Παπασπηλιόπουλος-Ναυπλιώτου: Σε ποιο έργο συνεργάζονται;

Φιλουμένα Μαρτουράνο

 Το πρώτο βραβείο γυναικείου ρόλου έλαβε η Μαρία Ναυπλιώτου για το "Master Class" στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού από το αθηνόραμα 2019 και ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος ήταν ο σκηνοθέτης με τον οποίο δούλεψε κάθε λεπτομέρεια του απαιτητικού ρόλου. Η χημεία και η καλή συνεργασία είναι αρκετά σοβαρός λόγος για να ξανά βρεθούν μαζί, στο θέατρο, αυτοί οι δυο καλλιτέχνες. Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος θα σκηνοθετήσει τη Μαρία Ναυπλιώτου στη "Φιλουμένα Μαρτουράνο", τη γλυκόπικρη κωμωδία του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο, λαμπρό δείγμα του ιταλικού νεορεαλισμού. Πολλά υποσχόμενη είναι η ομάδα των ηθοποιών που την πλαισιώνουν: Μελέτης Ηλίας (Ντομένικο Σοριάνο), Πηνελόπη Μαρκοπούλου (Ροζαλία Σολιμένε), Κωνσταντίνος Γαβαλάς (Αλφρέντο Αμορόζο), Νεφέλη Μαϊστράλη (Λουτσία), Ιωάννα Τζίκα (Νταϊάνα), Βασίλης Ντάρμας (Ουμπέρτο), Βασίλης Μηλιώνης (Ρικάρντο), Βαγγέλης Δαούσης (Μικέλε). Οι φτωχογειτονιές της Νάπολης θα ζωντανέψουν στο θέατρο Δημήτρης Χορν από τον Οκτώβριο. Εκεί, όπου ο Ντομένικο Σοριάνο γνωρίζει τη Φιλουμένα σε έναν οίκο ανοχής. Την ερωτεύεται, την παίρνει στο σπίτι του και η Φιλουμένα τον υπηρετεί με αφοσίωση. Τα χρόνια περνούν και 20 χρόνια μετά ο Σοριάνο ετοιμάζεται να παντρευτεί μια πολύ νέα γυναίκα, χωρίς όμως να έχει υπολογίσει την απάντηση... της Φιλουμένα.
 

Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Μαρία Ναυπλιώτου, Μελέτης Ηλίας
Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Μαρία Ναυπλιώτου, Μελέτης Ηλίας

Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος γράφει για το έργο: "Όλα έγιναν κάποτε. Κάποτε της είπαν πως έγινε γυναίκα. Δεν είναι κορίτσι πια. Κάποτε έφυγε από το σπίτι της το πατρικό και πήγε σε εκείνο το άλλο "σπίτι". Κάποτε γνώρισε κι εκείνον. Κάποτε την γνώρισε κι αυτός. Κάποτε έμεινε  έγκυος και μετά ξανά και ξανά. Και κάποτε εκείνος της ζήτησε να μείνει μαζί του, χωρίς να της το ζητήσει και ποτέ αληθινά. Ύστερα το ξέχασε. Κάποτε γεννήθηκαν και τρία παιδιά. Που δεν έμαθαν ποτέ ποιανού παιδιά είναι. Και κάποτε...το κάποτε κουράστηκε. Και θέλησε να γίνει τώρα. Τώρα...ανάμεσα σε εκείνη και σε εκείνον. Που δεν συναντήθηκαν ποτέ, μέχρι τώρα. Που δεν έζησαν ποτέ αληθινά, μέχρι τώρα. Που δεν έμαθε ποτέ εκείνη ποιος στ' αλήθεια είναι εκείνος. Ο Ντομένικο Σοριάνο. Και δεν έμαθε ποτέ  εκείνος ποια στ' αλήθεια είναι εκείνη. Η Φιλουμένα Μαρτουράνο. Η γυναίκα που δεν κλαίει ποτέ. Μέχρι τώρα. Που θα μάθει. Μέχρι τώρα που θα μάθουμε κι εμείς. Και θα το μάθουν και εκείνα τα παιδιά. Πρέπει να το μάθουν. Γιατί όπως λέει και μία κρυφή φωνή μες στο σκοτάδι..."Τα παιδιά είναι παιδιά". Και σε λίγο χαράζει το πρώτο  φως της καινούριας ζωής".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αίμα στη σκηνή": Μια ανατρεπτική κωμωδία για το ίδιο το θέατρο σκηνοθετεί ο Τάσος Πυργιέρης

Το έργο του Αμερικανού συγγραφέα και ηθοποιού Τσαρλς Λάντλαμ, που ανεβαίνει τον Μάιο, παρακολουθεί τη ζωή ενός οικογενειακού θιάσου τρίτης κατηγορίας που ετοιμάζεται να παρουσιάσει τον "Άμλετ".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

"Human Requiem in Eleusis": Παγκόσμια πρεμιέρα για την ταινία της εμβληματικής παράστασης της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Την παράσταση - ύμνο στη θνητότητά μας με την υπογραφή του σκηνοθέτη Γιόχεν Ζάντιγκκαι της χορογράφου Σάσα Βαλτς έχουμε ακόμα μια ευκαιρία να δούμε στο Σινέ Ελευσίς και στο Μέγαρο Μουσικής.

"Το μπουφάν της Χάρλεϊ ή πάλι καλά": Last call για την παράσταση με τη Μαριάννα Τουμασάτου

Το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Σταύρου, που έχει ως ηρωίδα μια μάνα που μιλά στον εύζωνα γιο της, μετρά τις τελευταίες του παραστάσεις στο Coronet.

"Μήδειας μπούρκα": Το Θεσσαλικό Θέατρο στην Αθήνα με τη βραβευμένη παράσταση για την ηρωίδα - σύμβολο

Η θεατρική παράσταση που ταξίδεψε μέχρι τη Νέα Υόρκη και βραβεύτηκε, σε κείμενο του Ανδρέα Φλουράκη, σκηνοθεσία της Κυριακής Σπανού και τη Μαρσέλα Λένα στον επώνυμο ρόλο, έρχεται το Μάιο για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Εν Αθήναις.

"#Free Prometheus": Όταν ο Αισχύλος συνάντησε τους Fem tettix

Μία κωμωδία παραλόγου που δανείζεται στοιχεία από τον "Προμηθέα Δεσμώτη" είναι το τρίτο πρωτότυπο έργο της ανατρεπτικής ομάδας το οποίο παρουσιάζεται στο studio Μαυρομιχάλη.

Έξι θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου κατεβάζουν αυλαία

Ο πρώτος θεατρικός οργανισμός της χώρας αποχαιρετά το "Goodbye, Lindita" και πέντε ακόμη παραγωγές του που φτάνουν στο τέλος του φετινού τους κύκλου.

"Ιnk": Η παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου επιστρέφει!

Ύστερα από ένα χρόνο παγκόσμιας περιοδείας, η τελευταία δουλειά του Δημήτρη Παπαϊωάννου ξανά στο Μέγαρο Μουσικής.