μιλούν για την παράσταση-ύμνο στη θνητότητά μας

Με αφορμή την πολυταξιδεμένη παράσταση που βρήκε το "σπίτι" της στην Ελευσίνα και παρουσιάζεται σε νέα εκδοχή εμποτισμένη με τους μύθους των Ελευσινίων Μυστηρίων, συζητήσαμε με τους δύο σημαίνοντες Γερμανούς καλλιτέχνες για τη δημιουργία της, την επιστροφή στις ρίζες μας και την 30ετή κοινή πορεία τους.

Η "Φρίντα Κάλο, με σπασμένα φτερά" ξαναζωντανεύει στο Μπάγκειον από την Θεατρική Ομάδα 2510

Πρεμιέρα στο Μπάγκειον κάνει ξανά η παράσταση του Ανδρέα Ζαφείρη, ξεδιπλώνοντας σιγά-σιγά το κουβάρι της ζωής της Μεξικάνας ζωγράφου.

Το Circo Orfei Experience υπόσχεται μια μοναδική εμπειρία για όλους

Το μεγάλο Ιταλικό τσίρκο, μετά την πολύ επιτυχημένη περιοδεία του στην Ευρώπη, έρχεται στο Παλαιό Φάληρο.

Αλεξία Καλτσίκη, Φιντέλ Ταλαμπούκα, πώς επιδρά στην ψυχή μας η βία;

Μια ανάσα από την πρεμιέρα του "Σπιτιού" του Δημήτρη Καραντζά στη Στέγη, οι δύο πρωταγωνιστές της παράστασης μιλούν στο "α" για τις ρουτίνες μας, τις δυσκολίες των προβών και το κατά πόσο ζούμε σε μια πραγματικότητα διαμεσολαβημένη.