Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν συζητάει για τη θέση της γυναίκας με αφορμή την παράσταση "Ελευθερία στη Βρέμη" του Φασμπίντερ

Μία εβδομάδα αφιερωμένη στη γυναίκα ξενικά στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης όπου μια σειρά εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας πλαισιώνει τη θεατρική παράσταση του εμβληματικού έργου του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ σε σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη.

Ελευθερία στη Βρέμη, Μαστοράκης

Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν μας προσκαλεί στην "Εβδομάδα της Γυναίκας” από τις 8 έως τις 12 Μαρτίου. Μια σειρά εκδηλώσεων για τον εορτασμό την Παγκόσμια Ημέρας της Γυναίκας με αφορμή την παράσταση "Ελευθερία στη Βρέμη” του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ που παρουσιάζεται στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, σε σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη με πρωταγωνιστές τους Μαριάννα Δημητρίου, Άγη Εμμανουήλ, Διαμαντή Καραναστάση, Μαρία Κεχαγιόγλου, Καίτη Μανωλιδάκη, Γιωργή Τσαμπουράκη και Χάρη Τσιτσάκη. Μια παράσταση που μιλά για όλη τη καταπίεση, την υποτίμηση, την αδικία, τη βία που έχει ασκηθεί και συνεχίζεται να ασκείται με διάφορους τρόπους και σήμερα στη γυναίκα μόνο και μόνο για το φύλο της.

Ελευθερία στη Βρέμη, Μαστοράκης

Κάθε μέρα μετά την παράσταση του εμβληματικού έργου ακολουθούν συζητήσεις με το κοινό και τα μέλη του θιάσου και ομιλίες από επίσημους καλεσμένους προερχόμενους από όλους τους τομείς με στόχο να ενημερωθούμε και να μιλήσουμε ανοιχτά για το θέμα της γυναικείας καταπίεσης και κακοποίησης που ακόμη και σήμερα παραμένει ταμπού στη χώρα μας, τη χειραφέτηση, την αυτοπραγμάτωση και τη θέση της γυναίκας σήμερα.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και τα ονόματα των προσκεκλημένων θα ανακοινώνονται καθημερινά στα social media του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.

Ελευθερία στη Βρέμη, Νίκος Μαστοράκης

Για την ιστορία

Ο Γερμανός συγγραφέας και κινηματογραφιστής Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ εμπνεύστηκε το έργο από την πραγματική ιστορία της Γκεέσε Γκότφριντ, μιας αστής της Βρέμης, μιας κατά γενική ομολογία θεοσεβούς και έντιμης γυναίκας, που σκότωσε δεκαπέντε ανθρώπους. Τα εγκλήματά της αποκαλύφθηκαν το 1831 και αποκεφαλίστηκε στην τελευταία δημόσια εκτέλεση στη Βρέμη. Από το υλικό αυτό ο Φασμπίντερ πλάθει μια αλληγορία για το ρόλο της εξουσίας στις διαπροσωπικές σχέσεις και το τίμημα της ελευθερίας, με πρωταγωνίστρια μια γυναίκα εξαρτημένη από τους άνδρες του περίγυρού της, τον πατέρα, τον σύζυγο, τον αδελφό και όποιον άλλον άντρα υπήρχε στη ζωή της, η οποία, καθώς πασχίζει για την ελευθερία της, δεν βρίσκει άλλη δυνατότητα αυτοπραγμάτωσης πέρα από το φόνο.
Η μετάφραση είναι του Γιώργου Δεπάστα.

Ελευθερία στη Βρέμη

Προπώληση μέσω viva.gr

>>Διαβάστε την κριτική της παράστασης εδώ
 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ελευθερία στη Βρέμη

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Μια αλληγορία για το ρόλο της εξουσίας στις διαπροσωπικές σχέσεις είναι το έργο του αντικομφορμιστή κινηματογραφιστή που ακολουθεί μια γυναίκα η οποία φτάνει στα άκρα ενάντια στην αδικία της ανδροκρατούμενης κοινωνίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.

Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Updated | "Κήτος": Ο ανέκδοτος μονόλογος του Βαγγέλη Ρωμνιού στο Θέατρο Τέχνης

Ο Ευάγγελος Βογιατζής φέρνει στη σκηνή και ερμηνεύει τον μονόλογο του συγγραφέα του "Χαρτοπόλεμου", που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και κίνηση Φωκά Ευαγγελινού.

Στο "Underground" ο Γιάννης Τσορτέκης υποδύεται έναν μαυραγορίτη που είναι "πρωτεργάτης, επαναστάτης, σύμβολο"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του θεατρικού όπου πρωταγωνιστεί με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και την Αλεξάνδρα Αϊδίνη, ο ταλαντούχος ηθοποιός που... "μισήσαμε" πέρσι στο Maestro μιλά στο "α" για τα Βαλκάνια, τον Κουστουρίτσα και την Ελλάδα του σήμερα.

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.

Ακούστε τα τραγούδια του Φοίβου Δεληβοριά για το "Περλιμπλίν και Μπελίσα"

Ο σημαντικός τραγουδιστής και τραγουδοποιός υπογράφει την πρωτότυπη μουσική της παράστασης του Πορεία, η οποία μόλις κυκλοφόρησε σε ψηφιακή μορφή.