Έφυγε από τη ζωή ο βετεράνος ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος

Έφυγε από τη ζωή ο Άγγελος Αντωνόπουλος, ένας σπουδαίος καλλιτέχνης. Η υποδειγματική του πορεία σε θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση αφήνει ανεξίτηλο στίγμα στην ελληνική τέχνη.

Άγγελος Αντωνόπουλος: Γαλιλαίος

Μια από τις πιο στιβαρές και σεμνές φυσιογνωμίες της ελληνικής τέχνης, ο Άγγελος Αντωνόπουλος, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 94 ετών. Για το θεατρόφιλο κοινό, ο Αντωνόπουλος υπήρξε ο απόλυτος εκφραστής σπουδαίων ιδεολόγων επί σκηνής: ταυτίστηκε ανεξίτηλα με τον Γαλιλαίο, αλλά και με τον Καρλ Μαρξ, τον οποίο ενσάρκωσε για πάνω από μια δεκαετία στον εμβληματικό μονόλογο "Ο Μαρξ στο Σόχο". Αυτοί οι ρόλοι-σταθμοί δεν ήταν απλώς ερμηνείες, αλλά καταθέσεις ψυχής ενός ηθοποιού που λάτρευε το "θέατρο της σκέψης".

Γεννημένος στα Ολύμπια, ο Άγγελος Αντωνόπουλος υπήρξε "παιδί" του Καρόλου Κουν, σπουδάζοντας στο Θέατρο Τέχνης και ξεκινώντας μια πορεία που θα τον έφερνε δίπλα στους ιερούς θρύλους της σκηνής: τον Μινωτή, την Παξινού και τον Κατράκη. Αναμετρήθηκε με τα μεγαλύτερα κείμενα των Σαίξπηρ, Τσέχωφ και Ουστίνοφ, ενώ υπήρξε και ο ίδιος σπουδαίος δάσκαλος για γενιές ηθοποιών.

Στον κινηματογράφο, μας χάρισε ερμηνείες σε ταινίες-σταθμούς όπως η "Εκδρομή" και η "Παρένθεση", ενώ η τηλεόραση τον μετέτρεψε σε εθνικό σταρ μέσα από τον θρυλικό "Άγνωστο Πόλεμο" και σειρές όπως "Οι Πανθέοι" και "Πρόβα Νυφικού".

Τα τελευταία φεγγάρια
'Τα τελευταία φεγγάρια'
τα "Τελευταία φεγγάρια" του Φούριο Μπορντόν

Η δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, αποχαιρέτησε τον μεγάλο ηθοποιό σημειώνοντας:

"Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Άγγελου Αντωνόπουλου,
ενός από τους κορυφαίους ηθοποιούς της γενιάς του, ο οποίος σημάδεψε
ανεξίτηλα τη θεατρική σκηνή μας. Ηθοποιός μεγάλου διαμετρήματος, με έξοχα
εκφραστικά μέσα και επιβλητική σκηνική παρουσία, αναμετρήθηκε με μέγιστους
ρόλους του κλασικού και του σύγχρονου ρεπερτορίου, αφήνοντάς μας
υποδειγματικές ερμηνείες.
Η ευχέρεια με την οποία υπηρετούσε τους απαιτητικούς
αυτούς ρόλους έκρυβε, ωστόσο, πολλή και συνεχή δουλειά, αλλά και τον ίδιο κάθε
φορά σεβασμό με τον οποίο τους προσέγγιζε, κάτι που δίκαια του προσδίδει τον
χαρακτηρισμό του μεγάλου θεατρανθρώπου.

