"Φιλοκτήτης": Η παράσταση των Νούσια-Πρωτόπαππα επιστρέφει στην Αθήνα

Η συγκλονιστική τραγωδία του Σοφοκλή που σκηνοθετεί η Μαρλέν Καμίνσκυ έρχεται για νέο κύκλο παραστάσεων στην Αττική.

Φιλοκτήτης Μάνος Ξυρουχάκης©

Στο Κηποθέατρο Παπάγου (1-2/9) θα πραγματοποιηθεί η έναρξη της δεύτερης φάσης της παρουσίασης στην Αττική της ατμοσφαιρικής παράστασης που σκηνοθέτησε η Μαρλέν Καμίνσκυ με έναν ωραίο θίασο, στον οποίο πρωτοστατούν ο Τάσος Νούσιας, η Μαρία Πρωτόπαππα και ο Γιώργος Αμούτζας, δίνοντας σάρκα και οστά στη μεγαλειώδη σύγκρουση μεταξύ ανδρών, που με τόση δεξιοτεχνία έχει φιλοτεχνήσει ο Σοφοκλής. Η δράση της τραγωδίας τοποθετείται στη Λήμνο, όπου εγκαταλείφθηκε ο ομώνυμος ήρωας, όταν οι Έλληνες ξεκινούσαν την εκστρατεία ενάντια στην Τροία. Καθώς μία πληγή στο πόδι από δάγκωμα φιδιού τον κατέστησε ανήμπορο, οι σύντροφοί του τον εγκατέλειψαν στο νησί, με μόνη βοήθεια το θρυλικό του τόξο, δώρο του Ηρακλή. Δέκα χρόνια μετά, με την Τροία ακόμη απόρθητη, ο Οδυσσέας και ο γιος του νεκρού Αχιλλέα, Νεοπτόλεμος, επιστρέφουν στη Λήμνο, για να πάρουν πάση θυσία μαζί τους τον γενναίο άνδρα και τρομερό πολεμιστή, καθώς σύμφωνα με μια προφητεία η Τροία θα πέσει μόνο από το δικό του τόξο.

Φιλοκτήτης
Μάνος Ξυρουχάκης©

Η παράσταση της Μαρλέν Καμίνσκυ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σύγκρουση δύο ανδρών με διαφορετικό ήθος: του πραγματιστή, κυνικού Οδυσσέα, που ερμηνεύει με ακρίβεια η Μαρία Πρωτόπαππα, και του λαβωμένου Φιλοκτήτη, που ενσαρκώνει με πάθος ο Τάσος Νούσιας, ενώ στο πρόσωπο του Νεοπτόλεμου, που υποδύεται με εσωτερικότητα ο Γιώργος Αμούτζας, αναδεικνύεται η αμφιταλάντευση του νεαρού άνδρα, που δέχεται να προσεγγίσει με δόλο τον Φιλοκτήτη προκειμένου να του αποσπάσουν το τόξο, αλλά στην πορεία συναισθάνεται τη δική του θέση.

Φιλοκτήτης
Μάνος Ξυρουχάκης©

Τα μυθικά στοιχεία και τα σύμβολα του έργου έρχονται στο επίκεντρο της ατμοφαιρικής παράστασης, χάρη στις μουσικές συνθέσεις του Constantine Skourlis, ενός ξεχωριστού δημιουργού που χρησιμοποίησε μάλιστα ένα από τα δύο Halldorobass (έγχορδο μουσικό όργανο ανάδρασης) που υπάρχουν στον κόσμο, στους φωτισμούς της Αλίκης Δανέζη-Knutsen, που παίζουν με το φως και τις σκιές, στο ωραίο σκηνικό του Γιώργου Γεωργίου, που κυριαρχεί επί σκηνής, και βέβαια χάρη στον εξαμελή Χορό των Ναυτών -Βαγγέλης Κρανιώτης, Βαγγέλης Μάγειρος, Τάσος Θεοφιλάτος, Παντελής Αρουσαλίδης, Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος, Μάρκος Γέττος-, που πλαισιώνουν τους ήρωες με την ομαδικότητα και τη συνεχή σωματική παρουσία τους, υπό τη διδασκαλία της Βαγγελιώς Βελλή-Κοσμά.

Φιλοκτήτης
Μάνος Ξυρουχάκης©

Μετά την παρουσίαση στο Κηποθέατρο Παπάγου, οι επόμενες στάσεις της περιοδείας είναι: Βριλήσσια, Θέατρο "Αλίκη Βουγιουκλάκη" (5/9), Ηλιούπολη, Δημοτικό θέατρο "Δημήτρης Κιντής" (6-7/9), Νίκαια, Κατράκειο θέατρο (8/9), Αιγάλεω, Δημοτικό θέατρο "Αλέξης Μινωτής" (9/9), Κορυδαλλός, Αμφιθέατρο "Θανάσης Βέγγος" (12/9).

Περισσότερες πληροφορίες

Φιλοκτήτης

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Η ιστορία του μοναχικού αντιήρωα που εγκαταλείφθηκε στη Λήμνο κατά τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
25/04/2024

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".