Θεατρικό αφιέρωμα στη Νίκη Τριανταφυλλίδη στο Θέατρο Φούρνος

Με αφορμή την παράσταση «Νίκη, απόψε στο πάρτι» σε σκηνοθεσία της Ρούλας Πατεράκη, που στηρίζεται στο έργο της Νίκης Τριανταφυλλίδη "Πάρτι στο σπίτι της Ελισάβετ Π", θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στην μεγάλη κυρία του θεάτρου.

Νίκη, απόψε στο πάρτι Κατερίνα Τζιγκοτζίδου©

Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παράστασης "Νίκη, απόψε στο πάρτι" (9.15 μ.μ.) σε κείμενο της Νίκης Τριανταφυλλίδη, σκηνοθεσία και δραματουργική μεταγραφή της Ρούλας Πατεράκη, με τη Νάνα Παπαδάκη στο ρόλο της κεντρικής ηρωίδας, -η οποία παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Φούρνος- θα διοργανωθεί μια βραδιά-αφιέρωμα στη συγγραφέα του έργου, όπου θα είναι παρούσα και η κόρη της, Ζωή Τριανταφυλλίδη. Στην πρώτη τιμητική βραδιά που διοργανώνεται για τη μητέρα της, η Ζωή Τριανταφυλλίδη, που πέραν της συγγένειας υπήρξε στενή συνεργάτιδά της, θα συνομιλήσει με την ερμηνεύτρια της παράστασης, Νάνα Παπαδάκη, για τη ζωή, το έργο και την υποκριτική μέθοδο της αξέχαστης Νίκης Τριανταφυλλίδη. Η εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο για το κοινό θα διανθιστεί με οπτικοακουστικό υλικό από τη ζωή και το έργο της Νίκης Τριανταφυλλίδη. 

Νίκη, απόψε στο πάρτι
Κατερίνα Τζιγκοτζίδου©

Λίγα λόγια για τη "Νίκη, απόψε στο πάρτι"

Η επιτυχημένη παράσταση "Νίκη, απόψε στο πάρτι", που παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Φούρνος, αποτελεί δραματουργική μεταγραφή του πολυπρόσωπου πρωτότυπου έργου της Νίκης Τριανταφυλλίδη "Πάρτι στο σπίτι της Ελισάβετ Π", για ένα μόνο  πρόσωπο που, επί σκηνής, επιχειρεί να καταδυθεί στην πολυπλοκότητα του ασυνειδήτου της συγγραφέως. Πρόκειται για μια επίπονη ανασκαφή σε έναν καλλιτεχνικό ψυχισμό, ο οποίος, με συνοδοιπόρο το σύμπαν του οπτικοακουστικού περιβάλλοντος που ζωντανεύει ο σκηνοθέτης και εικαστικός Αβραάμ Παπαβραμόπουλος, ταξιδεύει μες στο συλλογικό ασυνείδητο, τις μεταμορφώσεις της φύσης και καθρεφτίζει τη διαχρονική περιπέτεια του ανθρώπινου πνεύματος. Μια γυναίκα κάνει την ανασκόπηση της εσωτερικής της ζωής και μέσα από τρεις βασικές μεταμορφώσεις (Ελισάβετ, Μαξίμ, Αλίκη), καθώς και τις αρχετυπικές παρεμβάσεις της μητέρας και του πατέρα, φτάνει στα έγκατα της ύπαρξής της.

Νίκη, απόψε στο πάρτι
Κατερίνα Τζιγκοτζίδου©

"Είθισται να λέμε τις μεγάλες γυναίκες ηθοποιούς "κυρίες", κάτι που δεν συμβαίνει με τους   μεγάλους άντρες ηθοποιούς. Αισθάνομαι ότι αν αποκαλέσω "κυρία" τη Νίκη Τριανταφυλλίδη την αδικώ, διότι η Νίκη Τριανταφυλλίδη όπως και άλλες γυναίκες ηθοποιοί του ελληνικού και του ξένου θεάτρου, με τον τίτλο της dame, είναι απλώς μεγάλοι ηθοποιοί", σημειώνει η Ρούλα Πατεράκη, σκηνοθέτης του έργου.

Προπώληση μέσω viva.gr

 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Νίκη, απόψε στο πάρτι

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 60 '

Μεταγραφή του θεατρικού της σπουδαίας ηθοποιού Νίκης Τριανταφυλλίδη «Πάρτι στο σπίτι της Ελισάβετ Π», που αντανακλά το πνεύμα της δημιουργού του μέσα από ένα ταξίδι στα μύχια της ψυχής.

Φούρνος

Μαυρομιχάλη 168

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.