Το ίδιο και τα περάσματά του από τη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, μέσω των οποίων αγαπήθηκε από το μεγάλο κοινό: είχαν όλα τους τη σφραγίδα του ταλέντου, αλλά και της πλήρους εκδίπλωσής του. Τον Άγγελο Αντωνόπουλο θα τον θυμόμαστε πάντοτε για τις ερμηνείες του, ανατρεπτικές, καινοτόμες και πληρέστατες, αλλά και για τη σεμνή κι όμως στιβαρή δημόσια παρουσία του. Γιατί απέφυγε συνειδητά την περιττή έκθεση, υπήρξε όμως δάσκαλος και συμπαραστάτης γενεών ολόκληρων ηθοποιών, όπως και ένας προσηνής άνθρωπος, μακριά από την παραμικρή επιτήδευση. Στην οικογένειά του, τους συναδέλφους του και τους φίλους του απευθύνω ειλικρινέστατα συλλυπητήρια".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η "Απόσταση" ήταν μια από τις σπάνιες θεατρικές στιγμές που ευχηθήκαμε η εμπειρία να διαρκέσει λίγο ακόμη

Η Παρασκευή Τεκτονίδου γράφει για την Απόσταση και την πολιτική της μνήμης στο θέατρο του Τιάγο Ροντρίγκες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΕΚΤΟΝΙΔΟΥ
03/06/2026

Γιούλη Τσαγκαράκη: "Στην επιθεώρηση, αφηγούμαστε πολιτικά ζητήματα που πρέπει πρώτα να είναι καθαρά μέσα μας"

Η Γιούλη Τσαγκαράκη μάς προετοιμάζει για την πρεμιέρα του "Εγώ θα σας τα πω!-Η επιθεώρηση" στο Βεάκειο (4/6). Σε σκηνοθεσία Θεοδωρόπουλου, με κείμενα Ευαγγέλατου-Χαλιώτη και μουσικές Καραμουρατίδη, υπόσχεται γέλιο, tweets και... πολλή "ατομική ευθύνη".

9 ραντεβού στην Πειραιώς 260 αυτή την εβδομάδα

Αυτή την εβδομάδα στο Φεστιβάλ Αθηνών έρχεται ένα εκστατικό χοροθέατρο από την Ιρλανδία, δύο σύγχρονα ελληνικά έργα και το νέο μίνι φεστιβάλ Gen 260 για ανερχόμενους δημιουργούς.

Ατζαράκης και Αλευράς συζητούν "Μεταξύ σοβαρού και αστείου"

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φιλοξενεί μια ανατρεπτική συζήτηση. Στο απόλυτο σκοτάδι, οι Διονύσης Ατζαράκης και Θανάσης Αλευράς αναζητούν τα όρια της σάτιρας και την αλήθεια της κωμωδίας, στηρίζοντας ένα κοινωνικό σκοπό.

Ξεκινά το 5ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Καλλιτεχνικού Καμπαρέ στο Red Jasper Cabaret Theatre

Το Φεστιβάλ Σύγχρονου Καλλιτεχνικού Καμπαρέ επιστρέφει δυναμικά τον Ιούνιο 2026 στο Red Jasper Cabaret Theatre, με στόχο να αναδείξει τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό και τολμηρό πρόγραμμα.

Ξεκίνησαν οι παραστάσεις στο Κηποθέατρο "Δόρα Στράτου" στον Φιλοπάππου

Το ζωντανό μουσείο του ελληνικού χορού άνοιξε τις πόρτες του για το καλοκαίρι. Έλληνες και ξένοι ανακαλύπτουν την παράδοση μέσα από αυθεντικούς χορούς και μουσικές από κάθε γωνιά της Ελλάδας, στο πιο ειδυλλιακό ανοιχτό θέατρο της Αθήνας.

Το Θέατρο Επί Κολωνώ συνδυάζει Off-Off Festival και θερινό σινεμά

Το Off-Off Festival δίνει τη σκυτάλη στο θερινό σινεμά! Απολαύστε φρέσκο θέατρο έως τις 23 Ιουνίου και συνεχίστε με βραβευμένες ταινίες κάτω από τον πλάτανο της δροσερής αυλής του Επί Κολωνώ όλο το καλοκαίρι.