Δύο ραντεβού με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου

Δημήτρης Παπαϊωάννου

Ένα δώρο για τους φιλότεχνους είναι η παράσταση "Εγκάρσιος προσανατολισμός" του Δημήτρη Παπαϊωάννου που παίζεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (έως 16/1), αλλά και η έκθεσή του "Sisyphus / Trans / Form" που ξεκινά στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο - Βιβλιοθήκη και Τυπογραφείο της Βουλής (στις 27-30/12). Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου είναι ο διεθνής καλλιτέχνης που παίζει με τους συμβολισμούς, αλλά κινείται πέρα από αυτούς και μέλημά του είναι να ενεργοποιήσει το θεατή, δημιουργώντας μοναδικές εικόνες με νόημα. Θα το νιώσετε στην εκπληκτική παράσταση "Εγκάρσιος προσανατολισμός", η οποία γεννήθηκε από ένα σοκ που βίωσε πρόσφατα με τον πατέρα του και αναφέρεται στην αρσενική ταυτότητα, αλλά και στο εικαστικό έργο "Sisyphus / Trans / Form", που παρουσιάζει με ελεύθερη είδοδο ο οργανισμός ΝΕΟΝ στο πλαίσιο της έκθεσης "Portals | Πύλη", που προέκυψε από τη συνεργασία του οργανισμού με τη Βουλή των Ελλήνων.

Sisyphus Trans Form

Το έργο –όπου μαζί με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου συμμετέχουν πέντε ερμηνευτές (Παυλίνα
Ανδριοπούλου, Μιχάλης Θεοφάνους, Καλλιόπη Σίμου, Δρόσος Σκώτης, Χρήστος Στρινόπουλος)– βασίζεται στο μύθο του Σισύφου και είναι ένας διαλογισμός στο παράλογο στη συνειδητοποίηση -όπως αυτή περιγράφεται από τον Γάλλο φιλόσοφο και συγγραφέα Αλμπέρ Καμύ- ως αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης μεταξύ της ανθρώπινης ανάγκης για ευτυχία και λογική και της "παράλογης σιωπής του κόσμου". Όπως λέει ο ίδιος ο Παπαϊωάννου, "τέχνη είναι να χρησιμοποιείς το ταλέντο σου για να αναλογιστείς πάνω σε θέματα της ανθρώπινης ύπαρξης, είτε ευχάριστα είτε όχι". Οι θεατές θα χρειαστεί να μετακινηθούν κατά την διάρκεια του performance (δεν υπάρχουν αριθμημένες θέσεις). Και τα δυο έργα περιέχουν γυμνές σκηνές και είναι κατάλληλες για άτομα άνω των 15 ετών. Εισιτήρια για τον "Εγκάρσιο προσανατολισμό" θα βρείτε στο site της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση (www.onassis.org/el/onassis-stegi/tickets). Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν θέσεις για το "Sisyphus / Trans / Form", όμως πάντα προκύπτουν ακυρώσεις οπότε είναι χρήσιμο να μπείτε στο neon.artsvp.co για να ενημερωθείτε αναλυτικότερα. 

 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πρόσκληση για την Πολιτιστική Επιχορήγηση δράσεων σύγχρονου πολιτισμού από το ΥΠΠΟΑ

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν εντός του 2023, στο πλαίσιο της στήριξης και ανάδειξης εκδηλώσεων πολιτιστικών φορέων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2023

O Γιάννης Χουβαρδάς λύνει την "Παρεξήγηση"

Την "Παρεξήγηση" σκηνοθετεί ο Γιάννης Χουβαρδάς στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης και, υπό τους ήχους της μουσικής που ερμηνεύει ζωντανά επί σκηνής ο Blaine L. Reininger, δίνει στην απίθανη ιστορία του Αλμπέρ Καμί μια μυστηριώδη, σχεδόν μεταφυσική χροιά. Η Μαριάννα Κάλμπαρη μετέφρασε το έργο και πρωταγωνιστεί πλαισιωμένη από ένα πολλά υποσχόμενο καστ.

"Έκτο πάτωμα": Μιούζικαλ-θρύλος ελληνικής κοπής

Με τη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη, τους στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και τους χαρακτήρες του Αλφρέντ Ζερί που μετέγραψε στην ελληνική πραγματικότητα ο Γιώργος Βάλαρης, αυξάνεται η προσμονή για την πρεμιέρα του θρυλικό έργου "Το έκτο πάτωμα" στο Ακροπόλ.

Ο "Συνεργός" του Γιώργου Χριστοδούλου συνεχίζεται με τον ίδιο σε πρωταγωνιστικό ρόλο

Με μια αλλαγή στην υποκριτική ομάδα συνεχίζεται η παράσταση σε κείμενο και σκηνοθεσία του γνωστού ηθοποιού, με τον ίδιο να αντικαθιστά τον Γιώργο Τριανταφυλλίδη στη σκηνή του θεάτρου Επί Κολωνώ.

"Η κυρία δεν πενθεί": Το Θέατρο Πρόβα παρουσιάζει την σπαρταριστή κωμωδία του Κώστα Μουρσελά

Ο Σωτήρης Τσόγκας σκηνοθετεί και μοιράζεται τη σκηνή με τη Μαίρη Ραζή και τέσσερις ακόμη ηθοποιούς στο σατιρικό έργο που καθρεφτίζει τη σύγχρονη εποχή.

Θεατρικές πρεμιέρες: Έξι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε έξι από τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 2 έως 8 Φεβρουαρίου και ξεχωρίζουν.

"Ρέκβιεμ" στο Άττις με τις Σοφία Χιλλ και Αγλαϊα Παππά

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί δυο ακαταμάχητες πρωταγωνίστριες τη Σοφία Χιλλ και την Αγλαϊα Παππά στο "Ρέκβιεμ".